De què parlem quan anomenem el capacitisme? | Xerrada gratuïta

27 de febrer de 2020

Dilluns 24 de febrer farem una xerrada oberta sota el títol “De què parlem quan anomenem el capacitisme? Discapacitisme i facilitació, termes en procés de trobar-se” a càrrec d’Elena Prous, Laura Sanmiquel i Patricia Carmona. Aquesta activitat, gratuïta i oberta a tothom que hi vulgui participar, està emmarcada dins del Curs de facilitació triennal. 

A què ens referim quan parlem de capacitisme? Podem considerar el discapactisme un terme en disputa? Partint d’una anàlisi de les estructures que perpetuen la discriminació de les persones amb diversitat funcional, buscarem la trobada entre la facilitació i la inclusió d’aquest col·lectiu, ja que som parts potencials i presents en els grups. 

La diversitat funcional habita realitats en procés de visibilitzar-se: ser conscients d’això pot ajudar a ampliar la mirada que construeix les dicotomies capaç/incapaç i que limita la possibilitat de trencar amb conductes i creences que discapaciten a unes persones en relació amb altres.

Les ponents a càrrec de la xerrada són tres representants del món de la diversitat funcional i activistes del moviment de la filosofia de vida independent, amb una llarga trajectòria de lluita per la diversitat des de diferents àmbits: acadèmic, artístic, activista i feminista.

L’activitat és gratuïta i no és necessària inscripció prèvia. L’espai és accessible per cadires de rodes. La xerrada serà en castellà i català oral, i hi haurà interpretació de signes a càrrec del col·lectiu Fetesmans – Intèrprets de Llengua de Signes Transfeministes. 

 

Informació pràctica

24 de febrer de 18 a 20 h

Casal de Barri Folch i Torres (C. Reina Amàlia, 31 Barcelona)

  • Espai accessible per cadires de rodes (bany també)
  • Xerrada en castellà i català oral, i interpretada a LSC 
  • Si tens alguna necessitat que vulguis que tinguem en compte, escriu-nos a escolafil@filalagulla.org 
  • No pots venir? Segueix-ho en directe per Streaming al Facebook de Fil a l’agulla

 

Vols conèixer més sobre les ponents?

  • Laura Sanmiquel és psicòloga social i estudiant del programa de Doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani (UAB). Des de fa quatre anys, investiga els processos de (des) subjecció dels cossos que anomenem “discapacitats” amb l’ajuda de les nocions de “capacitismo” i “discapacitismo”.
  • Patricia Carmona és diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona i fundadora del col·lectiu de dansa-teatre liant la Troca, al costat de Jordi Cortés. Des del 2010 dansant sempre des d’una perspectiva de la lluita per la diversitat. Membre de la OVI (Oficina de Vida independent) promovent la filosofia de vida independent. Activista de les aliances feministes de les persones amb diversitat funcional, participant activament en diferents projectes com el curt Nexes o la pel·lícula Viure i altres ficcions on es fa visible la sexualitat dels cossos que no encaixen en els paràmetres de normalitat corporal.
  • Elena Prous és diplomada en infermeria encara que des de 2008 treballa al voltant de la diversitat funcional a través de la filosofia de vida independent. Participa en diferents grups de treball amb altres activistes d’aquest àmbit i desenvolupa dos canals principals per promoure aquesta filosofia. L’escriptura com a mètode de transformació social i la performance o la dansa com a lloc on aprendre a posar el cos.

 

Il·lustració: Iris Cabrerizo



Comparteix 
etiquetes