Fa poc vam tenir el privilegi de col·laborar amb l’equip de Zing Acompanyament, un programa de Nou Cims que treballa per millorar l’ocupabilitat i la qualitat de vida de joves en contextos de vulnerabilitat. El Víctor González Núñez, membre de l’equip, ens ha volgut compartir com ha estat la seva experiència treballant amb l'Ainhoa Roca de Fil a l'Agulla.
A través d'aquesta col·laboració, l’equip ha pogut reflexionar sobre les dinàmiques internes, identificar els sentiments i les preocupacions de cada membre, i incorporar noves eines per millorar la comunicació i el lideratge. Estem molt agraïdes per aquest testimoni i per la confiança que han dipositat en nosaltres per acompanyar-los en aquest camí de creixement i transformació. Gràcies, Víctor, per compartir aquesta experiència tan valuosa amb nosaltres!
1. Què és el programa Zing i quin tipus d'acompanyament feu?
El Programa Zing té com a objectiu la millora de l'ocupabilitat i la qualitat de vida de joves en contextos de vulnerabilitat socioeconòmica que estudien Cicles Formatius. Per a això, ofereix beques per a garantir l'accés als estudis desitjats i als materials requerits, tallers d'orientació per una tria conscient, i diverses eines d'acompanyament. Aquest acompanyament es du a terme, o bé a través d'entitats socials que treballen directament amb les joves, o bé directament des de la Fundació a través del projecte de mentoria socioeducativa, la participació en equips esportius o els tallers d'art urbà o desenvolupament de competències transversals.
2. Quina era la vostra necessitat com a equip quan vau contactar a Fil a l'agulla? Quins aspectes esteu treballant amb l'Ainhoa?
Internament, som un equip compost per 6 professionals que treballem de manera directa amb unes 200 joves i 160 persones voluntàries. Ens interessava molt poder abordar la gestió de persones, els estils de lideratge i la resolució de conflictes, entenent aquests com inherents de la interacció humana.
De manera resumida, amb l'Ainhoa inicialment hem treballat la identificació i detecció dels sentiments que les diverses persones de l'equip tenim sobre la nostra intervenció professional i la cultura organitzativa. A partir d’aquí hem aprofundit en quines eines, tant comunicatives com mobilitzadores, ens poden permetre una major fluïdesa en les nostres interaccions i en la pràctica diària.
3. Quins aprenentatges esteu traient? Esteu notant canvis en l'equip? En quin sentit?
Tot l’equip valorem molt positivament tenir aquest espai. Concretament, apreciem molt poder generar moments en què puguem expressar obertament i en un espai segur com ens sentim, què ens ocupa i què ens preocupa. I aquest espai també ens permet valorar positivament aquelles coses que donen sentit a la nostra pràctica diària en pro del desenvolupament de les joves i les voluntàries del projecte.
4. Hi ha alguna eina pràctica o algun plantejament nou que esteu incorporant?
A banda de l'espai bimensual de treball amb l'Ainhoa, hem incorporat un espai de treball intern també bimensual on continuem estirant el fil de les temàtiques treballades. Això fa que les sessions tinguin continuïtat i que no passi més d'un mes entre una sessió i una altra.
Així mateix, hem incorporat un espai de 30 minuts a l'inici de la setmana que té com a objectiu recollir com es troba l'equip i quins sentiments o preocupacions tenim.