Sobre el lideratge i la capacitat d'influir en el curs dels esdeveniments

6 idees per desenvolupar el teu lideratge, tant si ocupes un càrrec formal com si no
29 de juliol de 2024

El lideratge es pot definir com una actitud basada en la voluntat d'influenciar el curs dels esdeveniments. Totes les persones tenim la capacitat de liderar, sigui a petita o gran escala. Podem influir tant des d'un càrrec de poder formal en un equip o organització, com des d'un rol més informal, ja sigui a casa, amb la família, al barri, en un col·lectiu o en la nostra pròpia vida.

En aquest article, et proposem 6 idees per desenvolupar el teu lideratge, tant si ocupes un càrrec formal com si no:


  • El lideratge: ni bo ni dolent en si mateix

El lideratge, com el poder, no és intrínsecament bo ni dolent. Tot depèn de com el fem servir i del servei al qual el destinem. Sigui quin sigui el tipus de lideratge que exercim (polític, social, empresarial, personal, familiar, veïnal, etc.), ha d'anar acompanyat d'una ètica, una intenció clara i les eines necessàries per fer-lo realitat.


  • Diversos estils de lideratge

Hi ha molts tipus i estils de lideratge (autoritari, directiu, afiliatiu, democràtic, de coaching, visionari, etc.) i cadascun pot ser útil en contextos determinats. Identificar el teu estil de lideratge i els que necessites cultivar et donarà més llibertat per utilitzar el més adequat en cada situació.


  • El lideratge requereix un posicionament

El posicionament té a veure amb com ocupem el nostre lloc, des d'on liderem i quins valors ens guien a l'hora de prendre decisions. Conèixer-te a fons, entendre la teva direcció bàsica, la teva essència i el teu propòsit et donarà la direcció i la resiliència necessària per afrontar moments difícils. Tenir un posicionament és com reconnectar amb les arrels, resintonitzar-te amb la teva brúixola i trobar una àncora.


  • El lideratge i l'ús del poder

L'ús que fem del lideratge està influenciat pel poder que sentim i el que realment tenim en un context determinat. Hi ha un poder social, basat en l'estatus social i el rol que ocupem en una organització, i un poder personal, relacionat amb les capacitats, habilitats, coneixements i experiències que hem anat adquirint i desenvolupant al llarg de la vida. Ser conscient d’aquests poders i del seu impacte és essencial per fer-ne un ús responsable. Això implica cultivar el poder personal i desenvolupar eines de gestió emocional per respondre amb consciència, especialment en moments d’estrès o amenaça.


  • Liderar des d'un càrrec directiu

El lideratge en una organització ha de contribuir a assolir objectius de manera eficient i satisfactòria, connectant les persones amb el propòsit, motivant els equips, promovent un bon ambient laboral i fomentant un clima de confiança i seguretat psicològica. Això sovint requereix un canvi cultural que necessita líders compromeses i compromesos amb interès i ganes de formar-se, desenvolupar competències noves i buscar suport en temes de gestió d'equips, comunicació i gestió de conflictes. 


  • Liderar sense un càrrec

Liderar sense un càrrec implica participar de manera sostenible, contribuint al benestar personal i també al col·lectiu. Participar no és només parlar o expressar el nostre punt de vista o la nostra proposta. Participar és també escoltar, voler comprendre altres visions i buscar la manera de trobar solucions conjuntes. Quan aconseguim sortir de les guerres dialèctiques i deixar de banda els egos, la força i la intel·ligència col·lectiva emergeixen amb tota la seva creativitat.


Si vols aprofundir en aquest tema i tenir més eines per desplegar el teu lideratge et convidem a descobrir la càpsula online que hem creat sobre lideratges a les organitzacions:


Promou:

Finança:


Comparteix