Sents por al lideratge? Sents por del poder?

27 de gener de 2023

Sabíeu que en els grups d’elefants l’organització és matriarcal? I que són les femelles més ancianes les que lideren al ramat ? Són els anys d’experiència acumulada el que les fa més aptes per a poder guiar als seus membres, per defensar-los dels atacs exteriors (perquè saben quan cal fugir o atacar) i, fins i tot, per resoldre els conflictes que sorgeixin dins de la mateixa comunitat.

Amb la seva contribució, asseguren la supervivència del grup i la contínua transmissió de coneixements de generació en generació. D’entre les seves aptituds per al lideratge, destaca el seu instint de cura comunitària i intel·ligència emocional, ja que com a mamífers, experimenten un ampli espectre d’emocions.

Sense voler romantitzar ni enaltir una forma de vida sobre d’altres, aquest coneixement sobre els elefants ens ajuden a entendre que el lideratge, entès com a aquella capacitat d’influenciar i resoldre conflictes, motivar, mobilitzar, etc.; és una tendència inherent a la nostra natura, i resulta essencial per a la supervivència, el creixement i la cura d’una organització. Liderar és posar-se al servei.

La realitat, però, és que per l’herència del lideratge convencional, colonial, patriarcal, autoritari, capacitista, capitalista i poc creatiu i resultats de segles de dinàmiques d’opressió i discriminacions, són moltes les persones que senten por de liderar o no se senten legitimades a poder exercir el seu poder personal en les seves comunitats i organitzacions.

Per això, des de Fil a l’agulla creiem que cal trobar noves mirades i construir nous relats i experiències al voltant de qüestions tan rellevants com l’amor, les relacions, les cures, la relació amb el nostre cos, les maternitats i la criança.

Cal estar connectades amb nosaltres mateixes, de manera integral i poder exercir la capacitat d’incidir d’una manera efectiva i, al mateix temps, humana i responsable cap als altres, cap a nosaltres i cap al planeta (si és que es pot separar).

Claus per entendre el lideratge i el poder

La capacitat de liderar ens ve donada per la capacitat d’incidir (o poder) que tenim, per tant, la qualitat del nostre lideratge està marcada per l’ús efectiu i humà que fem del nostre poder.

El poder és la nostra capacitat d’impactar i influenciar l’entorn.  Això pot passar de manera activa o passiva. Pot ser donat o desenvolupar-se. Pot ser intern o extern.

Exercir el poder és fonamental per al lideratge. Necessites poder per a influenciar i resoldre conflictes, motivar, fixar objectius…

Critiquem el poder, ens fa por… Però també el volem. 

Com començar a transcendir les teves pors respecte al poder?

  1. Entenent quin és el teu IMPACTE: El poder es defineix sovint en relació amb l’impacte que fas, tot i que paradoxalment quan estàs en una posició de poder és més difícil conèixer el teu impacte. 
  2. Rebent el FEEDBACK del teu voltant: El líder no rep la informació que vol o necessita rebre. És clau que les persones al nostre voltant se sentin lliures de reptar-nos, estar desacord, o donar-nos feedback. Creixem amb les reflexions de les altres.
  3. Facilitant la PARTICIPACIÓ: El poder pot silenciar. És necessari, doncs, crear certa seguretat psicològica perquè la gent pugui sentir-se lliure per parlar i participar, i expressar el que necessiti. 
  4. Tenir  en compte la CULTURA: La cultura pren forma amb el que es fa, no amb el que es diu. I la manera com les líders utilitzen el seu poder té un gran efecte, i modela actituds i comportaments.
  5. Consciència del poder que tens per a no infrautilizar-lo ni  sobreutilizar-lo. Tendim a fer ús d’un o dos poders, enlloc de fer servir el més adequat per cada context.

El món necessita persones amb voluntat de posar el seu potencial al servei del canvi de forma sostenible, persones que vulguin prendre el poder per fer un ús completament diferent del què s’ha fet fins ara.

Si exerceixes o vols exercir el rol de líder a una organització i necessites eines, des de l’Escola Fil t’oferim el Curs de Lideratge conscient*. A més treballem amb el Diamond Power Index®, una eina per mesurar quin ús fas del teu poder i autoritat.

*Formació adreçada exclusivament a dones, persones trans i lesbianes.

Comparteix