Encaixar el feedback: què ens fa por per dir-nos les coses?

27 de març de 2023

Com incorporar la cultura del feedback a les nostres organitzacions?

Les organitzacions necessiten dotar-se d’espais i mecanismes perquè la informació flueixi. Això, entre d’altres coses, vol dir tenir sistemes establerts que permetin comunicar-nos a diferents nivells, des del traspàs d’informació per donar suport a la transparència i a l’apropiació del projecte, fins a poder donar i rebre feedback, tant internament com externament. Aquest flux garanteix que les organitzacions, com a sistemes vius que són, creixin i siguin permeables a l’entorn, al moment social i històric i també al seu moment intern.

Alhora, per donar suport a la incorporació formal de mecanismes necessitem sobretot incorporar una cultura d’obertura a la comunicació i al feedback. I aquesta part és la que sovint ens és més difícil. D’entrada, perquè podríem dir que en el nostre context occidental, la relació amb dir-nos les coses, siguin els aprecis, els malestars o les crítiques, no ens és del tot fàcil ni n’estem gaire avesades.

Sovint ens sentim maldestres a l’hora de comunicar segons què perquè no sabem massa com fer-ho. És probable que moltes ens puguem referenciar a la nostra infància, tant en l’àmbit escolar com familiar, on els feedbacks que hem rebut no necessàriament ens han donat suport a desenvolupar-nos i poder ser més qui som.

La por a fer mal o a què ens facin mal està present en la dificultat per compartir-nos i dir-nos les coses. Des d’aquí, és important donar-nos espai per connectar amb quin és el sentit de fons de promoure una comunicació oberta i fluïda. El sentit és fer-nos mal, menystenir-nos o retornar-nos els malestars?, o el sentit és donar-nos suport a créixer com a persones, equips i organitzacions, donant suport als talents i alhora retant-nos a poder anar més enllà del que ja coneixem de nosaltres?

En el mòdul Comunicació i Feedback del Curs de Cures i Gestió democràtica a les organitzacions abordarem aquest tema i compartirem eines i reflexions que us puguin guiar a l’hora de construir una nova cultura interna.

Article de la Núria Danés, formadora i facilitadora de Fil a l’agulla.

Comparteix