Racisme i privilegi blanc en el cooperativisme / Fòrum Obert

27 de maig de 2018

Us convidem a un Fòrum Obert sobre un tema que ens sembla molt interessant, necessari i que ens toca d’arrel la fibra. Volem parlar sobre racisme i privilegi blanc en l’àmbit del cooperativisme. Per això, el dijous 14 de juny, de les 18 a les 20 hores, organitzem un espai de trobada per a cooperatives i entitats de l’economia social i solidària. Ho farem al local del Grup ECOS al carrer Bailèn 5, de Barcelona. 

Aquest fòrum obert, com l’anterior que vam organitzar al voltant de les tasques de cura i reproductives, ens interessa profundament perquè som agents implicades. Som part del sistema que promou el privilegi blanc per damunt dels drets de persones racialitzades, un privilegi que es materialitza de múltiples maneres en la vida quotidiana. En siguem conscients o no, ens beneficiem d’aquest privilegi per motius de color de pell, fisonomies, origen i etnia. 

Però precisament perquè volem contribuir a desmantellar aquestes estructures de desigualtats i discriminacions, ens preocupa especialment fer-ho en l’àmbit que acull el nostre projecte: el cooperativisme i l’economia social solidària. Volem reflexionar i conversar en col·lectiu, per tal de garantir que el moviment cooperativista, en particular a Barcelona, estigui més alineat amb els seus valors de suport mutu, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat. 

La trobada està oberta a tothom que hi vulgui participar. Dues integrants de Fil a l’agulla facilitaran el fòrum, per tal de poder escoltar les diferents veus, opinions, sentiments, vivències i emocions que hi ha al voltant d’aquest tema. Obrirem un espai per a prendre més consciència de la reproducció quotidiana d’estructures racistes, on reflexionar juntes sobre com podem transformar-nos. Amb la voluntat de canviar des de l’experiència pròpia per generar transformació social, us plantegem algunes de les preguntes que ens fan pensar en impulsar aquest fòrum obert:

  • El moviment cooperativista a Barcelona és racista?
  • Són les cooperatives prou diverses?
  • Volem que ho siguin i treballem per fer-ho realitat?
  • Què significa la diversitat?
  • Tenim a l’agenda treballar sobre els nostres privilegis blancs?
  • Què ens estem perdent pel camí? Què no veiem?

Tenim disponible l’esdeveniment a Facebook, per si el voleu compartir a les vostres xarxes!

Comparteix