“Vivim en relació, en
interconnexió, i les nostres accions impacten a les altres persones.
Quan aquestes accions són perjudicials, tenim responsabilitats” –
Howard Zehr
La mirada restaurativa és un enfocament que busca la participació de les persones afectades i implicades en el conflicte o agressió, per identificar i adreçar col·lectivament danys, necessitats i obligacions amb la intenció de moure’s cap a un nou sentit d’identitat i salut i/o cap a noves relacions sanes.
Una de les parts més complexes és l’acompanyament a qui fa mal, com anar més enllà de la culpa, dels sentiments de vergonya i negació per assumir responsabilitats i per tant passar a tenir un rol actiu que atengui les necessitats i obligacions que se’n derivin.
La càpsula neix amb la voluntat de compartir els nostres coneixements en aquest marc. Volem compartir les nostres experiències en l’aplicació d’aquesta mirada en situacions pròpies, així com en la gestió de situacions d’assetjament escolar, d’agressions sexistes i masclistes, entre altres tipus d’exemples de discriminacions en l’àmbit educatiu, laboral, organitzacional, etc.
Combinarem teoria i pràctica, amb exercicis vivencials per poder practicar la presa de responsabilitat i el reconeixement del dany.
La Càpsula està adreçada a persones inquietes i amb ganes d’aprendre sobre els processos d’injustícia i abús de poder, així com amb ganes de fer el pas valent de revisar-se i reconèixer que a vegades som nosaltres també les que ferim i fem mal, tot i que no tenim la intenció de fer-ho.
Continguts:
- El marc de la justícia restaurativa aplicat a la gestió de conflictes, a la gestió d’agressions i les violències, en general.
- La mirada cap a qui fa mal. Eines per al reconeixement del dany i la presa de responsabilitat.
- Pràctiques restauratives. El Cercle de Paraula i altres models.
- El paper de la facilitació.
Facilitadores: Lídia Casanovas i Mireia Parera
Podeu llegir la normativa de matrícula en aquest PDF. Cal inscripció prèvia, i guardarem les places per ordre conforme us apunteu. El preu de la formació és de 85 euros. La càpsula s’impartirà a la Lleialtat Santsenca (C. Olzinelles, 31 Barcelona), el 24 de gener de les 10 a les 14 hores i de les 15.30 fins a les 18.30 hores.