Presentació del manual de Gestió democràtica i Cures per al Tercer sector

Un Manual per potenciar que les organitzacions del tercer sector puguin esdevenir llocs de cura, on es tingui en compte el benestar de les persones que en formen part.
27 d’abril de 2024

Fa uns anys que des de Fil a l’agulla hem volgut aprofundir en les cures i la gestió democràtica com a eixos de treball de les organitzacions. A partir d’aquestes dues idees hem anat gestant una manera de treballar per la sostenibilitat organitzativa. Què vol dir això? Que les organitzacions puguin esdevenir llocs on es té en compte el benestar de les persones que en formen part, sense que aquest estigui deslligat del propòsit i la capacitat d’incidència de les organitzacions. Perquè volem organitzacions transformadores, capaces de generar canvis al món, sense que ningú s’hi hagi de deixar la pell…

Una de les maneres de generar sostenibilitat organitzativa per les que hem apostat, ha estat la creació de Manuals de cures i eines d’autodiagnosi disponibles per a les organitzacions. Vam començar per les  cooperatives, després ho vam fer amb les escoles i centres educatius, i posteriorment amb les comunitats intencionals. I amb aquestes experiències hem arribat a una conclusió: aquesta proposta funciona. Ens ha permès assolir dues fites importants: La primera, el fet d’identificar un seguit d’àrees, o de temes, que cal atendre quan volem promoure la sostenibilitat de les organitzacions a nivell humà. I la segona fita és que ens ha ajudat a desenvolupar eines de diagnosi per treballar amb organitzacions, i això és útil tant si hi anem a intervenir com si l’organització vol fer treball sobre aquests temes pel seu compte. Aquestes dues troballes han estat fonamentals en la nostra manera de treballar per la sostFa uns anys que des de Fil a l’agulla hem volgut aprofundir en les cures i la gestió democràtica com a eixos de treball de les organitzacions. A partir d’aquestes dues idees hem anat gestant una manera de treballar per la sostenibilitat organitzativa. Què vol dir això? Que les organitzacions puguin esdevenir llocs on es té en compte el benestar de les persones que en formen part, sense que aquest estigui deslligat del propòsit i la capacitat d’incidència de les organitzacions. Perquè volem organitzacions transformaenibilitat organitzativa.

Així que amb aquests antecedents, estrenem un nou Manual per al Tercer Sector. Ja feia temps que moltes organitzacions que no eren cooperatives, ens picaven a la porta quan llegien el primer Manual…: “què passa amb les associacions?” “El podem utilitzar si som una fundació?” “I una federació?”… Amb aquest nou manual hem volgut donar respostes per a totes aquelles entitats que estan dins d’aquesta esfera anomenada Tercer Sector. 

Descarrega’t gratuïtament el Manual de Gestió Democràtica i Cures per al Tercer Sector

El Tercer Sector és un món divers i ric, on es troben diferents realitats quant a forma jurídica, mida, tarannà… i també reptes comuns. Un d’ells és la complexitat organitzativa, on es creuen òrgans polítics de l’entitat (com una junta si és una associació, un patronat / matronat, etc.), un equip tècnic, i a vegades un equip directiu. Aquesta realitat fa que sigui especialment necessari aprofundir en temes com el propòsit comú, la comunicació entre els diferents àmbits, els aspectes de lideratge… Un altre gran tema és la importància que la visió o propòsit té en les entitats del Tercer Sector. Sovint les entitats han sorgit de persones o famílies afectades per una situació, o de col·lectius que volen impulsar transformacions socials o denunciar situacions d’injustícia i exclusió. Això fa que el propòsit sigui molt important, i alhora pot empènyer a “donar-ho tot”, generar estrès o ritmes de treball no sostenibles… el que podria ser una riquesa s’acaba tornant en contra de l’entitat. Aquests i altres temes cobren especial importància en aquest manual.

Igual que els manuals anteriors, va acompanyat d’una Eina de Diagnosi per ajudar les entitats a fer una anàlisi de com estan en relació amb la sostenibilitat organitzativa, i trobar pistes per seguir treballant-hi.

Si pertanyeu a una entitat del Tercer Sector, us animem a descarregar-vos el nou Manual. I si pertanyeu a un altre tipus d’organització pel qual encara no tenim un manual específic, podeu trobar-hi també pistes interessants mentre anem pensant un futur Manual per a vosaltres… qui sap!

 

>> Manual elaborat sota el marc del projecte singulars, amb el suport de:


Comparteix