Per Anna Galí Bonet. Formadora i facilitadora de Fil a l’agulla
Per què i com ens ajuda que els homes es qüestionin els seus privilegis?
No tothom està d’acord que els homes tenen privilegis per sobre de la resta d’identitats de gènere, que gaudeixen de beneficis i avantatges en un món que han construït ells i per a ells. No obstant això, l’evidència científica és clara: l’elevat i alarmant nombre de feminicidis anuals a l’Estat Espanyol, la bretxa salarial, la divisió sexual del treball, la incapacitat judicial per a protegir les víctimes de violència masclista, el buit de coneixement mèdic respecte aquelles malalties que afecten especialment els cossos socialment llegits com de dona, el percentatge diferencial entre homes i dones (i altres identitats de gènere dissidents) en posicions de lideratge en les organitzacions i en les institucions, l’absència constant de noms de dones en la història, i així un llarg etcètera d’exemples evidencien que vivim en una societat heteropatriarcal on els homes i tot allò relacionat amb la masculinitat està per sobre de tota la resta.
En els nostres cursos de Feminisme per Homes,demanem als participants que imaginin què hauria sigut diferent en la seva vida si haguessin nascut dona. Les respostes que surten d’aquest senzill exercici posen de manifest la llarga llista de privilegis que els ha facilitat arribar al lloc on són ara, tals com la llibertat de decidir, la llibertat de moviment, la sort de no ser exposats a la violència sexual constantment, el foment i la promoció de les seves capacitats d’emprenedoria i lideratge, un ventall ampli de referents amb qui inspirar-se, la seguretat i la impunitat, i un llarg etcètera derivat de tots aquests avantatges.
Però, per què és important que els homes facin aquest exercici de consciència?
La consciència ens ajuda a alliberar-nos de les dinàmiques socials inconscients que organitzen les nostres vides i les nostres relacions, donant-nos marge per a decidir qui volem ser, com volem ser, i com volem relacionar-nos amb la resta.
El primer pas per a la transformació social en clau de gènere ha estat la incansable feina que les feministes han fet arreu del món, visibilitzant la realitat injusta i discriminatòria sota la qual hem viscut les dones i les identitats dissidents de gènere des de fa segles. Ara és hora que els homes facin la seva part per tal de sumar-se a una lluita que també és seva.
Qüestionar-se els privilegis no vol dir únicament compartir alguns d’aquests beneficis que el patriarcat els atorga, i aturar la violència contra les dones i les persones LGTBIQ+, cosa que és indispensable per tal de construir un món més digne i més lliure per a totes les persones. Qüestionar-se els privilegis vol dir també prendre consciència del preu que es paga per tal de tenir-los: La masculinitat patriarcal comporta elevats costos a canvi del poder, que afecten també profundament al benestar dels homes i estan lligats a la castració emocional que el sistema patriarcal els imposa. Tal com descriu Bell Hooks al seu llibre La voluntat de canviar1, des del seu naixement, els homes estan obligats a desfer-se dels lligams emocionals amb la resta de persones, exposats a l’avergonyiment públic quan mostren els seus sentiments. Això provoca una automutilació psicològica que els allunya de les relacions íntimes tant amb si mateixos com amb la resta, impedint-los viure humanament i amb plenitud.
Necessitem homes íntegres, és a dir, homes que no estiguin dissociats de si mateixosi les seves emocions si volem compartir una vida conjunta, més enllà del gènere. Necessitem que els homes desenvolupin masculinitats feministes basades en la integritat, l’autoestima, la consciència emocional, l’assertivitat, i l’empatia, així com amb capacitat d’usar la seva força i el seu poder de formes no violentes cap a si mateixos ni les altres persones.
I, efectivament, aquestes transformacions han d’anar lligades al qüestionament de la resta de privilegis socials que divideixen la humanitat: la raça, la classe, les capacitats, l’origen, la religió, l’edat, l’aparença i tota la resta d’eixos de discriminació social que condicionen la nostra experiència en aquest món; de cadascú, la seva.
Mirat aquí la nostra oferta d’espais formatius sobre Feminisme per a homes pel curs 2023-2024.
______
1 hooks, bell. La voluntat de canviar. Homes, masculinitat i amor (2021) Ed. Tigre de Paper