Cicle de xerrades gratuïtes "Temps de confinament amb Fil a l'agulla"

27 de maig de 2020

Començar a Estem vivint un moment històric. I és que, després d’aquest xoc, ja no tornarem a ser les mateixes.

Davant d’aquesta situació d’emergència i confinament, des de Fil a l’agulla volem contribuir a la possibilitat que aquest moment tràgic i dolorós es converteixi també en una oportunitat de transformació en la consciència i en les formes de viure i de pensar el nostre present i futur.

Internament estem fent front a la situació combinant la necessitat que tenim de cuidar-nos física, psicològicament i espiritualment, al mateix temps que dediquem temps a la reflexió i a fer-nos grans preguntes: Quin és el sentit d’aquesta tragèdia? Quin és el seu missatge? Quines estan sent i quines seran les conseqüències d’aquest confinament global per la humanitat? I per nosaltres? Què demana aquesta situació a Fil a l’agulla?

En aquest context de servei i de posar-nos a disposició del que està passant i del que algú pot necessitar de nosaltres, programem setmanalment xerrades gratuïtes mentre duri el confinament,  i llencem un servei de suport emocional telefònic per a persones que estan a primera línia de la crisi, també gratuït. A més a més, hem dissenyat dos serveis d’atenció de pagament i a demanda: un està pensat per cuidar del lideratge dels equips en temps de confinament i teletreball, i l’altre, com un servei d’acompanyament a professionals d’atenció a persones.

>> Si teniu dubtes, podeu escriure’ns a escolafil@filalagulla.org

 

XERRADES REALITZADES:

6/04: Cura del benestar emocional en temps de coronavirus

|Dilluns 6 d’abril. 12 a 13.30 h| Amb Núria Mateu Almacellas

Ja portem algunes setmanes de confinament. Segurament durant aquest temps hem passat per estats ben diversos: por, tristesa, eufòria, apatia,…, És possible que hàgim passat alguns moments especialment difícils i que no sapiguem ben bé què ens està passant o què la situació ens superi.

Obrirem un espai per a poder-vos donar algunes idees de com llegim nosaltres aquest moment – en clau psicològica i emocional – i parlarem de quins recursos podem trobar de manera individual i també quin és el substrat col·lectiu del que ens està passant, i com podem donar-nos suport mútuament.

Àudio de la sessió (hem retallat les intervencions de les assistents per preservar la seva intimitat):


7/04: Lideratge en temps de confinament i crisi

|Dimarts 7 d’abril. 9.30 a 11.30 h|  Amb Neus Andreu

En temps de crisi és fonamental que els lideratges de les organitzacions mirin la realitat de cara, anticipin els pitjors escenaris i estudiin a fons la cruesa del moment. Al mateix temps, cal que sàpiguen llegir la situació més enllà de la tragèdia, que sense dubte existeix. Cal mirada ampla, cal cultivar la capacitat de tenir perspectiva i des d’aquí promoure l’anàlisi, la reflexió, l’estudi amb profunditat de la situació per poder-la significar, dotar de sentit.

Durant la càpsula donarem eines per poder combinar la capacitat de mirar la realitat més immediata amb l’habilitat de tenir perspectiva que és el que en definitiva ens donarà la capacitat de fer front a la situació de la forma més humana i eficient possible. A més a més, també donarem idees de com poder fer aquest exercici conjuntament amb l’equip per tal que no només el lideratge sinó l’organització en el seu conjunt guanyi capacitats per fer front a l’actual crisi.



8/04: Famílies amb criatures confinades: Crisi o oportunitat?

|Dimecres 8 d’abril. 17 a 18.30 h|  Amb Lídia Casanovas i Núria Danès

Proposem un espai d’acompanyament col·lectiu on compartirem eines de gestió emocional i algunes pautes per portar de la millora manera aquest confinament.

Plantegem un espai de 2 hores, on combinarem una part més de marc general amb idees i propostes i un espai de suport on compartir els reptes i necessitats que se us puguin estar plantejant aquests dies. Un espai pensat perquè les famílies puguem tenir sensació de suport, de no sentir-nos aïllades amb el que cada una està vivint. Vivim moments amb molts interrogants, i volem escoltar i donar suport a les angoixes, pors i preocupacions que es desperten, al mateix temps que donar espai als recursos i estratègies que emergeixen en aquest tipus de situacions.



9/04: La filosofia de l’ubuntu: jo sóc perquè nosaltres som

|Dijous 9 d’abril. 17 a 19 h|  Amb Nonty Charity Sabic

Xerrada sobre l’ubuntu, una filosofia ancestral que considera la solidaritat col·lectiva com a eix central per a la supervivència del nostre planeta i de la raça humana.

La filosofia de l’ubuntu deriva d’una paraula Nguni “ubuntu”, que significa “la qualitat de ser humà”, i es manifesta a través de diversos actes humans, clarament visibles en situacions socials, polítiques i econòmiques, així com entre la comunitat o família. Corre per les venes de tots els africans i es materialitza en la dita: “umuntu ngumuntu ngabanye abantu” ( “Una persona només és persona a través de les altres persones”).



16/04: Cura del benestar emocional en temps de coronavirus.

|Dijous 16 d’abril a les 16.30 h| Amb Núria Mateu Almacellas.

Ja fa algunes setmanes que va començar el confinament. Segurament durant aquest temps hem passat per estats ben diversos: por, tristesa, eufòria, apatia…, És possible que hàgim passat alguns moments especialment difícils i que no sapiguem ben bé què ens està passant o què la situació ens superi.

Ens sembla important tenir un espai on fer comunitat amb el que ens passa, donarem algunes idees en clau psicològica i emocional. Serà un espai on abordarem la importància d’entendre el trauma; vegades el trauma genera aïllament, una manera de poder-lo afrontar és fer-ho de manera col·lectiva.

>> Gravació no disponible

23/04: Les relacions i la convivència durant el confinament

|Dijous 23 d’abril a les 16.30 h| Amb Sara Carro. Xerrada en castellà.

El confinament ens planteja diversos reptes. Sens dubte un d’aquests reptes és el que pertany a l’àmbit de les relacions. Ja sigui amb nosaltres mateixes, amb les persones amb les quals esteu convivint aquests dies, o amb les persones amb les quals s’ha restringit el contacte de carn i ossos.

És possible que viure aquest confinament acompanyada sigui un suport per a moltes i, al mateix temps, també és probable que ens trobem lidiant amb tensions, amb diferents maneres de veure i afrontar la situació, amb dinàmiques històriques que emergeixen ara amb més força…

Oferim un espai on compartirem algunes idees sobre el camp de les relacions i algunes claus que poden ajudar a estar millor i fer aquest moment el més sostenible possible.



27/04: La governança i el funcionament intern en el cohabitatge

|Dilluns 27 d’abril a les 18 h| Amb Mireia Parera. Xerrada organitzada amb Perviure. Habitatge col·lectiu.

Obrim espai per compartir coneixements i eines sobre lideratge, presa de decisions i maneres d’organitzar-se internament en els diferents moments del projecte de cohabitatge: fase de creació, fase de construcció i fase de convivència. Útil tant per persones o grups que estan en recerca de lloc com per persones o grups que ja viuen juntes.

Algunes eines que també podran ser útils en moments com l’actual, el qual ens convida a una major convivència i per tant entesa entre les persones que viuen juntes.

>> Gravació no disponible

29/04: Pensem l’adolescència en temps de confinament

|Dimecres 29 d’abril a les 17 h| Amb Sílvia Bosch i Lídia Casanovas.

Us convidem a reflexionar sobre què ens aporten i com ens repten les nostres filles i fills adolescents, en temps de confinament forçat.

Volem obrir l’espai a compartir la saviesa domèstica que està emergint a les nostres llars i a plantejar les inquietuds, dubtes i neguits que també estan aflorant.



6/05: Navegant el trauma i el dol des de la mirada de l’ubuntu

|Dimecres 6 de maig. 17 a 18.30 h| Amb Nonty Charity Sabic. Facilita: Sara Carro. Xerrada en anglès. Hi haurà traducció al castellà.

El trauma és a la vegada individual i col·lectiu. Aquest procés consisteix en investigar com viuen aquests traumes que hi ha dins de cadascuna de nosaltres, i unir-nos per treballar conscientment la cura dels nostres traumes col·lectius, tant de la crisi que tenim actualment com els traumes heretats de les generacions passades.

Els temps d’estrès poden evocar un trauma anterior i antigues estratègies d’afrontament arrelades; les nostres maneres habituals de viure estan sent alterades, cosa que provoca molt estrès i por. Fins i tot abans de la pandèmia global, vivíem amb els efectes d’un trauma col·lectiu no reconegut, incloent problemes sistèmics com la injustícia racial i econòmica i fins i tot la crisi climàtica. Ara, a causa de la pandèmia global, el trauma col·lectiu és més evident: el nostre repte és ser capaces per submergir-nos en el nostre dolor i processar-lo, creant la possibilitat de convertir aquest moment de crisi en una oportunitat evolutiva.

Tot i que la xerrada és gratuïta, si la teva situació t’ho permet i et sents cridada o cridat a fer-ho, la Nonty ofereix la possibilitat de fer una donació a la campanya de solidaritat de Rise Ubuntu Network, per contribuir a que les famílies que viuen en condicions més pobres del sud d’Àfrica puguin obtenir menjar i llavors durant la crisi del Covid-19. Si no es posen en marxa mesures adequades, milions de persones poden morir de fam més ràpidament que amb la pandèmia.



7/05: Eines per a la gestió de l’estrès traumàtic

|Dijous 7 de maig. 12.30 a 14.00 h| Amb Boris Sopko. Facilita: Mireia Parera. Xerrada en anglès. Hi haurà traducció al castellà.

La situació actual està tenint un impacte en tothom, de maneres diferents. Per moltes de nosaltres és estressant, a d’altres persones les pot sobrepassar.  L’estrès d’aquests dies va més enllà de la psicologia personal, pertany al camp col·lectiu.

Durant aquesta sessió parlarem sobre l’especificitat de la situació actual des del punt de vista de l’estrès traumàtic i també parlarem de com donar-nos suport a nosaltres mateixes i a les persones que ens envolten. Aquesta xerrada pot ser interessant per tu com una amiga que cuida o professional que cuida i que busca inspiració i eines pràctiques per afrontar els desencadenants de l’estrès.



13/05: Mestres i docents confinades: eines per acompanyar el vessant emocional i la gestió de l’estrès

|Dimecres 13 de maig. 18 a 19.30 h| Amb Lídia Casanovas i Sara Carro

Com a mestres, docents, educadores i acompanyants del món educatiu portem ja un rodatge i un seguit de vivències amb relació a aquest període de confinament. Hem hagut de fer un canvi de l’atenció presencial a l’acompanyament online de manera sobtada. Aquesta situació és possible que us hagi impactat de diverses maneres, sovint estressants.

Volem oferir en primer lloc, un espai on donarem suport i un marc on situar la mateixa experiència viscuda durant aquest confinament. Som un col·lectiu què ens hem hagut de posar al servei, donant suport a infants, joves i famílies i aquest primer espai és per donar-nos suport una mateixa. A la segona part, oferirem algunes pistes sobre com és possible crear espais d’acompanyament emocional i contenció des d’aquest vessant online per tal que pugueu donar suport a les criatures i joves a qui acompanyeu.

Un espai on donar suport i situar l’experiència viscuda com a col·lectiu durant el confinament. També donarem pistes per l’acompanyament emocional en context online.



14/05: Connectant amb les nostres ancestres des de la perspectiva de l’ubuntu

|Dijous 14 de maig. 17 a 18.30 h| Amb Nonty Charity Sabic

La comunicació ancestral ha estat una pràctica antiga en totes les tradicions de saviesa al llarg del temps. Les comunitats es construeixen al voltant dels somnis dels antics avantpassats i les visions dels futurs avantpassats.

També es creu fermament que els nostres avantpassats viuen dins nostre en una forma del nostre ADN, els seus somnis, records i traumes es guarden dins nostre. Mai estem sols o separats. A l’Àfrica actual, els ensenyaments indígenes de connectar i curar amb els nostres avantpassats encara tenen un paper vital en el creixement d’un individu i d’una societat en general.

Crearem un procés d’espai sagrat basat en els principis d’Ubuntu per a qui desitgi aprofundir en una comprensió més amable.

Tot i que la xerrada és gratuïta, si la teva situació t’ho permet i et sents cridada o cridat a fer-ho, la Nonty ofereix la possibilitat de fer una donació a la campanya de solidaritat de Rise Ubuntu Network, per contribuir a que les famílies que viuen en condicions més pobres del sud d’Àfrica puguin obtenir menjar i llavors durant la crisi del Covid-19. Si no es posen en marxa mesures adequades, milions de persones poden morir de fam més ràpidament que amb la pandèmia.



18/05: La cura de les relacions i la gestió de conflictes en el cohabitatge

|Dilluns 18 de maig a les 18 h| Amb Mireia Parera. Xerrada organitzada amb Perviure. Habitatge col·lectiu.

Només un 10% de projectes de cohabitatge, segons Diana Leafe, tiren endavant amb èxit i el motiu principal és la mala o nula gestió de conflictes. Bona part d’ells es queden pel camí, perquè no han sabut com superar les tensions derivades d’haver-se de posar d’acord, de construir plegades un projecte i conviure.

Pot semblar que el més difícil és buscar lloc, aconseguir els diners, etc. I és cert, aquests són temes delicats, però la majoria de projectes fracassen perquè no sabem gestionar les dificultats i reptes que ens anem trobant.

Aquesta càpsula formativa posarà la llum en això, en quins són els principals conflictes que podem tenir i què pot ser útil per a la cura de les relacions, les persones i el projecte. Útil tant per persones o grups que estan en recerca de lloc com per persones o grups que ja viuen juntes.

Es donaran continguts teòrics barrejats amb exemples pràctics que mostrin la seva aplicació a situacions concretes. Hi haurà espais per la reflexió, per aprofundir en les temàtiques d’interès i compartir experiències pròpies.

>>> Gravació no disponible

20/05: La importància del ritual des de la mirada de l’ubuntu

|Dimecres 20 de maig. 17 a 18.30 h| Amb Nonty Charity Sabic. Facilita: Sara Carro. Xerrada en anglès. Hi haurà traducció al castellà.

L’acte del ritual és un fil comú que ha relacionat la humanitat al llarg dels segles, independentment de l’ètnia, la cultura o la religió. Els rituals ens motiven i ens mouen. A través del ritual construïm famílies i comunitat, fem transicions i marquem esdeveniments importants a la nostra vida, ens expressem en alegria i tristesa i, potser, el més important, creem i mantenim la identitat.

Les persones participen en rituals amb la intenció d’assolir un ampli conjunt de resultats desitjats, des de reduir la seva ansietat fins a augmentar la seva confiança, alleujar el seu dolor o demanar per un bon rendiment en una competició, o fins i tot fer ploure. Per què? Perquè fins i tot els rituals senzills poden ser extremadament eficaços. Tot i que alguns poden rebutjar aquesta pràctica tan antiga, el cert és que l’acte del ritual és una part essencial de la condició humana que es manté amb nosaltres avui en dia, senzillament, perquè sembla que funciona. Sembla que beneficia fins i tot a persones que afirmen no creure que els rituals funcionen. Explorarem per què el ritual és important i quines són les etapes vitals de la vida d’una persona que necessiten rituals i compartirem exemples.

Tot i que la xerrada és gratuïta, si la teva situació t’ho permet i et sents cridada o cridat a fer-ho, la Nonty ofereix la possibilitat de fer una donació a la campanya de solidaritat de Rise Ubuntu Network, per contribuir a que les famílies que viuen en condicions més pobres del sud d’Àfrica puguin obtenir menjar i llavors durant la crisi del Covid-19. Si no es posen en marxa mesures adequades, milions de persones poden morir de fam més ràpidament que amb la pandèmia.



27/05: Fòrum obert: L’impacte de l’urbanocentrisme en el món rural

|Dimecres 27/05 de 17 a 18.30 h| Amb Anna Boix i Anna Espadalé.

Volem crear un espai per compartir i ser més conscients de com s’han viscut, des del món rural i les poblacions més petites, les mesures adoptades durant aquesta crisi.

Es tracta d’un fòrum obert, una trobada facilitada per escoltar la diversitat d’experiències (idees, sentiments, somnis, emocions…) al voltant d’un tema, cuidant que totes les persones se sentin representades.

Obriran el fòrum:

  • Èlia Bantí, tinent d’Alcaldia de l’ajuntament de Jafre (Baix Empordà) @elia_jafre
  • Anaïs Sastre de les cooperatives Aresta (Tarragona) i Arran de Terra (Garrotxa, la
  • Selva i la Conca de Barberà) @arestacoop @arrandeterra_
  • Àngels Gardella, educadora ambiental, Associació ambiental Alt Ter, Alt Ripollès  @CEAAltTer
  • Javi Moragrega, propietari de L’Hotel Restaurant Fàbrica de Solfa  (Beseit, Matarranya)  @JaviSolfa

> Gravació no disponible

2/06: I ara què? Les cures als equips després del Covid

|Dimarts 2 de juny. 16.30 a 18 h| Amb Neus Andreu

Les conseqüències que la crisi que estem vivint està tenint i tindrà a tots els nivells són difícils de determinar, entre d’altres coses perquè no sabem si la des-escalada en la qual sembla que ens trobem serà la definitiva o si nous brots ens faran tornar al major distanciament i al confinament. Per tant, és una crisi de la que no sabem si estem al final, al mig o al inici.

En primer lloc, el que és segur, és que ja hi ha moltes persones que han perdut éssers estimats sense poder-se acomiadar i, per tant, sense poder iniciar un procés de dol amb les millors condicions. També sabem que el confinament ha sigut un repte psicològic per moltes persones que s’han vist molt impactades per la manca de moviment i contacte social. Per altra banda, moltes famílies que han hagut de fer front a les seves dificultats relacionals que s’han vist intensificades i moltes dones s’han trobat confinades amb el seu agressor. Aquests problemes a més s’han vist intensificats per la manca d’espai vital en la que moltes persones s’han trobat, a part, òbviament de tot el repte de conciliació que ha suposat haver de seguir treballant i fent-se càrrec de les criatures i les persones grans o malaltes.

També és cert que el confinament ha estat una oportunitat que algunes persones han pogut fer servir per aturar-se, reflexionar, replantejar-se algunes qüestions vitals importants, connectar més profundament amb la família i tenir major espai per la creativitat.

En segon lloc, el que també sabem del cert és que la incertesa ens estarà acompanyant durant un temps, i que haurem d’aprendre a viure adaptant-nos individual i col·lectivament a canvis que poden ser sobtats i que no escollim.

I, com ha afectat tot això als equips de treball? Què està representant el teletreball per la seva cohesió i el seu rendiment? Quines dificultats s’estan trobant? Com serà la tornada a la presencialitat?

Us volem compartir quines creiem que són les claus per acompanyar els equips de treball en aquesta nova etapa de la crisi en la que estem entrant. Volem donar pistes que puguin ajudar facilitar situacions difícils que hagin pogut sorgir durant el confinament (sensació d’aïllament, de no tenir horaris, de baixada del rendiment…), com també com aprofitar l’oportunitat que un moment de crisi com el que estem vivint pot representar a nivell creatiu, d’innovació i posicionament.

 

28/05: Vivint processos que fins ara habitaven en els marges. Reflexions des de la diversitat funcional

|Dijous 28/05 de 17 a 18.30 h| Amb Iris Cabrerizo. Facilita: Núria Mateu. Xerrada en castellà. Hi haurà transcripció simultània.

Durant aquests mesos de confinament totes hem sentit d’una o altra manera un canvi sobrevingut en les nostres vides i en el món. Hem pogut sentir-nos privades de drets, saturades d’informació moltes vegades poc clara, amb problemes per realitzar activitats per falta de concentració o recursos, bregant amb múltiples rols que abans eren sostinguts per persones o suports externs, incapaços d’arribar a objectius fins ara comuns en el treball o potser obligades a conviure en espais o relacions d’abús de poder.

Hem intentat adaptar-nos i generar estructures que ens ajudin a afrontar aquesta nova situació no triada. I durant aquest recorregut hem pogut percebre en nosaltres estats de confusió, frustració, cansament, enuig, tristesa, por … però també moments d’atenció, comprensió i connexió individual o grupal. Potser alguna connexió a nivell essència des del percebre’ns fràgils i vulnerades davant d’un sistema voraç i injust.

Podem dir que nosaltres, les persones ordinàries, estem vivint processos que fins ara habitaven a la perifèria. Estares i sentiments quotidians de persones discriminades per la seva diversitat funcional. Processos que hem marginat des del privilegi normatiu i que, fins i tot ara, ens neguem a nosaltres mateixes.

En aquesta xerrada ens agradaria donar espai a aquestes parts de nosaltres que demanen ser vistes i apreciades. Escoltar i repensar els nostres dintre seu des d’una altra mirada i intentar obrir noves vies de comunicació que ens ajudin a apreciar i valorar més encara la riquesa de la diversitat humana.

 

NOUS SERVEIS DISPONIBLES:

SERVEI TERAPÈUTIC GRATUÏT A PERSONES EN PRIMERA LÍNIA DE LA CRISI

En col·laboració amb l‘Institut de Treball de Processos, i el seu gran equip de professionals d’arreu de l’estat, oferim suport telefònic a:

  • Persones que han perdut éssers estimats deguts a la pandèmia.
  • Persones que estan o han estat malaltes de COVID19 i les seves famílies
  • Personal sanitari i assistencial d’hospitals i residències de gent gran

Telèfon: 625 748 734

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 h

Idioma: Català o castellà

Email: suport@filalagulla.org

 

 

ALTRES SERVEIS DE PAGAMENT I A DEMANDA:

  • Les cures a l’equip en temps de confinament (Neus Andreu)
    Acompanyament breu i enfocat a donar benestar al teu equip en aquests temps tan difícils que estem vivint. En línies generals ens centrarem en (s’adaptarà  a les particularitats de cada cas):
      • Contenció emocional: Com estem? Què podem fer per estar millor? Quin tipus de suport ens cal?
      • Compartir claus per seguir sent equip des del confinament:
        • Teletreball
        • Les cures al centre
      • Reflexió entorn a quin és el rol de l’organització en el moment actual: Quina és la missió particular que com a organització tenim en aquest moment? Quina ha de ser la nostra aportació? La mirada ampla sovint ajuda a lidiar l’angoixa i a ajudar a dotar de sentit els moments difícils, és essencial en moments com aquest per poder seguir funcionant.
    Contacta amb neus@filalagulla.org o truca al 669 971 907
  • Suport a equips d’atenció a persones (Núria Danès)Aquesta és una proposta pensada per tots aquells serveis d’atenció a persones que, tot i l’actual situació de crisis, segueixen en ple funcionament.  Dirigit als equips de professionals que estan donant resposta a una exigent tasca quotidiana amb l’afegit d’una situació de crisis actual altament retant.La supervisió/sessió és un espai per reflexionar, compartir i aprendre sobre la feina d’intervenció i les dinàmiques internes del propi equip. Un espai per aturar-se, apreciar la bona feina i notar les àrees de creixement, per tal d’encarar els reptes i dificultats i que puguin ser fonts d’aprenentatge.

Contacta amb nuriadanes@filalagulla.org

————————————–

  escriure aquí...

Comparteix 
etiquetes