Breu test sobre conflictes i discriminacions

27 de febrer de 2023

Hem elaborat aquest breu test per reflexionar sobre com podem conflictuar a les organitzacions, i tot allò que no vam aprendre a l’escola…

1. Quan sents que tens un conflicte amb algú, la teva tendència és…

a) Convidar a un cafè a aquesta persona per parlar del tema en pau i harmonia.

b) Dubtar, no saber què fer i despertar-te per la nit donant-li voltes.

c) Agafar a les persones que teniu en comú i desfogar-te explicant-los què mala persona que és… 

2. A la teva organització, els conflictes…

a) S’aborden en quant emergeixen i tothom s’implica en la seva gestió.

b) Es van acumulant fins que algú se’n cansa i marxa (amb un cop de porta).

c) Es gestionen pel grup de whatsapp (150 missatges al dia) i la gent es gira la cara per no coincidir a l’hora del cafè.

3. A la teva organització…

a) Sou un exemple de diversitat en tots els sentits (sexo-afectiva, cultural, funcional…) i abordeu totes les micro-agressions amb responsabilitat.

b) Sou totes persones blanques però molt aliades i conscienciades.

c) Heu hagut d’engegar dos vegades el protocol per racisme (i tres per masclisme). 

4. Davant les discriminacions, en general, diries que:

a) Passen quotidianament i necessitem posar-les damunt la taula.

b) Són un marró enorme i més val anar amb peus de plom.

c) “Ni machismi ni feminismi” i “jo no veig colors, només persones”.

Descarrega’t el test en pdf o en imatge. 


Sigui quina sigui la majoria de respostes que has obtingut, ens encantarà parlar d’aquests temes i aprofundir en la manera en com gestionem els conflictes i les discriminacions.

Si ens aturem a pensar en la quantitat de situacions que vivim a les organitzacions, ens adonarem que sovint ens treuen la son per la nit, ens generen incomoditat amb les relacions o a les reunions, i possiblement tenim records de moments crítics en que no sabem com abordar la tensió. 

Si a això hi afegim que moltes vegades els conflictes estan tenyits pels eixos de desigualtat estructurals, i tenen un transfons de masclisme, de racisme o de molts ismes, el dolor encara és més gran. Hi ha persones que no tenen més remei que marxar de les organitzacions.

Davant d’aquestes dificultats ens trobem que la nostra història personal al voltant dels conflictes no ens ho posa fàcil: potser venim de famílies on el conflicte s’ha evitat molt, o ha generat molt dolor, o ha suposat ruptures… I segur, totes venim d’una societat que ha passat i passa per guerres, per lògiques de bàndols i per dificultats a escala global per arribar a acords. 

Al Curs de Gestió Democràtica i Cures ens endinsem en el Mòdul sobre Conflicte i Discriminacions, amb ganes de pensar i de donar-nos eines per conflictuar millor, i  prendre’ns seriosament la responsabilitat que tenim davant les discriminacions. 

Sabem que això no ens ho van ensenyar a l’escola però confiem en generar espais on aprendre noves formes, a nivell individual i organitzatiu, per realment experimentar que el conflicte és un mestre. 

 

Treballar el conflicte de manera sostenible

“Actualment, la majoria de nosaltres odia el conflicte; tendim a estar en conflicte amb la mateixa idea de conflicte i no hi volem ni pensar. Aquest és un dels motius pels quals desenvolupar nous mètodes per tractar el conflicte és un procés lent. Com a éssers humans, som excel·lents a l’hora de desenvolupar dispositius electrònics per interconnectar-nos, però menys intel·ligents sobre què fer un cop ho hem aconseguit!
Per dins, sovint ens oposem als nostres propis sentiments i problemes corporals. A fora, la majoria experimentem un cert grau de conflicte amb altres persones, grups o nacions, així com amb persones de diferents orientacions sexuals, colors, edats, etc. Els governs i les organitzacions en les quals participem, o bé intenten evitar el conflicte o bé s’esforcen per derrotar els “dolents” que, aparentment, són l’origen dels problemes.

Per treballar el conflicte de manera sostenible necessitem noves maneres de relacionar-nos a escala interpersonal. No només hem de resoldre els problemes existents a les organitzacions i al món, sinó també els que tenim a dins. No només necessitem líders amb poder, sinó també líders amb saviesa, élders.”

Arnold Mindell, El conflicte: fases, fòrums i solucions

Comparteix