2022-23 Seminari Mirada Restaurativa Món Educatiu a Barcelona - Fil a l'agulla

Seminari Mirada Restaurativa al Món Educatiu (Barcelona, 2a ed.)

Com treballar el conflicte i les dinàmiques de discriminació

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Objectiu: Compartir les nostres eines de facilitació específicament enfocades en les pràctiques restauratives quan treballem tant amb infants, joves, educadores, docents i equips directius.

Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Estructura: 11 hores lectives

Horaris:  Divendres de 16,30h a 19,30h. Dissabte de 10 a 14h i de 15,30 a 19,30h.   | Calendari: 9 i 10 de setembre | Modalitat: Presencial.| Lloc: Local de Fil a l’agulla, Carrer de Sants, 10. Espai amb accessibilitat. | Idioma: Català | Preu: 140 €  | Inscripcions: Obertes.

Les places són limitades i van per ordre d’inscripció. Cal fer inscripció prèvia.

Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org

Descripció

La formació neix amb la voluntat de compartir les nostres eines de facilitació específicament enfocades en les pràctiques restauratives quan treballem tant amb infants, joves, educadores, docents i equips directius. Les pràctiques restauratives són un conjunt d’eines que faciliten: la cohesió de grup, la desescalada dels conflictes, millorar el sentit de pertinença i la motivació i l’apoderament de qui hi participa, entre altres coses. 

La mirada restaurativa és l’enfocament per treballar el conflicte i les dinàmiques de discriminació en els grups, tenint en compte el dany i les necessitats de les persones afectades, així com les arrels d’allò que està causant aquella situació. Té una aplicació comunitària, entenent que no només les persones més directament afectades són les que han rebut un dany, sinó que també cal tenir en compte el grup, tant per considerar l’impacte, com també la seva responsabilitat. Busca reparar el dany, la transformació de qui ha fet mal, restaurar les relacions quan es possible, i la pressa de responsabilitat, promovent accions que ho facilitin. 

En la formació ens introduirem als cercles de paraula, al mateix temps que proporcionarem les eines pròpies del marc que ens ofereix la facilitació orientada a processos. La formació combinarà elements de teoria i serà 100% vivencial.

A qui va adreçada?

La formació s’adreça a persones compromeses amb el món educatiu: educadores, integradores socials, psicopedagogues, orientadores, monitoratge i equips socials, equips directius, mestres infantil i primària i professorat de secundària i cicles formatius.

Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Contingut

  • La perspectiva restaurativa: una mirada per prevenir i atendre les situacions relacionades amb la violència i les dinàmiques de discriminació. 
  • El treball dels cercles de paraula per treballar les relacions en els grups i l’acompanyament emocional i de conflictes. 
  • L’assumpció de la responsabilitat.

Formadores

Sara Carro Ibarra: Vinculada al món educatiu, d’ençà que va acabar la llicenciatura d’Història, la seva feina ha anat orientada a la prevenció i l’atenció de la discriminació, i a què als centres educatius les emocions i la gestió dels conflictes tinguin un espai central. És postgraduada en Cultura de Pau i autora de contes infantils. Diplomada en Treball de Processos l’any 2020. És educadora, formadora, facilitadora de grups i terapeuta.

Ainhoa Roca Vielba: Facilitadora de processos personals, relacionals i grupals en el camp de la Psicologia Orientada al Treball de Processos d’Arnold Mindell. A Fil a l’Agulla treballo en l’àrea d’educació, de comunitats i d’acompanyament terapèutic. Sóc intèrpret, creadora escènica i artista hospitalària. El teatre, el clown i les expressions artístiques són disciplines que em permeten acompanyar amb curiositat i creativitat en l’apassionant món de les relacions personals, els conflictes i les emocions que emergeixen.
Durant 17 anys he viscut en la comunitat de convivència i projecte agro-ecològic de Can Masdeu, experiència que m’ha aportat molts reptes i aprenentatges en relació amb la convivència i l’acompanyament en temes com els conflictes, les dinàmiques de poder i els privilegis.
M’apassionen les relacions humanes, com cuidar-les i com fer-ho “quan tenim postures diferents”. I tot això en sintonia i complicitat amb l’entorn i la natura.

Preu

El preu del curs és de 140 €.

Podeu consultar aquí la NORMATIVA DEL CURS.

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per matricular-se. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.