2021-22 L’art d’aprendre a tractar-se bé. Curs de facilitació al món educatiu (Online, 2a ed) - Fil a l'agulla

Curs de facilitació de grups en el món educatiu. L'art d'aprendre a tractar-se bé 2021-22 (Online, 2a edició)

Gestió emocional i eines per posar atenció a les dinàmiques de discriminació i els conflictes

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Estructura: Vuit mòduls de 2 sessions de 2 h cadascun, exercici per a fer entre sessió i sessió i 5 h de mentoria grupal (3 sessions durant el curs). Un total de 32 hores de formació online, 12 de treball individual no presencial i 16 optatives de treball en petit grup.

Es pot fer la formació completa o per mòduls.

Horaris: Dimecres de 18 a 20 h. | Calendari: 6 i 20 octubre, 3 i 17 novembre, 1 i 15 desembre, 12 i 26 gener, 9 i 23 febrer, 9 i 23 març, 6 i 20 abril, 4 i 18 maig | Lloc: Online |Idioma: Castellà |Preu: 580 tot el curs, inclou les sessions i les mentories grupals. Preu per mòdul: 65 € (no inclou les mentories grupals)| Inscripcions: obertes

És obligatori fer la inscripció per poder matricular-se i efectuar el pagament. Podeu llegir en aquest enllaç la normativa de matrícula. Les places són limitades i van per ordre d’inscripció. 

Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org

Descripció

A Fil a l’agulla portem deu anys acostant la facilitació de grups al món educatiu. Treballem colze a colze amb mestres, professores, educadores, monitores, criatures i joves per promoure el bon tracte i transformar les dinàmiques de discriminació en suport mutu.

En un món on regna la desigualtat i l’individualisme, sabem la teoria, però posar-la en pràctica no és tasca fàcil. Promoure la cultura de les cures al centre educatiu requereix de formació específica. Aquesta formació t’ajudarà a estar millor posicionada i et donarà eines concretes d’aplicar en el dia a dia per poder portar a la pràctica la visió que tu tens per al món de l’educació.

Hem dissenyat un curs online adaptat a les necessitats que recollim de les mestres i docents en escoles i instituts que acompanyem. Com canviar una dinàmica de classe en què hi ha persones que s’ho passen malament repetidament? Com fer que les persones que són més invisibles i menys participatives també tinguin el seu lloc en el grup? Què fer quan algú es passa de la ratlla? Existeixen alternatives al càstig? Com crear espais on l’alumnat pugui deixar de banda les cuirasses i parlar des del cor? Com educar l’empatia? Com fomentar una cultura que ajudi a conflictuar de manera sana? Com potenciar lideratges distribuïts que atenguin el bé comú?

Aquest curs està dirigit a persones que es dediquen al món de l’educació: Mestres i professorat d’infantil, primària i secundària, educadores, monitores, i personal no docent.

OPINIONS

“Aquest curs m’ha donat empoderament i confiança per passar a l’acció. Per redefinir la meva manera de ser professora i trobar-m’hi còmoda, acceptant també els meus límits i dificultats. M’ha ajudat a redescobrir el sentit de què faig i a adonar-me que no estic sola en aquest camí. I he pogut comprovar, juntament amb l’alumnat, que amb eines com el cercle de paraula passen coses transformadores dins d’un grup.”  Estel, estudiant del curs 2020-21

Formadora

Sara Carro (Coordinadora del curs): Vinculada al món educatiu, d’ençà que va acabar la llicenciatura d’Història, la seva feina ha anat orientada a la prevenció i l’atenció de la discriminació, i a què als centres educatius les emocions i la gestió dels conflictes tinguin un espai central. És postgraduada en Cultura de Pau i autora de contes infantils. Diplomada en Treball de Processos l’any 2020. És educadora, formadora, facilitadora de grups i terapeuta.

Programa i calendari

Mòdul 1: Les dinàmiques de grup i el posicionament de la mestra [6 i 20 d'octubre 2021]

En el primer mòdul abordarem el funcionament de les dinàmiques dels grups i introduirem eines que ajudin a conèixer-se i a crear comunitat, i que anirem explorant al llarg de tot el curs: el joc, les dinàmiques que inclouen moviment, el teatre, els contes i les històries i els rituals.

Posarem també el focus en nosaltres mateixes, en el propi posicionament i en com influeix aquest en la dinàmica grupal. Aprendrem a situar-nos en un lloc que afavoreixi el nostre propi empoderament per conèixer millor i portar a la pràctica la visió i les expectatives que tens per al món de l’educació.

– El posicionament: conèixer la direcció bàsica i la visió personal de la vocació professional.

– Crear comunitat en el món educatiu: conèixer-nos, conèixer-se i crear comunitat. Què entenem per això i com facilitar-lo.

– La facilitació en el món educatiu: el paper de la persona que facilita, com desenvolupar-lo i per què. Quin és el seu paper en el món educatiu? Com es complementa amb el rol de mestra, professora, educadora, personal no docent?

Mòdul 2: Poder, privilegis i la no discriminació a les aules [3 i 17 de novembre 2021]

En el segon mòdul posarem el focus en entendre les dinàmiques de poder que es donen en els grups. Sovint quan parlem de poder la gent ho relaciona amb l’abús de poder. Com podem utilitzar (i ensenyar a utilitzar) el poder a favor del bé comú i no de la discriminació? Com ​​es generen els centres i els marges? De què depèn que a unes persones se les escolti i se les valori més que a altres? Què és important tenir en compte per promoure dinàmiques relacionals sanes? Parlarem de poder, rang i privilegis des de la visió sistèmica dels grups i llançarem preguntes que ens ajudin a tenir més consciència de la nostra pròpia relació amb el poder.

– Els grups: una visió multinivell i sistèmica que ens aproxima a conèixer la complexitat dels grups i a tenir una eina per entendre les dinàmiques internes.

– Poder, rang i privilegis: com entenem el poder, de quins tipus n’hi ha i com treballar i gestionar les dinàmiques de poder entre els marges i el centre dels grups.

Mòdul 3: Acompanyant la diversitat emocional a les escoles [1 i 15 de desembre 2021]

Aprendre a acompanyar els grups (i a una mateixa) en el camp emocional és clau per conrear relacions grupals sanes. En aquest mòdul aprendrem a desxifrar la cultura grupal i les creences que estructuren les experiències pròpies i del grup, les diferents maneres de viure-les i sentir-les i com conrear una actitud de benvinguda a la diversitat d’emocions, posant especial atenció a la gestió d’aquelles emocions més difícils d’expressar, d’escoltar i/o d’acompanyar.

– El món de les emocions: explorarem què són, per què són útils, com les identifiquem i com les expressem

– El valor del que és subjectiu i l’ètica de les cures

– La influència del gènere en el món emocional

– Eines per acompanyar les diferents experiències difícils relacionades amb l’emocional en temps del Covid-19 i altres contextos: el dol, la tristesa, la frustració, la ràbia, la por.

Mòdul 4: Com intervenir els conflictes a l’aula. Una oportunitat d’aprenentatge. [12 de gener i 26 de gener 2022]

En el quart mòdul ens centrarem en la gestió de conflictes. Què és, com identificar-los i com intervenir. Aprendrem a identificar si és millor intervenir de manera individual, relacional o grupal. Atendrem aspectes relacionats amb la comunicació i ens aproparem a les dinàmiques conflictuals des d’una perspectiva sistèmica.

– Creences i relació amb el conflicte

– El conflicte com a procés, què és i què es pot aprendre

– Diferents nivells de conflicte: personal, interpersonal i grupal. Gestió de l’aula.

Mòdul 5: Bullying i discriminació. Atenent i prevenint. [9 de febrer i 23 de febrer 2022]

En aquest mòdul ens endinsarem en les dinàmiques de discriminació per estudiar-les, reconèixer-les, atendre-les i gestionar-les. Posarem en pràctica eines per prevenir i atendre i gestionar dinàmiques relacionades amb el bullying.

– Dinàmiques de discriminació i assetjament escolar: què és (i què no és) i com identificar-lo

– Els rols de l’assetjament escolar: el paper de la víctima, de l’agressor i els testimonis

– Com intervenir i factors que intervenen

– Qui posa límits, el paper absent en un sistema bullying

Mòdul 6: Mirada restaurativa: Com introduir-la en l’àmbit educatiu [9 i 23 de març 2022]

Aquest curs pretén afavorir un canvi de mirada sobre les dinàmiques de grup, les relacions de poder i les situacions de discriminació i conflicte. La mirada restaurativa ens proposa un marc concret que afavoreix aquest objectiu i que facilita l’adquisició d’eines, estratègies i habilitats per intervenir en la gestió dels conflictes i en situacions de violència. Té en compte el dany i les necessitats de les persones afectades, així com les arrels del que està causant aquesta situació. La mirada restaurativa té una aplicació comunitària. És important tenir en compte el grup per considerar l’impacte que ha rebut i també quina és la seva responsabilitat. Des d’aquesta mirada es busca reparar el dany i restaurar les relacions, prenent responsabilitat i fent accions que ho facilitin.

– La mirada restaurativa: principis bàsics, preguntes restauratives i altres eines.

– L’acompanyament de processos de presa de responsabilitat: com fer-se càrrec dels nostres propis impactes

Mòdul 7: Cercles de paraula: una eina de facilitació grupal a les escoles [6 i 20 d'abril 2022]

El Cercle de Paraula és una de les tècniques que utilitzem per guiar el diàleg grupal, com un element ritual per poder treballar amb el grup. En aquest mòdul aprendrem a utilitzar aquesta eina, els principis que la sostenen i les habilitats necessàries per guiar el seu funcionament, perquè s’adapti als objectius que tinguem en cada situació.

– Origen dels cercles

– Què són i com funcionen. Principis bàsics

– Tipus de cercles i per a què serveixen

– La pregunta

– Preparació, execució i tancament

– Habilitats bàsiques per facilitar el Cercle

Mòdul 8: Com integrar l'après en el dia a dia [4 i 18 de maig 2022]

Aquesta formació té un doble focus. D’una banda té la vocació de recolzar-te a saltar de la teoria a la pràctica i que et sigui d’ajuda en el teu quotidià a l’hora d’intervenir amb l’alumnat o amb el grup de persones amb què treballes. D’altra banda, aquesta formació posa el focus en tu. Tu ets la principal eina amb la qual comptes. Aquest curs t’ajudarà a prendre més consciència en la teva pròpia experiència com a professora o educadora: qui ets i com la teva influeixes al teu alumnat o a el grup amb el qual treballes.

Aquest últim mòdul el dedicarem a recollir els aprenentatges en aquestes dues direccions: la teva pròpia experiència i els recursos apresos per acompanyar el grup cap a la direcció que tu et marquis.

– L’atenció als recursos (i no a el dèficit)

– Consciència de la teva experiència: la casa d’hostes està oberta o tancada

– Claus per liderar un grup i fomentar el lideratge que vols

Horaris dels mòduls: Dimecres de 18 a 20 h

Organització del curs:

El curs està dividit en 8 mòduls. Pots matricular-te a tot el curs o als mòduls que t’interessin.

Si et matricules per mòduls, sense fer el curs complet, no tindràs accés a les mentories grupals. Aquest espai de seguiment més individualitzat, que pretén ser un suport per a acompanyar-te a posar en pràctica el que anem aprenent durant el curs i per poder supervisar i reflexionar sobre la pràctica quotidiana a l’escola, l’institut o el lloc de treball, està reservat per a les persones que realitzen el curs complet.

Cada mòdul està plantejat de la següent manera:

  1. Classe en línia (2 h): teoria + presentació de l’exercici
    Cada mòdul comença amb una trobada de tot el grup on la formadora s’emmarcarà teòricament el tema a tractar en aquest mòdul. Hi haurà temps per a preguntes i compartir diferents punts de vista. Es presentarà l’exercici que les persones participants realitzaran de forma no presencial individualment o per parelles.
  2. Exercici a casa (1 h) En la introducció presencial s’haurà presentat l’exercici de la lliçó. S’aconsella fer l’exercici abans de la següent classe grupal.
  3. Classe online (2 h): retorn de l’exercici + teoria. La segona trobada presencial de la lliçó es dedicarà a compartir els aprenentatges i els dubtes que s’hagin derivat de l’exercici plantejat. Es completarà la teoria d’aquest mòdul. Presentarem també les indicacions per a la preparació de la feina en grup.
  4. Preparació de la feina en grup (individual i no presencial). Reservat a les persones inscrites al curs complet. Abans de la mentoria grupal rebreu instruccions per poder preparar casos relacionats amb el tema que tractarem en el mòdul: en relació a la cohesió de grup, d’acompanyament emocional, conflictes amb els quals estigueu bregant, discriminació i també amb relació a pràctiques que s’hagin dut a terme a la pràctica quotidiana i que es vulguin portar a aquestes sessions en petits grups. Les sessions en petits grups és el que anomenem mentoria grupal.
  5. Trobades entre iguals i mentoria grupal (2 h): 4 o 5 persones. Els grups s’assignaran el primer dia de classe. Reservat a les persones inscrites a el curs complet. Aquest espai està pensat per tenir un grup de suport entre iguals. S’aconsella planificar una reunió del grup per cada mòdul i compartir quins estan sent els aprenentatges, fer els exercicis de reflexió junts, compartir els reptes que suposen les pràctiques, etc.D’aquestes trobades 3 seran acompanyats per la professora. A aquests espais els anomenem mentories grupals. L’objectiu de les sessions de mentoria és rebre un acompanyament individualitzat atenent a les necessitats que t’estàs trobant en el teu camí. A més, podràs beneficiar-te de l’aprenentatge que es deriva de ser testimoni de les realitats i recursos de les teves companyes de grup reduït.Les dates de les mentories grupals s’assignen juntament amb cada grup a l’inici de curs.

Preus i opcions de pagament

El preu del curs sencer és de 580 € el curs complet. Pots fer el pagament sencer o fraccionat de la manera següent :

  • 1r pagament 380 €
  • 2n pagament 200 € (mentories)

Si vols fer mòduls per separat, el seu preu unitari és de 65 €.

Aquí podràs consultar la normativa del curs.

Consulta aquí la nova Política de Descomptes Escola Fil 2021-22

Condicions d’accés

Pots fer aquest curs sense haver fet cap altre curs abans i també si ja has cursat amb nosaltres el de facilitació de grups en el món educatiu. Aquest nou format en línia pot ajudar-te a aprofundir en els aprenentatges, ja que està dissenyat per poder fer-te un acompanyament més individualitzat. A nivell teòric el contingut és similar, tot i que aquest nou grup ens portarà per reptes diferents.

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per matricular-se. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.