Curs Emergència, natura i la facilitació del canvi. Cultivant la coexistència 2022-23 (Presencial, 1a ed) - Fil a l'agulla

Curs Emergència, natura i la facilitació del canvi 2022-23 1a edició. NOU!

Cultivant la coexistència

INFORMACIÓ PRÀCTICA

NOVES DATES PENDENTS DE CONFIRMAR

Objectiu: oferir eines per esdevenir agents facilitadors del canvi que el món necessita per a fer sostenible la vida humana en el planeta i transitar cap a un model basat en el sosteniment de la vida, la interdependència, i l’ecodependència.

Estructura: Dos mòduls, amb un total de 24 hores lectives.

Horaris i calendari:Penent de confirmar (pròximament anunciarem noves dates)| Lloc: pendent de confirmar. | Idioma: el curs s’impartirà en català | Preu: Pendent de confirmar | Inscripcions obertes

Preinscripció

Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org

Formadores

  • Anna Boix Lladó:  Llicenciada en Biologia i postgraduada en Cultura de Pau. Formant-me en el Diploma de Treball de Processos des del 2011. Treballo com a terapeuta, facilitadora i formadora. I m’apassiona. Nascuda al Berguedà, amb arrels de més de vuit segles, sóc la primera del meu llinatge que he pogut estudiar i tenir feina a la ciutat. He escollit quedar-me a la Terra i la comunitat. Entendre la meva opressió internalitzada com a dona i com a persona del món rural m’està fent més lliure. I m’agrada compartir-ho. Seure amb el foc, seure amb l’aigua i cuidar un trosset de terra m’hi estan ajudant.
  • Núria Mateu Almacellas:  Llicenciada en Psicologia, postgraduada en Cultura de Pau i formant-me en Treball de Processos des del 2012. Actualment, soc terapeuta, formadora i facilitadora a Fil a l’agulla. Vaig néixer i créixer a Ponent rodejada de préssecs i persones que cuidem la Terra. Els arbres i els mixons m’ensenyen a ser qui sóc. 

Descripció

Raíces y alas,

pero que las alas arraiguen 

y las raíces vuelen.

Juan Ramón Jiménez

“Necessitem imaginar, pensar, com podem arribar a horitzons de vida desitjables que tinguin en compte els materials que tenim disponibles. Necessitem recuperar el sentit de pertinença a la Terra. No hi ha imaginació sense memòria” 

Yayo Herrero

La crisi multidimensional que estem vivint a escala global ens empeny i ens convida amb força a replantejar-nos d’arrel la nostra manera d’habitar el planeta, d’habitar el nostre cos, de viure les relacions, de consumir, de treballar. Sabem que el paradigma actual és caduc. I un canvi de paradigma és un procés profund, de qüestionament i refundació dels fonaments, valors i creences que sostenen la nostra quotidianitat, les nostres organitzacions, la nostra cultura, política, economia… No podem seguir sense comprometre’ns profundament amb els principis d’interdependència i ecodependència si volem vida per les futures generacions humanes. No podem seguir sense mirar de cara i responsabilitzar-nos i curar els traumes que hem generat i carreguem i reproduïm com a espècie. Un canvi d’aquestes dimensions implica un dol, un deixar anar. I trobar-nos davant d’un canvi d’aquestes dimensions ens pot portar al dolor, a experimentar la pena de manera fonda i tenir sentiments de desesperança forta. Al mateix temps, necessitem retrobar el coratge i la sensibilitat per treballar en allò que Francis Weller anomena el trauma original a occident: la desconnexió de la natura. 

Oferim una formació residencial, en un entorn natural, per aquelles persones compromeses amb el canvi i amb la comunitat. 

Volem sumar i ser agents de canvi. Entenem que per a fer la transició cap a un model basat en el sosteniment de la Vida necessitem comprendre profundament la interdependència i l’ecodependència inherents al fet de viure, i fer-hi les paus.

Proposem un curs de dos mòduls per:

  • Compartir el marc teòric: pensament sistèmic i ecològic, orientat al procés i sensible al trauma
  • Treballar amb les reaccions de por, ràbia, desesperança, urgència… que ens desperta el col·lapse i aprendre a acompanyar-les en comunitat
  • Entendre  la dinàmica i els impactes del trauma transgeneracional i compartir eines per a identificar-lo i relacionar-nos-hi
  • Deixar-nos guiar per la naturalesa del procés
  • Connectar amb la creativitat innata i posar-la al servei

Ens inspiren les cosmovisions indígenes, basades en la reciprocitat, que porten segles vivint amb harmonia i equilibri, malgrat el genocidi colonial. Ens inspiren les nostres padrines que han cuidat la terra, la gent i les bèsties amb amor i la més absoluta entrega malgrat el menyspreu. Les que hem crescut en una cultura occidental i urbanocèntrica -bressol del paradigma de dominació i desconnexió que ens ha portat al límit del col·lapse- necessitem camins per a retornar a la natura, fora i dins nostre. Ens inspiren també el treball que reconnecta de Joanna Macy, la teoria de Gaia de James Lovelock, la teoria de l’endosimbiosi de Lynn Margulis, l’activisme de l’ànima de Francis Weller entre moltes altres.

Programa i continguts

Els mòduls tindran exposicions teòriques, exercicis pràctics i vivencials de treball personal, relacional i grupal.
Aquesta formació està enfocada a oferir eines per ser agents facilitadors del canvi que el món necessita per seguir fent possible la vida humana al planeta.

Primer mòdul:Les arrels

Marc teòric: treball de processos, ecofeminisme i mirada restaurativa.
Introduirem els conceptes clau de la nostra perspectiva de treball i de com llegim el canvi des d’aquesta perspectiva, per a poder tenir una brúixola que ens serveixi per orientar-nos en aquest temps-espai.

– La natura com a aliada
Generarem espais vivencials per a experimentar la nostra connexió-desconnexió amb la natura, trobar-la dins nostre i posar-nos al seu servei.
Trauma transgeneracional i col·lectiu
Revisitarem les nostres arrels, tant personals com col·lectives, per a acompanyar-nos de les nostres ancestres i els seus sabers en aquest viatge i crearem un espai de vinculació entre el passat-present-futur.

– Trauma transgeneracional i col·lectiu

Revisitarem les nostres arrels, tant personals com col·lectives, per a acompanyar-nos de les nostres ancestres i els seus sabers en aquest viatge i crearem un espai de vinculació entre el passat-present-futur.

Segon mòdul: Les ales
– La visió
Imaginarem i recrearem conjuntament el canvi que ve i el que necessitem, connectarem amb les eines necessàries per fer el trànsit i el valor que aporta cadascuna.

– Els límits
Explorarem les dificultats, les pors, les limitacions que la pròpia vida ens porta i mirarem de convertir-les en senyals aliats.

– Creativitat i cocreació
Desplegarem les habilitats individuals i col·lectives per impulsar espais de canvi comunitari.

Calendari i horaris

NOVES DATES PENDENTS DE CONFIRMAR

Preus i opcions de pagament

Pendent de confirmar.

 

 

Podeu consultar aquí la NORMATIVA DEL CURS.

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per matricular-se. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.