2022-23 L’art d’aprendre a tractar-se bé. Curs de facilitació al món educatiu (Online, 3a ed) - Fil a l'agulla

Curs de facilitació de grups en el món educatiu. L'art d'aprendre a tractar-se bé

Gestió emocional i eines per posar atenció a les dinàmiques de discriminació i els conflictes

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Estructura: Vuit mòduls de 2 sessions de 2 h cadascun, exercicis per a fer entre sessió i sessió i 6 h de mentoria grupal (3 sessions durant el curs). Un total de 32 hores de formació online, 12 de treball individual no presencial i 15 optatives de treball en petit grup.

Es pot fer la formació completa o per mòduls. Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Horaris: Dimarts de 18 a 20 h. | Calendari: 4 d’octubre, 11 i 25 d’octubre, 8 i 22 de novembre, 29 de novembre i 13 de desembre, 10 i 24 de gener, 7 i 21 de febrer, 7 i 21 de març, 4 i 18 d’abril, 2 i 16 de maig. | Modalitat: Online |Idioma: Castellà |Preu: 580 € tot el curs, inclou les sessions i les mentories grupals. Preu per mòdul: 65 € (no inclou les mentories grupals)| Inscripcions: La data límit d’inscripció acaba el 15 de setembre del 2022. 

Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org

Descripció

A Fil a l’agulla portem deu anys acostant la facilitació de grups al món educatiu. Treballem colze a colze amb mestres, professores, educadores, monitores, famílies, criatures i joves per a promoure el bon tracte i transformar les dinàmiques de discriminació en suport mutu.

En un món on regna la desigualtat i l’individualisme, sabem la teoria, però posar-la en pràctica no és tasca fàcil. Promoure la cultura de les cures en el centre educatiu requereix de formació específica. Aquesta formació t’ajudarà a estar millor posicionada i et donarà eines concretes que aplicar en el dia a dia per a poder portar a la pràctica la visió que tu tens per al món de l’educació.

Hem dissenyat un curs en línia adaptat a les necessitats que recollim de les mestres i docents en escoles i instituts que acompanyem. Com canviar una dinàmica de classe en la qual hi ha persones que s’ho passen malament repetidament? Com fer que les persones que són més invisibles i menys participatives també tinguin el seu lloc en el grup? Què fer quan algú es passa de la ratlla? Existeixen alternatives al càstig? Com crear espais on l’alumnat pugui deixar de costat les cuirasses i parlar des del cor? Com educar l’empatia? Com fomentar una cultura que ajudi a conflictuar de manera saludable? Com potenciar lideratges distribuïts que atenguin el bé comú?

Aquest curs està dirigit a persones que es dediquen al món de l’educació: Mestres i professorat d’infantil, primària i secundària, educadores, monitores, i personal no docent. Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

OPINIONS

“Aquest curs m’ha donat empoderament i confiança per passar a l’acció. Per redefinir la meva manera de ser professora i trobar-m’hi còmoda, acceptant també els meus límits i dificultats. M’ha ajudat a redescobrir el sentit de què faig i a adonar-me que no estic sola en aquest camí. I he pogut comprovar, juntament amb l’alumnat, que amb eines com el cercle de paraula passen coses transformadores dins d’un grup.”  Estel, estudiant del curs 2020-21

Formadora

Sara Carro: Educadora, formadora y facilitadora. Llicenciada en Història, postgraduada en Cultura de Pau i Diplomada en Treball de Processos. Em sento especialment vinculada al món educatiu. Estic interessada a acompanyar a les organitzacions, incloses escoles i centres educatius en caminar el seu camí i descobrir el potencial que amaguen les tensions i els conflictes. M’importa com ens tractem i com són els processos tant com els resultats. Generar ambients inclusius i comunitats que atenguin les dinàmiques de discriminacions és el que m’apropa més al sentit de la meva feina. També m’agrada el món dels somnis, dels mites i la fantasia. He publicat dos contes infantils.

Programa i calendari

Mòdul 0: Introducció al curs i sessió de presentació gratuïta (4 d’octubre)

Mòdul orientat a presentar el programa del curs, el seu contingut i el seu funcionament, i a facilitar un espai de coneixença entre les persones participant

Mòdul 1: Les dinàmiques de grup i el posicionament de la mestra (11 i 25 d'octubre)

En el primer mòdul abordarem el funcionament de les dinàmiques dels grups i introduirem eines que ajudin a conèixer-se i a crear comunitat, i que anirem explorant al llarg de tot el curs: el joc, les dinàmiques que inclouen moviment, el teatre, els contes i les històries i els rituals.

Posarem també el focus en nosaltres mateixes, en el propi posicionament i en com influeix aquest a la dinàmica grupal. Aprendrem a situar-nos en un lloc que afavoreixi el nostre propi apoderament per a conèixer millor i portar a la pràctica la visió i les expectatives que tens per al món de l’educació.

 • El posicionament: conèixer la direcció bàsica i la visió personal de la vocació professional.
 • Crear comunitat en el món educatiu: conèixer-nos, conèixer-se i crear comunitat. Què entenem per això i com facilitar-ho.
 • La facilitació en el món educatiu: el rol de la persona que facilita, com desenvolupar-lo i per a què. Quin és el seu paper en el món educatiu? Com es complementa amb el rol de mestra, professora, educadora, personal no docent?

Mòdul 2: Poder i no discriminació (8 i 22 de novembre)

En el segon mòdul posarem el focus a entendre les dinàmiques de poder que es donen en els grups. Sovint quan parlem de poder la gent ho relaciona amb l’abús del poder. 

Com podem utilitzar (i ensenyar a utilitzar) el poder en favor del bé comú i no de la discriminació? Com es generen els centres i els marges? De què depèn que a unes persones se les escolti i se les valori més que a unes altres? Què és important tenir en compte per a promoure dinàmiques relacionals sanes? 

Parlarem de poder, rang i privilegis des de la visió sistèmica dels grups i llançarem preguntes que ens ajudin a tenir més consciència de la nostra pròpia relació amb el poder.

El contingut del segon mòdul inclou:

 • Els grups: una visió multinivell i sistèmica que ens aproxima a conèixer la complexitat dels grups i a tenir una eina per a entendre les dinàmiques internes.
 • Poder rang i privilegis: com entenem el poder, quins tipus hi ha i com treballar i gestionar les dinàmiques de poder entre els marges i el centre dels grups.

Mòdul 3: Acompanyament emocional (29 de novembre i 13 de desembre)

Aprendre a acompanyar els grups (i a una mateixa) en el camp de l’emocional és clau per a conrear relacions grupals sanes.

En aquest mòdul aprendrem a desxifrar la cultura grupal i les creences que estructuren les experiències pròpies i del grup, les diferents maneres de viure-les i sentir-les i com conrear una actitud de benvinguda a la diversitat d’emocions, posant especial atenció a la gestió d’aquelles emocions més difícils d’expressar, d’escoltar i/o d’acompanyar.

 • El món de les emocions: explorarem què són, per a què són útils, com les identifiquem i com les expressem
 • El valor del subjectiu i l’ètica de les cures
 • La influència del gènere en el món emocional
 • Eines per a acompanyar les diferents experiències difícils relacionades amb l’emocional en temps del Covid-19 i altres contextos: el dol, la tristesa, la frustració, la ràbia, la por.

Mòdul 4: Gestió de conflictes (10 i 24 de gener)

En el quart mòdul ens centrarem en la gestió de conflictes. Què és, com identificar-ho i com intervenir. Aprendrem a identificar si és millor intervenir de manera individual, relacional o grupal. Atendrem aspectes relacionats amb la comunicació i ens acostarem a les dinàmiques conflictuals des d’una perspectiva sistèmica.

El contingut inclou:

 • Creences i relació amb el conflicte
 • El conflicte com a procés, què és i què es pot aprendre
 • Diferents nivells de conflicte: personal, interpersonal i grupal. Gestió de l’aula.

Mòdul 5: Atenció i prevenció de l'assetjament i la discriminació (7 i 21 de febrer)

En aquest mòdul ens endinsarem en les dinàmiques de discriminació per a estudiar-les, reconèixer-les, atendre-les i gestionar-les. Posarem en pràctica eines per a prevenir i atendre i gestionar dinàmiques relacionades amb el bullying.

El contingut inclou:

 • Dinàmiques de discriminació i bullying: què és (i què no és) i com identificar-ho
 • Els rols de l’assetjament escolar: el rol de la víctima, de l’agressor i els testimonis
 • Com intervenir i factors que intervenen
 • Qui posa límits, el rol absent en un sistema bullying

Mòdul 6: Mirada restaurativa (7 i 21 de març)

Aquest mòdul pretén afavorir un canvi de mirada sobre les dinàmiques de grup, les relacions de poder i les situacions de discriminació i conflicte. 

La mirada restaurativa ens proposa un marc concret que afavoreix aquest objectiu i que facilita l’adquisició d’eines, estratègies i habilitats per a intervenir en la gestió dels conflictes i en situacions de violència. Té en compte el mal i les necessitats de les persones afectades, així com les arrels del que està causant aquesta situació. 

La mirada restaurativa té una aplicació comunitària. És important tenir en compte al grup per a considerar l’impacte que ha rebut i també quina és la seva responsabilitat. Des d’aquesta mirada es busca reparar el mal i restaurar les relacions, prenent responsabilitat i fent accions que el facilitin.

El contingut inclou:

 • La mirada restaurativa: principis bàsics, preguntes restauratives i altres eines.
 • L’acompanyament de processos de presa de responsabilitat: com fer-se càrrec dels nostres propis impactes

Mòdul 7: Cercles de Paraula (4 i 18 d'abril)

Els Cercles de Paraula és una de les tècniques que utilitzem per a guiar el diàleg grupal, com un element ritual per a poder treballar amb el grup. En aquest mòdul aprendrem a utilitzar aquesta eina, els principis que la sostenen i les habilitats necessàries per a guiar el seu funcionament, perquè s’adapti als objectius que tinguem en cada situació.

El contingut inclou:

 • Origen dels cercles
 • Què són i com funcionen. Principis bàsics
 • Tipus de cercles i per a què serveixen
 • La pregunta
 • Preparació, execució i tancament
 • Habilitats bàsiques per a facilitar el Cercle

Mòdul 8: Com integrar l'après en el dia a dia (2 i 16 de maig)

Aquesta darrer mòdul té un doble focus. D’una banda té la vocació de donar-te suport a saltar de la teoria a la pràctica i que et sigui d’ajuda en el teu quotidià a l’hora d’intervenir amb l’alumnat o amb el grup de persones amb el qual treballes. D’altra banda, aquest mòdul posa el focus en tu. Tu ets la principal eina amb la qual comptes. 

Aquest mòdul t’ajudarà a prendre més consciència de la teva pròpia experiència com a professora o educadora: qui ets i com tu influeixes al teu alumnat o al grup amb el qual treballes.

Aquest últim mòdul el dedicarem a recollir els aprenentatges en aquestes dues adreces: la teva pròpia experiència i els recursos apresos per a acompanyar al grup cap a la direcció que tu et marquis.

Aquest mòdul és exclusiu per a les persones que hagin realitzat tota la formació.

El contingut inclou:

 • L’atenció als recursos (i no al dèficit)
 • Consciència de la teva experiència: la casa d’hostes està oberta o tancada.
 • Claus per a liderar un grup i fomentar el lideratge que desitges.

Horaris dels mòduls: Dimarts s de 18 a 20 h

Organització del curs:

El curs està dividit en 8 mòduls. Pots matricular-te a tot el curs o als mòduls que t’interessin.

Per a les persones que feu la formació completa, durant el curs tindrem, a més de les classes, tres espais de 2 hores de mentoria grupal, en format de petit grup. Aquest espai de seguiment més individualitzat, pretén ser un suport per a acompanyar-te a posar en pràctica el que anem aprenent durant el curs i per a poder supervisar i reflexionar sobre la pràctica quotidiana a l’escola, l’institut o el lloc de treball.

Si et matricules per mòduls, sense fer el curs complet, no tindràs accés a les mentories grupals. Aquest espai de seguiment més individualitzat, que pretén ser un suport per a acompanyar-te a posar en pràctica el que anem aprenent durant el curs i per poder supervisar i reflexionar sobre la pràctica quotidiana a l’escola, l’institut o el lloc de treball, està reservat per a les persones que realitzen el curs complet.

Cada mòdul està plantejat de la següent manera:

 1. Classe en línia (2 h): teoria + presentació de l’exercici
  Cada mòdul comença amb una trobada de tot el grup on la formadora s’emmarcarà teòricament el tema a tractar en aquest mòdul. Hi haurà temps per a preguntes i compartir diferents punts de vista. Es presentarà l’exercici que les persones participants realitzaran de forma no presencial individualment o per parelles.
 2. Exercici a casa (1 h) En la introducció presencial s’haurà presentat l’exercici de la lliçó. S’aconsella fer l’exercici abans de la següent classe grupal.
 3. Classe online (2 h): retorn de l’exercici + teoria. La segona trobada presencial de la lliçó es dedicarà a compartir els aprenentatges i els dubtes que s’hagin derivat de l’exercici plantejat. Es completarà la teoria d’aquest mòdul. Presentarem també les indicacions per a la preparació de la feina en grup.
 4. Preparació de la feina en grup (individual i no presencial). Reservat a les persones inscrites al curs complet. Abans de la mentoria grupal rebreu instruccions per a poder preparar casos relacionats amb el tema que tractarem en el mòdul: en relació amb la cohesió de grup, l’acompanyament emocional, conflictes amb els quals estigueu bregant, discriminació i també en relació amb pràctiques que s’hagin dut a terme en la pràctica quotidiana i que es vulguin portar a aquestes sessions en petits grups.
 5. Trobades entre iguals i mentoria grupal (2 h): 4 o 5 persones. Els grups s’assignaran el primer dia de classe. Reservat a les persones inscrites al curs complet. Aquest espai està pensat per a tenir un grup de suport entre iguals. S’aconsella planificar una reunió del grup per cada mòdul i compartir quins estan sent els aprenentatges, fer els exercicis de reflexió junts, compartir els reptes que suposen les pràctiques, etc.D’aquestes trobades 3 seran acompanyats per la formadora. A aquests espais els anomenem mentories grupals. L’objectiu de les sessions de mentoria és rebre un acompanyament individualitzat ateses les necessitats que t’estàs trobant en el teu camí. A més, podràs beneficiar-te de l’aprenentatge que es deriva de ser testimoni de les realitats i recursos de les teves companyes de grup reduït.Les dates de les mentories grupals s’assignen juntament amb cada grup a l’inici del curs.

Preus i opcions de pagament

El preu del curs sencer és de 580 € el curs complet. Pots fer el pagament sencer o fraccionat de la manera següent :

 • 1r pagament 380 €. Fins el 15 de setembre de 2022
 • 2n pagament 200 € (mentories). Fins el 28 de febrer de 2023

Si vols fer mòduls per separat, el seu preu unitari és de 65 €.

Aquí podràs consultar la normativa del curs.

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per matricular-se. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.