Curs de gestió democràtica i cures a les organitzacions 2020-21 (Barcelona i Online, 3a edició)
Aprofundint en la democràcia i cuidant els equips

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Estructura: 8 mòduls teòrico pràctics. Cada mòdul està format per una o més sessions, de 5 hores cadascun. Es podrà fer la formació completa o per mòduls. La formació completa és d’un total de 65 hores.
Horaris: Dijous de 9.30 h a 14.30 h | Calendari: 27 d’octubre (sessió de presentació gratuïta), 17 de novembre, 1 i 15 de desembre, 12 i 26 de gener, 9 i 23 de febrer, 9 i 23 de març, 13 i 27 d’abril, 11 i 25 maig. | Lloc: Local de Fil a l’agulla, Carrer de Sants 10. Espai amb accessibilitat. També es podrà seguir el curs de forma Online. | Idioma: Català. Es facilitarà la comprensió de castellanoparlants | Preu: 810 € el curs complet. Si vols fer mòduls per separat, pots consultar els preus a l’apartat “Preus i opcions de pagament” | Inscripcions: obertes fins al 31 d’octubre de 2022.
Les places són limitades i es guardaran per ordre de matrícula. Podeu llegir la normativa de matrícula aquí.
Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.
Descripció
Les organitzacions necessitem repensar els nostres models de funcionament i cultures internes. Sovint ens trobem amb dificultats, reptes o necessitats a les que ens costa donar resposta per falta d’eines o de mecanismes per atendre’ls.
Les cures tenen a veure amb fer una mirada cap endins, que també té conseqüències cap enfora. Impliquen una mirada cap a la vida interna de l’organització que inevitablement també suposa una mirada cap a l’interior de les persones que la formen.
Posen en qüestió ideologies i cultures organitzatives antigues, basades en un model enfocat bàsicament en la productivitat i racionalitat i, en canvi, suposen la incorporació de la subjectivitat i el món emocional, així com actituds d’obertura i curiositat cap a fenòmens no necessàriament agradables com ara el conflicte, la discrepància, el dolor, l’hostilitat o les emocions fortes i l’estrès.
És urgent incorporar noves cultures organitzacionals, que ens ajudin a ser més eficaces, a treballar més i millor, a prendre decisions més ben fonamentades i connectades amb el nostre sentit i la nostra direcció, en definitiva, a estalviar-nos temps i conflictes.
Necessitem seguir caminant per aprofundir en la nostra capacitat de generar i promoure major democràcia, benestar i desenvolupament social.
Amb aquesta formació volem ajudar a fer aquest camí amb un pas que té a veure amb mirar cap endins. És un pas de coherència, un pas que vol que ens fem preguntes com ara:
- Més enllà del discurs, quines són les nostres pràctiques?
- Tenim estructures democràtiques; ara bé, tothom se sent lliure de dir la seva?
- Quins nivells d’estrès estem disposades a acceptar?
- Podem buscar formes d’organització efectives, rendibles i que cuidin la salut i el benestar de les persones?
- Com són els nostres sistemes de presa de decisions?
- Tenim mecanismes per acompanyar a les persones i als equips?
- Com resolem els conflictes?
- I els masclismes, com es manifesten a la nostra organització?
Formadores
Anna Espadalé Grabulosa: Educadora, psicòloga, formadora i facilitadora. M’agrada acompanyar les persones i les organitzacions a conèixer-se més, apreciar la seva diversitat interna i poder connectar amb el seu poder i el seu sentit per poder-ho aportar al món. M’agrada aquest rol perquè em permet contribuir a difondre i desestigmatitzar el treball personal a la nostra societat i, al mateix temps, és una oportunitat per experimentar directament la gestió d’equips i anar desenvolupant el meu propi estil de lideratge.
Núria Danés Darnell: Llicenciada en Sociologia, postgrau en Polítiques Socials i Comunitàries i Diplomada en Treball de Processos. Acompanyo persones, grups i organitzacions en diferents moments del seu camí, i especialment en els moments de repte. Tinc experiència en l’àmbit comunitari i en el desenvolupament organitzacional, on dono suport a viure els desafiaments, els conflictes o els moments de canvi des de la curiositat i l’aprenentatge. Gaudeixo aprenent cada dia de la potencialitat i creativitat dels moments difícils, així com del misteri que els acompanya. Em sento afortunada de viure en un entorn a tocar de natura, sentir-m’hi part i en interconnexió.
Blanca Fariña Pagès: Sociòloga, Diplomada en Treball de Processos, i postgraduada en “Participació i Desenvolupament Sostenible”. Treballo com a terapeuta, formadora i facilitadora. La meva experiència en l’àmbit social i comunitari em va portar a focalitzar-me en les dinàmiques menys explícites dels grups i les persones com una de les parts fonamentals de la transformació i el canvi.
Amb la invitació a l’equip en una de les sessions de Nontokozo Sabic:
Nontokozo és sud-africana i actualment viu entre Europa i Sud-àfrica, és una líder de tallers, una conferenciant dinàmica. El seu objectiu és enviar un missatge d’empoderament, servei, saviesa indígena, vida sostenible i la importància de construir comunitats i ecoviles en la societat moderna.
Té formació en negocis i gestió d’esdeveniments, també s’ha format com a assessora d’hospici i terapeuta corporal.
Iniciada en les tradicions ancestrals xamàniques de la seva tribu, va estudiar budisme i va practicar com a monja budista. També estudia diferents mitologies col·laboratives en facilitació, gestió de projectes i grups.
Membre dels comuns d’Europa, actualment implicada en diverses organitzacions que promouen formes de vida sostenibles i regeneradores. Advoca pel clima i la justícia social, la vida comunitària, la diversitat i la curació i la reconciliació Nord/Sud, utilitzant els principis d’UBUNTU. Des de l’any 2013 participa a la Global Ecovillage Network (GEN), on va ser membre de la junta i forma part del grup de treball de defensa i polítiques, també va ser copresidenta d’ECOLISE.
També és cofundadora i directora de RISE (Revivers of Indigenous Spirituality and Ecosystems) www.risecircle.org
Programa i calendari
Sessió gratuïta: Introducció a les cures i la gestió democràtica (27 d'octubre)
Des de Fil a l’agulla volem contribuir a transicionar cap a un model social, econòmic i ambiental que posi la vida al centre. Posar la vida al centre vol dir incorporar les cures i la democràcia profunda a les nostres vides, a nivell personal i també a nivell organitzatiu. I per cures, com ja hem dit, entenem tenir en compte tots aquells aspectes que tenen a veure amb les relacions i els impactes dins i fora de les organitzacions.
Aquesta nova mirada implica un canvi paradigmàtic i la voluntat de persones i organitzacions que estiguin disposades a liderar o acompanyar aquest canvi de forma congruent.
Per això us proporcionem aquesta formació. Per oferir-vos un marc i unes eines en relació a les cures i a la gestió democràtica que us pugui inspirar, orientar o servir de complement al que ja esteu fent.
En aquesta sessió farem una presentació del curs. Introduirem els continguts, el professorat i el funcionament de les dues modalitats (curs complet o mòduls per separat). També deixarem un espai per dubtes, preguntes i aclariments sobre la formació.
Mòdul 1: La cohesió, el treball en equip i l’acompanyament a persones (2 sessions: 17 de novembre i 1 de desembre)
La cohesió d’un equip és fonamental. Té a veure amb la capacitat dels equips d’assolir objectius i de treballar conjuntament de forma satisfactòria. Té components que no són necessàriament immediats, sinó que es construeixen al llarg del temps com ara les complicitats, la confiança o l’entesa. Es tracta de fenòmens que requereixen temps i també cura i condicions. Els equips necessiten dotar-se d’espais i actituds propícies per promoure el coneixement mutu, la capacitat de dissentir, l’expressió de sentiments i sensacions. Espais per compartir de forma franca i honesta. Espais per reflexionar sobre el mateix equip, posar sobre la taula com van les coses i poder així promoure millores. Espais, en última instància, on promoure la cohesió.
Posarem el focus també en la importància d’incloure l’acompanyament a persones, tant des de la vessant individual (mentoratge) com de l’equip (conducció d’equip).
Objectiu del mòdul:
- Donar eines per la promoció de la cohesió i el treball en equip
- Dotar d’un marc metodològic en l’acompanyament de persones i d’equips.
- Promoure el desenvolupament d’habilitats pel treball amb persones i equips.
Mòdul 2: Mòdul 2: El propòsit, la visió i el desenvolupament de l’estratègia (1 sessió: 15 de desembre)
Per tal que les persones es sentin més part, més motivades i més connectades amb el sentit de l’organització de la que formen part és important que estiguin connectades amb la seva visió personal i que aquesta encaixi amb el propòsit o la visió col.lectiva de l’organització.
Per això és necessari que les organitzacions siguin més conscients de quan és necessari actualitzar el seu propòsit i que es generin espais de reflexió estratègica que promoguin la participació de totes les persones de l’organització.
Objectiu del mòdul:
- Donar un marc sobre el sentit i la importància de treballar el mite i el propòsit
- Proporcionar eines pràctiques per treballar la visió a nivell intern.
- Proporcionar eines pràctiques per promoure espais de reflexió estratègica participada i oberta al feedback intern i extern
Mòdul 3: El lideratge i l’ús del poder (2 sessions: 12 i 26 gener).
Les organitzacions d’avui necessiten dotar-se de cultures i sistemes de funcionament que possibilitin que la gent millori la seva capacitat d’aportar i tregui el millor d’ella mateixa.
Això requereix de lideratges que acompanyin a les persones a brillar, lideratges que combinin la seva capacitat de visionar, tenir una direcció clara i una capacitat de prendre i executar decisions, amb una actitud oberta, d’escolta i curiositat cap al feedback de l’entorn. Lideratges que no tinguin por a prendre l’espai ni a deixar-lo per altres quan és el moment.
Ser capaç de poder liderar així, desplegant actituds i habilitats tan diferents com ara la capacitat directiva, l’escolta, l’empatia, la determinació… és una tasca que no s’aprèn sola i que requereix, doncs, formació i molt de treball personal.
Objectiu del mòdul:
- Guanyar consciència sobre les dinàmiques de poder i la relació amb el lideratge
- Compartir una visió entorn el lideratge conscient i democràtic.
- Dotar d’eines i habilitats per desenvolupar lideratges que estiguin connectats amb el seu poder i en facin un ús més conscient
.
Mòdul 4: La gestió de conflictes i les dinàmiques de discriminacions: masclisme i privilegi blanc (3 sessions: 9 i 23 febrer i 9 març
Per tal que la democràcia vagi més enllà de ser una qüestió d’estructura i sigui una actitud que formi part de la cultura organitzativa, hem de disposar d’eines per gestionar la diversitat d’opinions, posicionaments, experiències… i els conflictes que d’aquesta diversitat se’n deriva.
Per altra banda, la no atenció als processos conflictuals té conseqüències serioses en la salut i el benestar de les persones i dels equips i fins i tot a vegades poden suposar trencaments, separacions i processos molt dolorosos.
Cal doncs que les organitzacions guanyem capacitats per gestionar els conflictes de tal manera que es converteixin en oportunitats per enfortir els equips, créixer com a persones i com a organitzacions, desenvolupar-nos i guanyar connexió amb el nostre sentit profund.
Per altra banda, les diverses desigualtats socials estan presents en el dia a dia de les persones, en els seus contextos i per tant també en les nostres organitzacions. Sovint es tradueixen en actes subtils difícils d’identificar i que passen per desapercebuts o que quan es posen sobre la taula, es neguen. El grau de consciència i obertura que tinguem en relació a la seva existència a nivell intern ens permetrà generar cultures de menor impunitat i presa de responsabilitat. En aquest sentit, posarem especial énfasis als eixos del masclisme i el privilegi blanc.
Objectiu del mòdul:
- Entendre els conflictes des d’una perspectiva de procés i sistèmica
- Dotar d’eines i habilitats per la gestió de conflictes
- Donar un marc sobre les dinàmiques de discriminació, aprofundint en el masclisme i el privilegi blanc.
- Guanyar consciència, eines i habilitats per la generar cultures organitzacionals basades en la no impunitat.
Mòdul 5: La comunicació i el feedback (1 sessió: 23 març)
Els sistemes creixen i es desenvolupen si la informació que contenen flueix, és a dir, si la informació és comunicada i escoltada.
Les organitzacions que volen transformar la seva cultura respecte a la retroalimentació han de fer una aposta clara que inclogui, per una part, la implementació de mecanismes i objectius d’avaluació que permetin establir objectius de millora, tant a les persones individualment com a l’organització en general. I per una altra, la creació d’espais que possibilitin una comunicació honesta i rica entre els membres dels equips.
Al mateix temps, l’organització també necessita obrir-se al feedback del seu entorn, de les clientes i també d’altres organitzacions i persones amb les quals col•laborem o teixim aliances.
Objectius del mòdul:
- Donar a conèixer què és la cultura del feedback i quins espais i mecanismes pot generar una organització perquè la informació sigui més fluïda
- Proporcionar un marc sobre el feedback avaluatiu i compartir sistemes de feedback que contribueixin al creixement de les persones i l’organització
- Compartir habilitats per promoure una comunicació eficaç, directa i compassiva i desenvolupar el feedback crític i apreciatiu
Mòdul 6: Nous models organitzatius i de governança i eines per la gestió del canvi (2 sessions: 13 i 27 abril).
Els sistemes d’organització i de presa de decisions d’una organització són una peça clau pel seu funcionament. Per una banda determinen quin fa què, com es prenen les decisions i quin és el grau d’implicació i de participació de les persones membres. Per altra banda, regulen les normes de funcionament conjuntes, els salaris, les condicions laborals i processos tan importants com el d’entrada i sortida de nous membres o persones treballadores.
Per això és important crear marcs organitzatius que siguin clars i transparents, que responguin a les necessitats de l’organització i que promoguin l’empoderament i l’autogestió de les persones que en formen part independentment de quina sigui la seva estructura. Per a fer-ho possible sovint necessitem plantejar canvis organitzatius que poden ser viscuts com una crítica al que hem estat fins ara. Per tant, per fer els canvis d’una manera més cuidada i eficient és recomanable tenir una mirada i unes eines de gestió del canvi que donin un marc i facilitin la gestió de les crítiques, la gestió de la incertesa i la creació d’espais d’innovació i creativitat que ens ajudin a construir noves formes d’organitzar-nos sense perdre l’essència de l’organització.
Objectius del mòdul:
- Oferir un marc per la creació de models organitzatius i de governança democràtica
- Donar eines per gestionar els processos de regulació de normes, el procés de creació dels escalats salarials, els processos d’entrada i sortida, les eleccions en el patronat o consell rector, etc.
- Proporcionar una mirada i unes eines de gestió del canvi
Mòdul 7: La gestió de l’estrès (1 sessió: 11 maig)
Un dels aspectes que més afecta el benestar laboral és l’estrès. És tan habitual que fins i tot l’Organització Internacional del Treball l’ha catalogat com l’epidèmia del segle XXI.
Una organització humana i que cuida és aquella que fomenta que l’equip estigui sota uns nivells de pressió i d’estrès sostenibles. Les organitzacions necessiten, abans de res, deixar de normalitzar i justificar l’estrès que viuen com inevitable i adoptar el compromís ferm de buscar maneres i promoure els canvis necessaris per generar llocs de treball saludables.
Això implica portar a terme canvis organitzatius a diferents nivells així com aprendre eines a nivell personal i relacional per aprendre a posar límits a la pressió interna i externa.
Objectiu del mòdul:
- Prendre consciència de quina és la cultura de l’organització en relació al treball i l’estrès, quina volem promoure i què ens ho impedeix
- Aprendre a identificar els símptomes d’estrès i burn out en les persones d’una organització
- Oferir eines concretes per gestionar l’estrès a nivell organitzatiu (mesura de càrregues, espais de suport, persones referents, etc)
- Proporcionar eines concretes per identificar i gestionar l’estrès a nivell personal i relacional (organització i gestió de la feina, posar límits a la pressió interna i externa, notar quan exercim pressió, etc).
Mòdul 8: La relació amb l’entorn (1 sessió: 25 maig)
Considerar l’organització en relació amb l’entorn, des d’allò més immediat, el territori on està ubicada, fins al sistema social i humà més ampli o l’ecosistema del qual forma part, el planeta terra. Entendre aquestes relacions basades en la interconnexió i la sostenibilitat ens permet veure l’organització més enllà, repensant quin tipus de relació volem amb l’entorn. Alhora que ens permet llegir la vida de l’organització en diàleg amb el context social i històric, des d’una mirada sistèmica i ecològica.
Objectiu del mòdul:
- Incorporar una mirada sistèmica de l’organització en relació al seu entorn social, econòmic i cultural.
- Desenvolupar la capacitat de llegir els canvis o estadis organitzacionals en relació al moment històric i social.
- Desenvolupar una visió ecològica i d’interconnexió de les nostres organitzacions amb l’entorn.
Objectius del curs:
El curs proporciona eines teòriques i pràctiques per aprofundir en la gestió democràtica de les organitzacions a partir de la incorporació de la perspectiva de les cures.
El curs et permetrà:
- Tenir una idea clara del que són les cures i què impliquen
- Dotar-te d’eines per incorporar-les en la teva organització
Preus i opcions de pagament
Formació completa: 810,00€
Es podrà fer el pagament en un import únic o de manera fraccionada en 2 pagaments:
– Primer pagament fins el 31 d’octubre de 2022: 405,00€
– Segon pagament fins el 28 de febrer de 2023: 405,00€
Preus per mòdul:
- Mòdul 0 (1 sessió): gratuïta
- Mòdul 1 (2 sessions): 140,00€
- Mòdul 2 (1 sessió): 70,00€
- Mòdul 3 (2 sessions): 140,00€
- Mòdul 4 (3 sessions): 210,00€
- Mòdul 5 (2 sessions): 140,00€
- Mòdul 6 (1 sessió): 70,00€
- Mòdul 7 (1 sessió): 70,00€
- Mòdul 8 (1 sessió): 70,00€
Podeu consultar aquí la NORMATIVA DE MATRÍCULA .
Consulta aquí la nova Política de Descomptes Escola Fil 2022-23