Curs de facilitació en el món educatiu 2025-2026
L’art d'aprendre a tractar-se bé. Eines per posar atenció als conflictes i a les dinàmiques de discriminació
Informació pràctica
Sobre el curs
Fil a l'Agulla fa més de 15 anys que ens dediquem a acostar la facilitació de grups al món educatiu. Treballem conjuntament amb mestres, professorat, educadors, monitores, famílies, infants i joves, amb l’objectiu de promoure el bon tracte i transformar les dinàmiques de discriminació en relacions de suport mutu.
Vivim en una societat marcada per la desigualtat i l’individualisme, i, malgrat conèixer la teoria, la seva aplicació pràctica dins del sistema educatiu sovint resulta complexa. Promoure una cultura de les cures en el centre educatiu requereix una formació específica, una que ofereixi eines concretes per implementar la visió d’una educació transformadora, basada en el respecte, l’empatia i la cura mútua.
Aquest curs en línia, dissenyat per respondre a les inquietuds reals del personal educatiu, aborda qüestions com:
- Com millorar la dinàmica d’un grup on alguns alumnes es troben repetidament en situacions de malestar?
- Quines estratègies poden donar veu i visibilitat a l’alumnat menys participatiu?
- Com intervenir quan algú trenca les normes sense recórrer al càstig?
- De quina manera es poden crear espais segurs perquè les persones s'expressin amb autenticitat i empatia?
- Com cultivar una cultura de conflicte saludable i lideratge distribuït per al bé comú?
- I finalment, com cuidar-se com a professional per poder cuidar també l’alumnat i l’ambient a les aules?
Aquest curs està dividit en 3 mòduls, cadascun amb contingut específic que pots escollir cursar de manera independent o en conjunt per obtenir una formació completa. Si optes per la formació completa, tindràs accés a una mentoria grupal extra i personalitzada, per acompanyar-te en la posada en pràctica dels aprenentatges i facilitar una reflexió profunda sobre la teva experiència educativa i a una sessió de tancament extra.
Contingut de cada mòdul:
- 4 classes en línia de 2 hores cadascuna: Cada classe inclou una part teòrica, un espai per compartir preguntes i experiències, i un temps dedicat a l'exercici pràctic de la setmana.
- Exercici a casa (2-3 hores): Es proposa un exercici per a fer entre classes, que ajuda a consolidar els aprenentatges i experimentar amb les eines treballades.
Mentoria Grupal (Només per a la Formació Completa):
Si decideixes fer la formació completa, tindràs accés a tres espais de mentoria grupal, amb petits grups de participants. Aquestes sessions, de dues hores, tenen un enfocament pràctic i estan pensades per donar-te suport personalitzat en la teva pràctica quotidiana.
Objectius de la mentoria grupal:
- Supervisar i reflexionar sobre la implementació dels aprenentatges en el teu context educatiu.
- Preparar casos o situacions reals, relacionats amb el mòdul i les teves experiències.
- Aprenentatge compartit: Les mentories et permetran aprendre no només de la teva pràctica sinó també de les experiències d’altres participants, amb l'acompanyament de la formadora.
Les dates i horaris de les mentories grupals es fixaran al començament del curs per facilitar la planificació. Així, podràs beneficiar-te d'un suport regular i sistemàtic que et permetrà aplicar els coneixements amb confiança i èxit en el teu entorn educatiu.
Aquest curs complet està dissenyat per ser una experiència transformadora que t’ajudi a créixer com a professional i a crear un impacte positiu en els grups amb els quals treballes.
A qui va dirigit
Aquest curs és ideal per a professionals de l’educació: mestres, professorat d’infantil, primària i secundària, educadores, monitores i persones que ofereixen tallers i activitats a centres educatius.
És una oportunitat per aprendre a posar en pràctica eines de transformació grupal que ajudin a crear una cultura d’empatia i cooperació, on les relacions es construeixin des del cor i el respecte mutu.
Curs complet reconegut pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya
Requisits per a obtenir la certificació:
-Has de ser docent amb titulació homologada
-Respondre al qüestionari d’avaluació un cop finalitzada la formació
-L’assistència a almenys un 80% de les sessions
-La realització d’un treball relacionat amb la posada en pràctica dels continguts treballats.
Formadora/es
Lídia Casanovas Abancó
Educadora social, facilitadora de grups i formadora de la cooperativa Fil a l’agulla.
La seva expertesa recau en la facilitació de processos de restauració amb alumnat, famílies i docents a escoles i instituts, s’ha format i especialitzat en acompanyar les dinàmiques de discriminació des de la mirada del treball de processos, la mirada restaurativa i la pedagogia sistèmica.
La seva vocació ha estat des de l’inici de la cooperativa en el terreny educatiu, donant suport a centres educatius en el desplegament dels seus projectes de convivència, en l’assessorament a docents i equips directius, així com donant suport en situacions complexes, de conflicte, de discriminació i assetjament.
És co-autora del llibre “Som un grup i ens cuidem”, de l’editorial el Cep i la Nansa.
Programa i calendari
Mòdul 1. La cohesió de grup i la gestió de l'aula
14 i 28 d’octubre i 11 i 25 de novembre
Aquest primer mòdul té com a objectiu comprendre la dinàmica dels grups i fomentar la construcció de comunitat en l’entorn educatiu. Utilitzarem una varietat d’eines amb la intenció d’ajudar els membres del grup a conèixer-se millor i a crear vincles de confiança i suport.
Contingut principal:
- Cohesió de grup: explorarem les dinàmiques de grup i presentarem estratègies que afavoreixen el coneixement mutu i la creació de comunitat dins de l’aula o entorn educatiu.
- Posicionament i apoderament personal: reflexionarem sobre la nostra pròpia influència en el grup, amb un enfocament en l’apoderament personal com a professionals. Analitzarem com la nostra visió educativa pot guiar el grup cap als valors i objectius que desitgem construir conjuntament.
- Dinàmiques de poder i lideratge inclusiu: examinarem les estructures de poder, rang i privilegis que poden emergir dins dels grups. Aprendrem a utilitzar el poder de forma constructiva, creant espais inclusius on totes les veus tinguin valor i siguin escoltades.
- Facilitació en el món educatiu: introduirem el rol de la facilitació com a suport al rol docent, una eina per guiar les relacions cap a interaccions saludables i col·laboratives dins del grup.
- Gestió emocional: treballarem amb eines per acompanyar l’expressió d’emocions en el grup, amb una atenció especial a aquelles emocions més difícils de gestionar, com la frustració, la tristesa o la por. Aquesta gestió permet una cultura de benvinguda a la diversitat emocional, afavorint una ètica de la cura i enriquint les relacions grupals amb l’experiència subjectiva de cadascú.
Aquest mòdul ofereix una base sòlida per entendre la complexitat de les dinàmiques grupals. Amb una visió sistèmica, ens ajudarà a guiar els grups cap a una convivència respectuosa, saludable i plena de significat, tot reforçant la cohesió i la inclusió en el món educatiu.
Segueix aquest enllaç si vols inscriure't només a aquest mòdul
Mòdul 2. La gestió de conflictes i l’atenció la prevenció de l'assetjament i la discriminació.
13 i 27 de gener i 10 i 24 de febrer
Aquest mòdul se centra en la gestió de conflictes i la prevenció de l’assetjament i la discriminació. A través d’aquestes sessions, aprendràs a diferenciar els conflictes habituals, que formen part de les relacions humanes, de les situacions de violència o discriminació, que han de ser evitades.
Contingut principal:
- Creences i conflicte: analitzarem com les creences personals influeixen en la percepció i gestió del conflicte.
- Conflicte com a oportunitat: explorarem el conflicte com una eina positiva per crear vincles i fomentar la cohesió de grup.
- Eines per gestionar el conflicte: presentarem tècniques pràctiques per gestionar els conflictes de manera efectiva.
- Identificació de dinàmiques de discriminació i assetjament: aprendre a reconèixer situacions de bullying i discriminació.
- Acompanyament en la presa de responsabilitat: explorarem com les persones poden reconèixer i fer-se càrrec dels seus impactes en els altres.
- Intervenció i prevenció: proporcionarem eines per prevenir i intervenir en aquestes situacions de manera segura i respectuosa.
Aquest mòdul proporcionarà les competències necessàries per gestionar conflictes de manera constructiva, evitant que escalin en situacions de discriminació o assetjament, contribuint així a un entorn més segur i inclusiu.
Segueix aquest enllaç si vols inscriure't només a aquest mòdul
Mòdul 3. Mirada restaurativa i Cercles de Paraula
10 i 24 de març i 7 i 21 d’abril
Aquest mòdul se centra en la mirada restaurativa i en l'ús de Cercles de Paraula com a eina per gestionar i restaurar relacions després de conflictes o situacions de violència. Mitjançant aquesta perspectiva, aprendràs a abordar aquestes situacions tenint en compte les necessitats de les persones afectades, les causes subjacents i l'impacte en el grup i la comunitat educativa. L'objectiu és facilitar la responsabilitat, la reparació del dany i la restauració de les relacions.
Contingut principal:
- Principis de la mirada restaurativa: coneixerem les bases d’aquest enfocament que es basa en un canvi de cultura i disposa d’unes eines i pràctiques per facilitar-ho.
- Els Cercles de Paraula: treballarem en l’origen, el funcionament i els tipus de cercles, així com en els principis que els sostenen.
- Facilitació dels Cercles: aprendrem les habilitats necessàries per preparar, executar i tancar un cercle de manera efectiva, garantint que el diàleg grupal sigui inclusiu i segur.
- Les preguntes restauratives i eines per promoure la presa de responsabilitat i la reparació.
Aquest mòdul oferirà als participants les eines per guiar processos restauratius i fomentar un clima de diàleg, respecte i responsabilitat en la comunitat.
Segueix aquest enllaç si vols inscriure't només a aquest mòdul:
Sessió de tancament: De la Teoria a la Pràctica i l’autoconsciència com a Educadora (exclusiu per les persones que fan el curs complet)
12 de maig
Aquesta última sessió es planteja amb un doble objectiu: d'una banda, facilitar el pas de la teoria a la pràctica perquè les estratègies i eines apreses siguin útils en el dia a dia amb l'alumnat o amb el grup de persones amb qui treballem. D'altra banda, posa el focus en el teu rol com a eina principal per influir en el grup de manera positiva.
T’ajudarà a prendre consciència de la teva experiència personal i de com, des del teu rol impactes en les altres persones. Això implica reflexionar sobre qui som com a professionals i quin lideratge volem transmetre al nostre alumnat o grup.
Contingut principal:
- Atenció als recursos i consciència de la pròpia experiència: centrar-nos en les capacitats i habilitats de les persones, deixant de banda enfocaments centrats en el dèficit.
- Claus per liderar un grup: identificar estratègies per fomentar el tipus de lideratge que desitgem i inspirar el mateix en les altres persones amb les que treballem.
Aquesta sessió està reservada per a aquells que han completat tota la formació, i permetrà recollir els aprenentatges per aplicar-los tant en l’entorn personal com professional, promovent un lideratge conscient i efectiu.
Material de suport pel curs:
Manual para profesorado: el arte de aprender a tratarse bien
La diversidad importa. Mójate. Marca la diferencia
I després…
Un cop completada la formació, hi ha diverses opcions per qui desitgi aprofundir en la metodologia:
- Continuar la formació en facilitació de grups amb Fil a l’agulla: organitzem una formació anual que permet aprofundir en la facilitació de grups des del Treball de Processos.
- Fer el curs sobre mirada restaurativa i facilitació que oferim al setembre, per explorar com podem cuidar els vincles, sostenir la complexitat i cultivar comunitat a través de la mirada restaurativa i la facilitació conscient.
- Si estàs interessada a explorar maneres de sortir de la polarització i les postures “anti-feministes” al món educatiu pots fer el curs “Sortir de l’antifeminisme a les aules” el mes de juliol. Aprendràs eines de facilitació per sostenir-te en situacions difícils dins de l’aula i per facilitar les dinàmiques grupals.
Preus i opcions de pagament
Pots fer tot el curs complet, inclou els 3 mòduls, les mentories grupals i la sessió de tancament.
Si tries aquesta opció, pots fer un únic pagament amb targeta de 490 € o fer 2 pagaments de 245 €, per transferència bancària.
- 1r pagament: Fins al 13 d'octubre
- 2n pagament: Fins al 3 de març
Descompte per compra anticipada (fins al 31 juliol inclòs): 475 €.
Pots triar de fer mòduls per separat. Cada mòdul té un preu de 145 € (no inclou les mentories grupals) En aquest cas es farà un únic pagament amb targeta.
És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció. Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.
Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.
Inscripcions múltiples
Si us inscriviu diverses persones d'una mateixa empresa o entitat i voleu una única factura, assegureu-vos de fer una sola compra indicant el nombre de participants en l'apartat "Quantitat", introduir les dades personals de cada assistent i, en les dades de facturació, indiqueu les dades de l'empresa.
Formació bonificable per a empreses:
Els nostres cursos són bonificables a través de la Fundae. Els tràmits els podeu fer directament o bé mitjançant una entitat gestora. Si necessiteu més informació, ens podeu escriure a escolafil@filalagulla.org.