Jornada Lideratges per a un nou paradigma

La Neus Andreu ens fa una crònica sobre la jornada on va participar obrint-la amb una conferència inspiradora sobre lideratge i direcció en organitzacions de l'economia social.
29 d’abril de 2025

El dijous passat ens van convidar a donar una xerrada a la Jornada Lideratges per a un nou paradigma en el marc de #DiesInnoBA i al nou equipament Lidera de Barcelona Activa. 



A més a més, durant la segona part de la jornada es va celebrar l’acte d’entrega dels premis a les iniciatives guanyadores d’entre les participants en els programes “Camí de la Solidesa” i “Construïm en Femení”, dos programes que té Barcelona Activa dirigits a donar suport a l’emprenedoria de dones en clau col·lectiva. 



Vaig sortir un punt alterada amb una sensació de felicitat dins meu.



A la jornada van participar entre 50-60 persones, algunes les coneixia i altres no. Totes elles estaven interessades en el lideratge i l’emprenedoria, la immensa majoria de persones presents m'apareixen com a dones. 



Vaig començar la xerrada assenyalant la necessitat de creure amb la importància de l’aportació de cada una i de combatre els discursos catastrofistes que parlen d’incertesa però només en el mal sentit. Es tracta de liderar sabent que formem part d’una xarxa de lideratges interconnectada i que, si bé ningú té la solució a tots els problemes, l’acció de totes té el potencial de trobar-les. Hem d’activar els nostres lideratges en un món amb uns nivells d’incertesa altíssims.  És important tenir clar que quan diem incertesa volem dir que no sabem. Incertesa vol dir que pot sortir malament i també pot sortir bé, per tant, no tenim més remei que intentar-ho. No tenim altre remei que prendre la nostra responsabilitat i posar el nostre gra de sorra per mirar de contribuir a dirigir la humanitat i el planeta cap a la vida, cap a la sostenibilitat en el sentit més ampli. 



De fet, els canvis culturals en relació amb el treball de les últimes dècades ens ho posen relativament fàcil. 


Les generacions més joves estan posant sobre la taula quelcom que les generacions no tan joves també sentim i veiem claríssim, però potser tenim menys valentia i més condicionants i, per tant, ens costa més expressar-ho obertament. Tenen un nou concepte d'èxit que no va lligat a l'ascens professional, l'entrega a la feina o el sou, sinó a trobar un equilibri. I estan retant les empreses a adaptar-se a condicions que aquests nous treballadors troben imprescindibles. A això és al que es refereix el concepte d’ambició tranquil·la, és una forma d’entendre l’èxit que no només es mesura amb diners, posicions i ascensos, sinó també en benestar, gaudi i felicitat. 



Aquest canvi en la manera d’entendre l’ambició suposa l’anhel, cada vegada més generalitzat, de satisfer tres universos de necessitats que els lideratges d’avui han de veure com atendre:


  • El propòsit. Ens referim tant a la necessitat existencial de viure amb sentit i de connectar amb quelcom que vagi més enllà d’un mateix, com a la creixent consciència que els problemes globals necessiten també ser abordats des de l’àmbit laboral, les solucions aïllades no són suficients. Les organitzacions han de mirar més enllà d’elles mateixes i contribuir a la sostenibilitat global. 


  • El benestar individual. Ens referim a la necessitat de trobar l’equilibri entre la dedicació a la feina i la “resta de la vida de les persones”, digues-li cura d’altres persones, cura d’una mateixa, oci, descans, formació o el que sigui. 


  • La participació dins l’àmbit laboral. Les persones cada vegada més aspiren a, sigui quina sigui la seva funció o feina, ser tingudes en compte, tractades amb respecte i sense discriminacions. Cada vegada, per sort, hi ha menys tolerància a l’abús i a la violència i més necessitat d’aportar i ser partícip. 



En el transcurs de la xerrada vam aprofundir en aquests punts amb els quals l’audiència va ressonar moltíssim, les reflexions i les preguntes que les persones participants van compartir van ser molt estimulants.  





Un cop finalitzada la xerrada va venir el moment dels premis. Es van premiar al voltant de 6 o 8 projectes molt inspiradors. Va ser una estona emocionant, d’aplaudiments i celebracions. 


I el que deia, vaig sortir en un globus de felicitat, una felicitat creada per la sintonia, per notar que no estic sola, que hi ha una onada de ressonància amb els nostres plantejaments i això em dona esperança i m’ajuda a continuar endavant amb convicció, sense complexos i sense por de brillar sentint la brillantor de les altres!


Per aquelles persones que vulgueu tenir més eines per exercir el vostre lideratge de manera ètica, sostenible i eficient, podeu formar-vos amb nosaltres amb aquest curs de l'Aula Virtual de Fil a l'agulla: Lideratges a les organitzacions.

Comparteix 
Iniciar sessió per a deixar un comentari