“Escolta, hem de parlar…”

Idees clau per rebre i encarar un mal "feedback"
14 d’octubre de 2024

| Per Noemí Canelles


És sentir la frase “Hem de parlar” i començar a tremolar: “Què em deu voler dir?” “Em faran fora?” “Ja sabia jo que alguna cosa anava malament…” “Serà per la discussió de l’altre dia”... 

La inèrcia més habitual a moltes organitzacions és deixar evitar al màxim els temes difícils. És més senzill enfocar-nos en els temes fàcils, dir les coses “suaument”, de manera més indirecta o diplomàtica, passar-nos la pilota per veure a qui li tocarà parlar… i per això intuïm que quan algú et diu “hem de parlar” significa que te’n ve una de grossa. 

I sí. A la vida de les organitzacions - i en qualsevol relació humana - hi ha molts moments en què ens trobem en situació de rebre feedback crític:  

Algú (companya, cap, clienta, persona d’un altre equip o servei…) ens vol parlar d’un tema difícil (una dificultat que ens hem trobat, un problema a l’hora de treballar conjuntament, un malestar per alguna cosa que ha passat…).

Què ens ajuda en aquesta situació? 

Et donem algunes pistes per a quan estàs en la posició de rebre aquest feedback crític. 

1) Avalua si és un bon moment per a tu. 

Per exemple, si estàs en un moment on no pots garantir l’atenció plena, o que estàs gestionant altres coses i pots reaccionar inconscientment… potser són senyals que pots buscar un moment més adequat. 

Això no vol dir que puguis evitar o endarrerir indefinidament la conversa difícil, però sí que pots pensar en com facilitar-te un moment i un espai de qualitat.

2) Tens una actitud d’obertura cap a aquest feedback

Està bé que abans de la conversa difícil puguis deixar-te sentir com estàs per tenir aquesta conversa, si vols escoltar el que et voldrà dir l’altra part. Moltes vegades ja sabem de què va la conversa i, si volem que sigui profitosa, cal comprovar com d’oberta està la nostra porta. 

De nou, fer això no vol dir que puguem evitar la conversa, però sí conèixer una mica més de les condicions en què hi arribem, ja que aquestes condicions seran més favorables si tenim desig d’aprendre de la situació. 

3) Escolta l’altra part. 

Quan ja hem arribat al moment de la conversa, tingues una actitud d’escolta activa. És molt obvi, però no sempre ho fem. A vegades comencem a escoltar el tema i ja estem pensant com contestar, o comencem a posar els ulls en blanc o perdem el fil perquè ens passen massa coses per dins. Mira d’entendre el que t’està dient l’altra persona. Pots fer preguntes per demanar aclariments… assegura’t que l’essència del missatge t’arriba.

4) Arribat aquest punt, és el moment en què pots respondre. 

El més útil per rebre feedback crític és que et puguis relacionar amb allò que t’està dient l’altra persona, que puguis reconèixer almenys una petita part del que et diu… però…

5) No sempre és així, i a vegades reaccionem. 

Si necessites reaccionar, dona’t un moment. Reaccionar vol dir que t’enfades, o que et vols defensar del que et diuen, o explicar les teves raons, o simplement negar el que t’estan dient. Si necessites reaccionar, dona’t un moment per nomenar-ho, però tan bon punt puguis, passa al següent pas.

6) Ara sí, tornem a intentar-ho: mira de relacionar-te amb el que et diu l’altra persona. 

Et reconeixes en el que t’està dient? Pots agafar encara que sigui una part de responsabilitat? Això, si ho pots fer de manera genuïna, ajudarà molt a la resta de la conversa.

7) Si has arribat fins aquí, mira què pots fer per reparar el que ha passat, per millorar-ho en el futur. 

Feu els pactes necessaris per redreçar la situació. No tinguis por de dir el que necessites tu també per fer això possible. 

8) Per últim, no ho deixeu tancat del tot, mireu si d’alguna manera li podeu donar seguiment en un temps, i veure com us heu quedat, si els pactes als quals hàgiu arribat s’han complert, si la situació ha quedat reparada… 


Aquestes passes et poden ajudar en la conversa concreta, però també hi ha elements que podeu tenir en compte com a organització per tal d’afavorir aquestes converses difícils: el fet de generar espais específics, de pensar eines de recollida de feedback, l’establiment de pactes al voltant de qui i com ens donarà feedback, la formació en comunicació… són alguns d’aquests elements que us poden ajudar. Si genereu una cultura de donar i rebre feedback, si les persones desenvolupen habilitats per fer-ho, l’“hem de parlar” no té per què ser un moment difícil i excepcional. Potser li trobeu el gust i tot…


Promou:



Finança: 


Comparteix