Mòdul 3: Mirada restaurativa i Cercles de Paraula
Curs de facilitació en el món educatiu
Informació pràctica
Sobre el curs
Fil a l'Agulla fa més de 15 anys que ens dediquem a acostar la facilitació de grups al món educatiu. Treballem conjuntament amb mestres, professorat, educadors, monitores, famílies, infants i joves, amb l’objectiu de promoure el bon tracte i transformar les dinàmiques de discriminació en relacions de suport mutu.
Vivim en una societat marcada per la desigualtat i l’individualisme, i, malgrat conèixer la teoria, la seva aplicació pràctica dins del sistema educatiu sovint resulta complexa. Promoure una cultura de les cures en el centre educatiu requereix una formació específica, una que ofereixi eines concretes per implementar la visió d’una educació transformadora, basada en el respecte, l’empatia i la cura mútua.
Aquest curs en línia, dissenyat per respondre a les inquietuds reals del personal educatiu, aborda qüestions com:
- Com millorar la dinàmica d’un grup on alguns alumnes es troben repetidament en situacions de malestar?
- Quines estratègies poden donar veu i visibilitat a l’alumnat menys participatiu?
- Com intervenir quan algú trenca les normes sense recórrer al càstig?
- De quina manera es poden crear espais segurs perquè les persones s'expressin amb autenticitat i empatia?
- Com cultivar una cultura de conflicte saludable i lideratge distribuït per al bé comú?
- I finalment, com cuidar-se com a professional per poder cuidar també l’alumnat i l’ambient a les aules?
Aquest curs està dividit en 3 mòduls, cadascun amb contingut específic que pots escollir cursar de manera independent o en conjunt per obtenir una formació completa.
A qui va dirigit
Aquest curs és ideal per a professionals de l’educació: mestres, professorat d’infantil, primària i secundària, educadores, monitores i personal no docent. És una oportunitat per aprendre a posar en pràctica eines de transformació grupal que ajudin a crear una cultura d’empatia i cooperació, on les relacions es construeixin des del cor i el respecte mutu.
Formadora
Mireia Parera Puigdomènech
Diplomada en Treball de Processos des del 2018 per l’Institut de Treball de Processos i Democràcia Profunda. El seu projecte final es va centrar en l'abordatge de situacions d'assetjament escolar i en l'ús de Cercles de Paraula amb una mirada restaurativa, amb l'objectiu de transformar la cultura dels centres educatius cap a espais de convivència i cura.
Amb una formació inicial en Ciències Ambientals, la Mireia manté una forta connexió amb la natura, que considera una font essencial d’equilibri i significat. Aquesta influència ha enriquit profundament el seu perfil professional, recordant-li el seu centre i el seu propòsit, especialment en moments de canvi i incertesa.
L'experiència personal de la Mireia a l'escola, com a alumna, li inspira avui la seva missió professional: ajudar equips docents, famílies i alumnat a connectar amb el seu propi poder i, des d'aquí, fomentar relacions respectuoses i saludables. El seu somni és un món on aprenem a créixer i a gestionar els conflictes de manera constructiva, combatent les violències per crear centres educatius més amables i segurs per a tothom.
Programa i calendari
Mòdul 3. Mirada restaurativa i Cercles de Paraula
(22 i 29 d’abril. 6 i 13 de maig)
Aquest mòdul se centra en la mirada restaurativa i en l'ús de Cercles de Paraula com a eina per gestionar i restaurar relacions després de conflictes o situacions de violència. Mitjançant aquesta perspectiva, aprendràs a abordar aquestes situacions tenint en compte les necessitats de les persones afectades, les causes subjacents i l'impacte en el grup i la comunitat educativa. L'objectiu és facilitar la responsabilitat, la reparació del dany i la restauració de les relacions.
Contingut principal:
- Principis de la mirada restaurativa: coneixerem les bases d’aquest enfocament, les preguntes restauratives i eines per promoure la presa de responsabilitat i la reparació.
- Acompanyament en la presa de responsabilitat: explorarem com les persones poden reconèixer i fer-se càrrec dels seus impactes en els altres.
- Els Cercles de Paraula: treballarem en l’origen, el funcionament i els tipus de cercles, així com en els principis que els sostenen.
- Facilitació dels Cercles: aprendrem les habilitats necessàries per preparar, executar i tancar un cercle de manera efectiva, garantint que el diàleg grupal sigui inclusiu i segur.
Aquest mòdul oferirà als participants les eines per guiar processos restauratius i fomentar un clima de diàleg, respecte i responsabilitat en la comunitat.
Preus i opcions de pagament
Aquest mòdul té un preu de 140 € (no inclou les mentories grupals) En aquest cas es farà un únic pagament amb targeta.
És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció. Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.
Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.
Inscripcions múltiples
Si us inscriviu diverses persones d'una mateixa empresa o entitat i voleu una única factura, assegureu-vos de fer una sola compra indicant el nombre de participants en l'apartat "Quantitat", introduir les dades personals de cada assistent i, en les dades de facturació, indiqueu les dades de l'empresa.
Formació bonificable per a empreses:
Els nostres cursos són bonificables a través de la Fundae. Els tràmits els podeu fer directament o bé mitjançant una entitat gestora. Si necessiteu més informació, ens podeu escriure a escolafil@filalagulla.org.