Curs d'aprofundiment al feminisme per a homes
Aprenent a ser part de la solució
Informació pràctica
Sobre el curs
Una formació que ofereix marcs i eines pràctiques per donar suport a aquells homes que volen deixar de ser part del problema que el masclisme suposa per la nostra societat per començar a formar part de la solució.
Volem donar suport als homes a deixar enrere l’immobilisme i la culpabilització paralitzadora i poder prendre la responsabilitat que els correspon de forma ferma i compromesa.
A qui va dirigit
Aquest curs va dirigit a homes cisgènere que tenen la voluntat de fer un treball en relació amb el seu rol com a homes en clau feminista.
Formadora/es
Neus Andreu Monsech
Llicenciada en dret i Diplomada en Treball de Processos soc facilitadora, formadora, consultora organitzacional i una líder apassionada i inspiradora. La meva passió és treballar al límit dels sistemes, donant suport a organitzacions, comunitats i grups en temps de canvi o crisi. Estic profundament inspirada pel treball de processos, l'ecofeminisme i els enfocaments restauratius en la gestió del conflicte.
Programa i calendari
Mòdul 1. Ser home en el món d’avui: reptes i mirades.
(7 de maig de 2025)
Començarem el curs reflexionant sobre els reptes que el feminisme ha plantejat als homes, particularment des del 2017 amb el Me too.
En el llibre La voluntat de canviar, l’escriptora feminista i activista afroamericana Bell Hooks, a l’inici de la dècada dels 2000, es preguntava per què les feministes havien escrit tan poc i reflexionat tan poc sobre els homes al llarg del segle anterior. Se sentia sola, com a dona negra, tal com ella descrigué, en el viatge d’entendre els homes que formaven part de la seva vida. Estava profundament compromesa amb el feminisme i el canvi social, però per a fer-ho, sabia que les dones no podríem fer-ho soles.
Extret de Feminisme per homes. Del procés personal a la transformació política.
Anna Galí i Fil a l’agulla
Mòdul 2. El treball personal i la re-associació emocional.
(21 de maig de 2025)
El principal objectiu del treball personal que cal que els homes facin és retornar-los la seva capacitat de sentir i relacionar-se amb el seu món emocional i el dels altres, com un compromís amb la seva humanitat i amb l’afany de viure amb plenitud i dignitat tota la seva existència. Assolir aquest objectiu permetrà construir noves cultures relacionals que han de poder prevenir els abusos de poder que exerceixen inconscientment des de la mala gestió de la vulnerabilitat i la manca d’eines de gestió emocional que presenten els homes, a causa de la seva socialització de gènere.
En aquesta sessió parlarem de:
- El treball amb les pròpies ferides
- El trauma i la presa de responsabilitat
- Eines per treballar amb el no saber i l’error
Mòdul 3. Treball sociopolític i de privilegis: sortint del negacionisme.
(4 de juny de 2025)
En aquesta sessió posarem l’accent en comprendre la realitat amb perspectiva de gènere.
Es tracta d’entendre què són els privilegis socials, com es formen els prejudicis i els estereotips, com opera el poder, com es manifesta per a poder-lo detectar en un mateix i en la resta i ajudem a superar el negacionisme d’aquesta dolorosa realitat.
Al mateix temps, donarem eines per reconèixer el masclisme no només com un factor exterior sinó com un sistema que opera a través de les mateixes relacions i que s’expressa a través de cadascú.
Reflexionarem en diferents àrees de la vida de la persona i rastrejarem els diferents senyals de masclisme que hi trobem, conjuntament, per tal de posar-hi consciència: la infància, els espais d’oci, el treball, els mitjans de comunicació, el sexe, la sexualitat i el desig, la paternitat, les relacions de parella, la cura de la salut, la llar, etc.
Mòdul 4. Assumint responsabilitat individual i col·lectiva, posant fi a la impunitat.
(18 de juny de 2025)
Una de les eines més poderoses pel canvi social rau en la presa de responsabilitat i la reparació dels danys que unes causem a les altres, és a dir, especialment quan aquests danys són provocats des de posicions de poder i privilegi. La mirada restaurativa ens dona pistes sobre com fer-ho, mentre que la nostra experiència acompanyant des del Treball de Processos ens ha donat claredat al voltant de les principals dificultats que afrontem les persones a l’hora de prendre responsabilitat.
En aquesta sessió parlarem de:
- Els quatre passos per a la presa de responsabilitat: teoria i pràctica
- Les principals dificultats amb què ens trobem a l’hora de reparar a aquelles persones a qui hem fet mal, i com superar-les.
Per als homes, la presa de responsabilitat és ja en si un repte perquè no forma part del tipus de responsabilitats que encoratja la masculinitat, especialment perquè la masculinitat no sol estar interessada pels impactes, ja que tenir-ne cura implica el regne emocional que pertany a la feminitat. Així doncs, la mateixa presa de responsabilitat vista des del punt de vista del gènere no gaudeix ni de bona premsa ni compta amb gaire referents.
Extret de Feminisme per homes. Del procés personal a la transformació política. Anna Galí i Fil a l’agulla.
Preus i opcions de pagament
- 165 € en un únic pagament amb targeta de crèdit, fins al 5 de maig
- Preu especial per compra anticipada abans del 23 d’abril: 140 €
És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per a reservar la plaça. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció. Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.
Podeu veure aquí la normativa d'inscripcions.
Inscripcions múltiples
Si us inscriviu diverses persones d'una mateixa empresa o entitat i voleu una única factura, assegureu-vos de fer una sola compra indicant el nombre de participants en l'apartat "Quantitat", introduir les dades personals de cada assistent i, en les dades de facturació, indiqueu les dades de l'empresa.
Formació bonificable per a empreses:
Els nostres cursos són bonificables a través de la Fundae. Els tràmits els podeu fer directament o bé mitjançant una entitat gestora. Si necessiteu més informació, ens podeu escriure a escolafil@filalagulla.org.