Aquest mes de juliol us portem el testimoni de la Clara Julià, de l’equip de l’Ateneu Terres Gironines.
En el camí de posar la vida al centre dins les organitzacions, l’equip tècnic de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines ha trobat en la facilitació un aliat essencial per cuidar-se i sostenir-se col·lectivament.
Amb el suport de Fil a l’agulla, i concretament de l’Anna Espadalé, han transformat un moment de tensió en una oportunitat per revisar com es relacionen, com treballen i com es vinculen emocionalment. Han obert un espai estable per mirar-se com a equip, detectar malestars, aprendre eines de comunicació i posar l’atenció —amb cura i honestedat— en allò que no sempre és visible, però que sosté el dia a dia.
Aquesta aposta per la consciència i el benestar ha enfortit la cohesió i la confiança dins l’equip, teixint un fil que connecta la tasca professional amb les necessitats humanes que l’habiten.
1. Què és l’Ateneu Terres Gironines? Quins tipus de serveis i activitats feu?
Som un dispositiu de la Generalitat format per 39 entitats públiques i privades que té per objectiu la creació d'ocupació en el marc de l'economia social i solidària. L'equip tècnic consta actualment de 8 persones. En les nostres línies d'actuació oferim formacions adreçades a millorar les competències i capacitats de les entitats de l'economia social, també fem divulgació de l'economia social, acompanyem a entitats a estructurar els seus projectes amb sessions especialitzades d'àmbits econòmics, de lideratge, de gestió, etc., i fomentem que treballin en xarxa.
2. Quina era la vostra necessitat com a equip quan vau contactar a Fil a l'agulla? Quins aspectes esteu treballant amb l'Anna?
En el moment de contactar amb Fil a l'agulla hi havia la necessitat de resoldre un conflicte que va emergir a dins l'equip tècnic. Això va evolucionar i es va acabar veient la necessitat de tenir sessions periòdiques on posar sobre la taula situacions que poden generar incomoditat o malestar i, gràcies a la facilitació de l'Anna, hem anat aprenent eines per gestionar-les.
3. Quins aprenentatges esteu traient? Esteu notant canvis en l'equip? En quin sentit?
Amb el pas del temps aquest s'ha convertit en un espai per posar atenció al nostre benestar, ens ha dotat de recursos i eines per comunicar-nos millor entre nosaltres i ha tingut una afectació directa en la millora de la nostra cohesió grupal i, de retruc, en la millora de la comunicació interna.
4. Hi ha alguna eina pràctica o algun plantejament nou que esteu incorporant?
Hem pres consciència de l'afectació que pot tenir l'estrès, de la importància de saber com estem cadascú de nosaltres a nivell personal i com això pot tenir una afectació a la feina si no ens comuniquem bé. Fruit dels ritmes de treball que portem, tenir un espai d'atenció ens permet sovint identificar i prevenir situacions abans que derivin cap a una tensió.
5. Per a tu, què us ha aportat la facilitació a nivell individual i a nivell d'equip?
Cadascú, a nivell individual, ha incorporat d'una manera o una altra noves eines per comunicar-nos millor amb els companys a l'hora de treballar i també per identificar les millors maneres d'adreçar-nos els uns als altres. Prenent molta consciència de la necessitat de tenir espais d'atenció.
Només volem afegir que considerem que l'Anna és una gran professional. Tot l'equip coincidim a dir que ens transmet seguretat i confiança poder comptar amb la seva dinamització i, a més a més, coincidim també totes a dir que la seva empatia, honestedat i lideratge són quelcom que apreciem totes profundament.