“Treball de processos, una mirada cap a Nicaragua” per Isa Jodar

Isa Jodar, estudiant de primer any del Curs triennal de facilitació de grups, és una dona creativa, entusiasta, amant de la vida i dels processos col·lectius de creixement i sanació. Psicopedagoga, facilitadora de biodansa i terapeuta a Somatic Experiencing.  Amb aquest article, Isa ens comparteix la seva vivència estudiant amb nosaltres el Treball de processos.

El Treball de processos em permet obrir-me amb una altra perspectiva cap al que he viscut a Nicaragua i el que està succeint i, a la vegada, a veure’m a mi mateixa, perquè el que és fora, és dins

Article d’Isa Jodar | 30.11.2020

Després de vint anys de vida a Nicaragua i arran del conflicte sociopolític que es va despertar i manifestar (tot i que ja estava latent) a l’abril de l’any 2018 vaig tornar a Espanya per motius de seguretat. Als pocs dies d’estar a Espanya i enmig de la confusió, el dolor i la nostàlgia viscuda, la vida em va donar la possibilitat de trobar-me amb el Treball de Processos de la mà d’una gran amiga.

Vaig entrar de cap a formar-me en aquesta metodologia perquè ho vaig veure com una oportunitat d’aprenentatge per entendre, transitar i poder aportar al que estava passant i continua passant a Nicaragua.

El Treball de processos m’ha ajudat a comprendre el conflicte com a símptoma del mateix sistema estructural, on hi ha molt no expressat ni parlat, on hi ha secrets, emocions reprimides, intents d’oblit no reals, on les dinàmiques de poder no conscients porten de nou a nivells d’opressió dràstics.

He après sobre la necessitat d’inclusió de tot (pensaments, emocions, sentiments, comportaments, significats, creences, somnis, relacions, històries, les dobles senyals) i de tothom (grans, petites, mitjanes, presents, no presents, diversos, diferents , llargues, curts, sense mesura, amb mesura, etc) per veure el conflicte des d’una altra perspectiva més àmplia i inclusiva. He valorat la necessitat de generar i facilitar la creació d’espais d’expressió i d’escolta profunds que permetin obrir-se també a les emocions per a reconèixer, apreciar i valorar la comunicació en totes, encara que no m’agradi o em costi escoltar-les.

Si observem la història, es repeteix aquesta vivència de “qui no està amb mi està contra mi” i això és el que està passant a Nicaragua. Si ho analitzem amb ulls de curiositat podem apreciar com en bastants ocasions les poblacions oprimides que han lluitat per sortir de l’opressió repeteixen l’opressió quan arriben a el poder.

El Treball de processos aporta mirades que ens porten a veure d’una altra manera els conflictes. Prendre consciència de la dinàmica de poders que s’estableixen, dels privilegis que tenim o tenen altres persones i com actuem des d’ells, de l’impacte dels nostres actes i fer-nos càrrec dels mateixos; donar lloc i espai al que sentim i no tapar-lo, escoltar i deixar-nos sentir en el que ressona en nosaltres del que l’altra persona ens expressa, reparar els danys. Tot això ens pot portar a que disminuïm aquestes repeticions de la història i a millorar com a espècie humana de vida en la convivència.

Totes aquestes aportacions m’estan permetent obrir-me amb una altra perspectiva cap al que he viscut a Nicaragua i el que està succeint, em porten a la vegada a veure’m a mi mateixa, perquè el que és fora, és dins. Veure els meus privilegis, els meus impactes, les meves responsabilitats, els meus exclusions, les meves parts reprimides, els meus dols, els meus silencis, les parts de mi amb les que no m’identifico però que també formen part de mi, m’ajuden per seguir aportant un granet de sorra en la construcció d’un món millor, més conscient i, en definitiva, més humà i amb més vida.

 

Isa Jodar.

 

Coneixes el Curs triennal de facilitació de grups?