Tenir cura de la feina #FETSCoopera - Fil a l'agulla

Tenir cura de la feina #FETSCoopera

Fa unes setmanes la nostra sòcia Mireira Parera va conversar amb en Miquel Carrillo per fer un podcast sobre cures, entorns laborals i economia social solidària. Aquest podcast, sota el títol “Tenir cura de la feina”, s’inclou en un programa de ràdio que ha impulsat FETS, amb el suport de l’ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) i la col·laboració de LaFede.catAra recuperem una part del text i l’àudio per si encara no l’heu pogut escoltar! 

Text publicat originalment a FETSCoopera.org

En l’imaginari clàssic l’entorn laboral és un espai larvat de conflictes, enfrontaments i, sobretot, molt d’estrès. El món de l’economia social i solidària no té per què ser diferent, però el que sí que és segur és que l’economia social i les entitats que s’hi dediquen proposen solucions pròpies a aquestes problemàtiques. Solucions basades en valors com ara la igualtat, el suport mutu, la democràcia interna o la responsabilitat eco-social.

Avui a #FETSCoopera en parlem amb la Mireia Parera i en Jesús Carrión. La Mireia Parera és una de les nou sòcies de la cooperativa Fil a l’agulla, especialitzada en acompanyament personal i relacional, mediació i resolució de conflictes. En Jesús Carrión, per la seva banda, és el coordinador d’una de les cooperatives d’advocats amb més trajectòria del país pel que fa a l’assessoria legal a col·lectius de treballadors: el Col·lectiu Ronda.

La naturalesa dels serveis oferts per ambdues cooperatives ens dóna ja d’entrada una pista sobre l’enfocament que adopta  l’economia social i solidària envers els serveis de mediació i resolució de conflictes. No estem parlant només de resoldre “conflictes laborals” sinó que, si apliquem els valors de l’economia social, cal anar més enllà i començar a parlar de cures.  Això implica aconseguir no només que els drets de les persones que conformen una comunitat o col·lectiu siguin efectius i respectats a tots els nivells (drets laborals, drets sexuals, etc.), sinó que cal anar més enllà i  treballar per garantir la sostenibilitat emocional de les persones i de les organitzacions.

En aquest sentit, la Mireia ens explica que, quan una entitat requereix una mediació, més enllà de resoldre el conflicte puntual de manera convencional, el que compta és aconseguir fer entrar les persones en un procés d’entendre les motivacions i necessitats de l’altre. Amb aquest objectiu, Fil a l’Agulla utilitza la psicologia orientada a processos per tal d’obtenir una presa de consciència mitjançant la creació d’espais on les parts puguin expressar aquelles sensacions que sovint queden amagades sota la catifa durant el dia a dia. Aquest procés, tot i que potser és més lent, permet obrir la porta a generar oportunitats de canvi i a créixer com a organització i com a persones.

Podeu llegir l’article sencer a l’enllaç original. I aquí teniu l’àudio perquè escolteu el programa!