Sembrant estratègies ecofeministes davant del col·lapse - Fil a l'agulla

Sembrant estratègies ecofeministes davant del col·lapse

90 persones a la jornada ecofeminista “Ruralisme o barbàrie” coorganitzada per Fil a l’agulla i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Ahir es vam reunir més de 90 persones a la jornada de “Ruralisme o barbàrie: sembrem estratègies ecofeministes davant del col·lapse”, coorganitzades per Fil a l’agulla i el cercle agroalimentari de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Ens vam trobar al Konvent de Cal Rosal, al Berguedà, un projecte valent i encisador que ens va obrir les portes de bat a bat. Obrien el camí de la jornada l’Alfons Pérez de l’ODG i l’Anaïs Sastre d’Arran de Terra, acompanyats pel Sergi Caballero de Mas Les Vinyes, que van acceptar el repte de venir-nos a parlar de la barbàrie, des del punt de vista energètic en primer lloc, i des de les dificultats a les zones rurals i de la pagesia, en segon lloc. Vam aprendre que no podem seguir treballant de forma separada la sobirania energètica i sobirania alimentària. 

El camí seguia amb un fòrum obert sobre “què ens passa davant l’emergència ecosocial?” facilitat per Fil a l’agulla. Una hora i mitja de molta intensitat, i d’agraïment per la valentia del grup d’obrir el cor i abraçar un sentiment de comunitat que ens va permetre: transitar plegades per emocions de por, ràbia, culpa; mirar-nos als ulls i compartir dols, silencis i falta de repostes; sentir la fe i trobar esperança i gaudi, i algunes respostes: cuidar-nos nosaltres és cuidar la Terra, la Vida, perquè el que és dins és fora quan entenem la xarxa vivent que som. 

Després del dinar i algunes migdiades i converses relaxades a l’ombra, vam seguir caminant una tarda d’utopies possibles. Les persones, repartides en quatre cercles cocreatius, compartien il·lusions, pràctiques i reptes simultàniament al voltant de quatre eixos que prèviament havien presentat veus expertes, acompanyades per la Laura Muixí de l’Ateneu Cooperatiu: l’Ariadna Tremoleda de Mas Les Vinyes ens compartia el treball d’agricultura i ramaderia regeneratives que estan duent a terme en comunitat; la Mireia Parera de Fil a l’agulla compartia la importància de les cures enteses de manera integral, presentant el Manual de Cures a les comunitats; la Maria Crehuet, de la Xarxa per la sobirania energètica i l’associació de micropobles de Catalunya ens compartia la seva saviesa i les dificultats administratives en el marc de les comunitats energètiques; i la Rosa Cerarols ens parlava de la relació viva entre cultura i territori i el paper d’aquesta en el repensar-se de les societats, compartint l’experiència concreta del Konvent.

Vam tancar la jornada deixant els nostres compromisos en una instal·lació revitalitzada momentàniament al jardí del Konvent, comprenent que els passos que anem fent alimenten el gran canvi que necessitem. 

Un diumenge de connexió entre persones, idees i àmbits de treball, per sumar a saber-nos xarxa. 

Un agraïment a totes les persones cooperatives i col·lectius que vam sumar: participants, ponents, Konvent, Pol·len edicions, La Lluerna Llibreria i Ràdio konvent i Ràdio Pinsania.

 

Aquesta activitat forma part d’un cicle de jornades de reflexió sobre el projecte ‘Cap a un cohabitatge ecofeminista’ i impulsades per les diferents cooperatives per a promoure els valors de l’ecologisme i el feminisme en aquesta modalitat d’accés a l’habitatge amb gestió comunitària. 

Com a projecte intercooperatiu,  es construeix en base a valors cooperatius com la transformació, la innovació social, la igualtat d’oportunitats, la inclusió, l’autogestió, la democràcia i el compromís amb la comunitat. S’emmarca dins la línia Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball.