Perviure: fem realitat el cohabitatge - Fil a l'agulla

Perviure: fem realitat el cohabitatge

Un dels projectes d’intercooperació on participem és el de Perviure. De la col·laboració entre Celobert, Coop de Mà i Fil a l’agulla, neix aquest projecte que ajuda a fer realitats els projectes d’habitatge col·lectiu des de l’òptica i els valors de l’economia social i solidària. 

El cohabitatge i la construcció o desenvolupament de comunitats respon a les lògiques de retorn a una vida des de la col·lectivitat. És a dir, que trenqui amb el paradigme actual de llars tancades a allò comú, però sense que això repercuteixi en una pèrdua de la privacitat domèstica. Que estableixi lligams entre les persones que hi viuen i desmunti la tendència atomitzadora imperant. Que mancomuni els recursos i les necessitats, per tal d’optimitzar i fer més equitatiu l’accés a tota una sèrie de drets habitacionals, però parant una atenció especial als impactes socioeconòmics i ambientals de cada projecte. No es construeix o es crea una comunitat de cohabitatge des del no-res: cal observar l’entorn, saber quina és la realitat de l’espai (municipi, barri, comarca…) on viurem, tenir present el clima i com aprofitar-lo correctament per fer més eficient l’edifici…

I a tot això, com encaixa Fil a l’agulla, que no és una cooperativa d’arquitectura com Celobert ni tampoc de consultoria i gestió com Coop de Mà? Doncs nosaltres fem allò que més ens agrada: acompanyem les persones i els grups a ser més qui són. En especial, a Perviure acompanyem als col·lectius a fer realitat el seu projecte d’habitatge comunitari.

Apliquem la facilitació de grups per a ensenyar eines de gestió de conflictes, per exemple. Ajudem a imaginar i compartir quin és el somni comú entre les integrants del projecte. També posem el nostre granet de sorra en fer més democràtica i participativa la gestió de l’habitatge col·lectiu, abans i després d’entrar-hi a viure. A vegades hi ha persones que mai havien fet tantes assemblees o no tenen experiències prèvies en grups grans de convivència. També remarquem tota l’esfera de feina invisible: les tasques de cures i reproductives de processos tan llargs com aquests. En resum, compartim el nostre coneixement per fer més fàcil tot el procés per posar en marxa un projecte tan il·lusionant.

La metodologia de Perviure es basa a anar validant i consolidant pas a pas cada una de les fases del procés:

  • Trobar-se: és el moment en què es forma el grup i es comença a pensar el model de convivència. Es decideix la zona on es vol viure i s’identifiquen una o diverses opcions possibles.
  • Explorar: s’exploren tècnicament les potencialitats i debilitats del projecte de convivència. Es parla dels objectius del projecte i es comença a valorar la seva viabilitat. És quan convé iniciar el procés d’acompanyament amb Perviure.
  • Comprometre’s: es concreten els principals compromisos del col·lectiu, que posteriorment permetran materialitzar el projecte. En aquesta etapa es fa l’estudi arquitectònic, es defineix el model de governança, s’estudia la viabilitat econòmica i financera de l’operació, es constitueix la cooperativa d’habitatges i es tanca l’acord per a l’obtenció del solar o edifici on es faran els habitatges.
  • Materialitzar: s’obté el finançament, es construeix o rehabilita l’espai d’habitatge i de convivència, es defineix la forma jurídica de tinença dels habitatges de cada unitat de convivència, i s’inicia el funcionament de la cooperativa.
  • Conviure: el gran moment de culminació tan esperat i desitjat; i d’altra banda l’inici d’un procés de convivència, sempre ple d’aprenentatges, il·lusions i reptes.