Manual de gestió d’agressions masclistes a les organitzacions

Ho sabem perfectament. Però la impunitat és el que regna ara i des de fa segles, i una vegada i una altra, no diem res. Un dia, però, s’obre una escletxa i ens donem permís perquè surtin les històries. Aquells comentaris grollers i continuats per part de pacients, la incomprensió de la persona trans al seu entorn, l’abús sexual d’aquell suposat “amic”, la inacció del grup quan algú va exposar el masclisme de certes accions, la complicitat masculina amb aquell noi acusat d’agressió sexual, les acusacions rebudes per haver posat sobre la taula diferents formes de masclisme…

Aquesta vegada l’escletxa ha estat el “Curs de gestió d’agressions masclistes a les organitzacions” que des de Fil a l’agulla hem dut a terme amb el suport de l’àmbit de Benestar i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. L’alt nombre de persones inscrites ja ens feia sospitar que el tema era gros. I les històries que les persones assistents ens han explicat ens ho han acabat de confirmar. És tan gros que ens supera com a cooperativa. És social, és estructural, és planetari… Què en fem, amb les violències masclistes? Quin tros de responsabilitat volem agafar a cada organització, a cada equip de treball, a cada poble, a cada comunitat humana?

Per començar amb aquesta tasca, el projecte ens ha permès donar forma als coneixements i reflexions fruit d’uns anys gestionant agressions. Primer hem creat el “Manual de gestió d’agressions masclistes” que recull la nostra metodologia i que ara volem compartir amb el món i, després, hem disposat d’aquest espai de formació que ens ha permès valorar la feina que moltes persones ja fan en el si de les seves organitzacions i comunitats, teixir aliances i refermar el nostre compromís per contribuir a construir col·lectivitats humanes on les agressions mai quedin impunes.

Si vols, pots descarregar-te el manual aquí: