La filosofia de l’ubuntu de la mà de Nonty C. Sadic - Fil a l'agulla

La filosofia de l’ubuntu de la mà de Nonty C. Sadic

Dijous 9 d’abril la Nonty C. Sadic va oferir una xerrada virtual sobre la “Filosofia de l’ubuntu“, una filosofia ancestral que considera la solidaritat col·lectiva com a eix central per a la supervivència del nostre planeta i de la raça humana. És un sistema fluid, basat en l’amor, la confiança i la compassió.

La Nonty ens explica com des del pensament occidental ens passem la vida buscant una comunitat on encaixar, tractant de saber qui som i quin és el nostre lloc, mentre que en el sistema indígena de l’ubuntu tothom neix en una comunitat sabent qui és, a on pertany. L’ubuntudona valor a les persones per qui són, pels dons que porta a la comunitat. Quan un bebè neix, la comunitat es para i el rep: “Tu ets una de nosaltres, ets la persona que estàvem esperant”. Tothom té el seu lloc, un rol, un deure

També ens parla de la necessitat d’honrar els ancestres, les persones ancianes i els nostres infants, i de la corresponsabilitat de tot el que passa a la comunitat, especialment quan hi ha algú que fereix o fa alguna cosa en contra de les normes del poblat.

I ara, en els moments en què ens trobem de crisi i trauma col·lectiu, apunta a la necessitat d’aturar-nos i honrar el procés de dol, sense vergonya per mostrar les emocions. Reconèixer que hi ha alguna cosa que està passant més enllà de la nostra comprensió, i que tots i totes estem afectades de diferents maneres pel que està passant.

“No trobarem solucions des del mateix lloc des d’on es van crear els problemes”, ens recorda la Nonty.

Compartim aquí la gravació de xerrada:

I aquí, un nou relat visual de la participant Delphine Bonghos, un gran regal com a resum:

 

Ubuntu segons el relat visual de Delphine Bonghos

Ubuntu segons el relat visual de Delphine BonghosUbuntu segons el relat visual de Delphine Bonghos