Jornada ecofeminista a Olot: 30 persones creant xarxa sobre el territori - Fil a l'agulla

Jornada ecofeminista a Olot: 30 persones creant xarxa sobre el territori

El passat divendres,10 de juny , vam realitzar la jornada: L’habitatge un procomú: Com construir comunitat amb les persones i el territori?, al Núria Social d’Olot. La jornada estava coorganitzada per Resilience Earth, FemProcomuns, Fundació Convive Cepaim, Suara Cooperativa i Fil a l’agulla. 

Ens agradava la idea d’organitzar la jornada fent xarxa amb les entitats i col·lectius de la Garrotxa que ja fa temps que estan treballant en temes d’habitatge per tal que la proposta pogués donar continuïtat al treball que ja s’ha estat fent a Olot i la Garrotxa fins al moment actual. 

Per això, la jornada va començar amb la presentació d’en Jordi Güell, el regidor d’habitatge de l’Ajuntament d’Olot, que ens va explicar els 4 reptes o objectius principals del pla estratègic que la Garrotxa s’ha marcat fins al 2030 en matèria d’habitatge a través d’un pla participatiu realitzat el 2020 (www.femgarrotxa.cat/) i que són:  

1- Garantir el dret i accés a un habitatge digne

2- Adaptar els habitatges i l’espai públic a les necessitats de les persones i la comunitat

3- Promoure altres models d’habitatge, com ara cessió d’ús i cooperatives d’habitatge i 

4- Limitar l’ocupació de sòl per a nous habitatges. 

El regidor es va mostrar obert i amb ganes d’escoltar maneres de portar-ho a la pràctica ja que, des del seu punt de vista, a Olot tenim una gran oportunitat de fer d’aquest pla una realitat.

A continuació, des de Fil a l’agulla vam facilitar la presentació de les diferents persones i col·lectius convidades i vinculades a cada un dels eixos anteriors: l’Estel Jou d’Undos Arquitectura i La Masovera, la Clàudia Manyà i la Sabina Renau de la Cooperativa d’habitatge rural El Turrós (Sostre Cívic), en Lou Rectoret de Masies per viure, en Mari Drammeh de la Fundació convivim CEPAIM i la Mireia Parera de la Cooperativa Fil a l’agulla i Perviure. 

La segona part de la jornada va estar facilitada per Femprocomuns que ens van convidar a fer un cartografiat dels recursos disponibles al territori i després vam explorar en grups participatius quatre projectes desde la perspectiva del Model de sostenibilitat del Procomú. Concretament, van sortir idees en relació a la necessitat de fer comunitat a través d’una illa de cases del Barri Vell d’Olot, la necessitat d’accés a l’habitatge d’un grup de joves migrants, les necessitats d’una cooperativa d’habitatge rural a través de l’experiència del Turrós i com limitar l’ocupació del sòl a través de l’experiència i anàlisis de cas de Masies per viure i la Masovera. 

A la jornada hi van assistir unes 30 persones i va servir per fer xarxa entre diferents persones i col·lectius del territori així com per compartir idees i recursos sobre diferents formes d’accedir a l’habitatge que siguin respectuoses amb les persones i l’entorn. El més interessant va ser poder donar continuïtat al treball realitzat al territori i poder contribuir generant espais de reflexió que donin suport a poder pensar conjuntament alternatives per al territori. 

Aquesta activitat forma part d’un cicle de jornades de reflexió sobre el projecte ‘Cap a un cohabitatge ecofeminista’ i impulsades per les diferents cooperatives per a promoure els valors de l’ecologisme i el feminisme en aquesta modalitat d’accés a l’habitatge amb gestió comunitària. 

Com a projecte intercooperatiu,  es construeix en base a valors cooperatius com la transformació, la innovació social, la igualtat d’oportunitats, la inclusió, l’autogestió, la democràcia i el compromís amb la comunitat. S’emmarca dins la línia Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.