“Jo sóc perquè nosaltres som” – Benvinguda Diversitat

Dimecres 19 de febrer vam ser amb el claustre de mestres de l’escola Patronat Domènech de Barcelona per abordar una qüestió que preocupa i ocupa tota la comunitat educativa: com crear comunitat a les escoles. Aquesta trobada està emmarcada en el projecte Benvinguda Diversitat.

Per a tractar aquesta qüestió, vam convidar-hi la Nonty Charity Sabic, cofundadora de la xarxa internacional Rise Ubuntu Network, que ens va fer una formació sobre l’ubuntu, una filosofia ancestral compartida per alguns pobles indígenes de Sud-àfrica. L’ubuntu busca ensenyar i recordar la connexió de les persones amb la natura. Nonty ho resumeix amb una sola frase: “Jo sóc perquè nosaltres som”.

Segons l’ubuntu, totes les persones d’una comunitat tenim la nostra funció, això és, un regal. Tothom és important. Si hi ha un infant o una persona adulta que no s’està portant de manera correcta o que fa mal als altres, la comunitat es pregunta què ha fallat i què està fent malament perquè això estigui passant, estenent la responsabilitat d’aquests actes a totes les persones del col·lectiu.

Nonty també ens va parlar de la importància de tenir uns valors clars i compartits per tota la comunitat; un terreny comú sobre el qual construir plegades.

Pel que fa a la feina de les mestres aquí, va sortir la idea que d’elles s’espera que siguin “magues”, com si l’educació hagués de recaure només en la seva figura, quan en realitat és una qüestió compartida amb les famílies i la resta de la comunitat. En aquest punt, Nonty va assenyalar com a un dels motius del fracàs de l’educació que a occident tendim a responsabilitzar només als pares i mares, rebent molta pressió, quan en realitat la responsabilitat hauria d’estar més repartida entre tota la comunitat, com ho està a l’Àfrica.

El claustre de mestres de l’escola Patronat Domènech va rebre molt positivament aquesta xerrada. Els va resultar molt inspiradora i se’n van endur moltes pistes per poder motivar aquest canvi a les escoles que, sense cap dubte, ha de portar a donar una millor benvinguda a la diversitat.