Iniciem l’adaptació del manual de cures a les escoles

Què ha de fer una escola per convertir-se en una comunitat de cures?
Els feminismes han vingut per inspirar també les pràctiques al món educatiu. I no només a l’aula, sinó també en l’àmbit de les dinàmiques relacionals entre les persones adultes. El nostre repte és adaptar a la realitat del món educatiu el Manual d’autodiagnosi: l’estat de cures a la nostra cooperativa que vam elaborar l’any passat. El projecte Benvinguda Diversitat, que realitzem amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el programa d’educació per la justícia global, ens ha permès iniciar l’adaptació d’aquest manual al món educatiu. I ens haurem de fer preguntes com aquestes:
Com és la cohesió de grup en el claustre?
Tothom se sent pròpia la visió del projecte de centre?
Com treballar amb les resistències?
Com exercim el lideratge?
Quins espais i mecanismes fem servir per gestionar els conflictes entre l’equip docent?
Com són les relacions amb les famílies, amb l’equip de monitoratge, amb el PAS, amb l’alumnat, entre l’alumnat…I com les cuidem?
Com abordem les dinàmiques de discriminació i exclusió? (També entre les adultes)
I l’estrès, el gran company de viatge a les escoles. És possible relacionar-nos amb ell d’una manera que ens ajudi a viure millor?
El curs que ve tindrem disponible aquesta nova eina que ajudarà als centres educatius a posar les cures al centre. Esperem que sigui d’ajuda per saber com estan i que es necessita per estar millor.