II Simposi contra el bullying: molts projectes units per aturar la discriminació

Hem participat en el II Simposi contra el bullying que organitza la Fundació Barça. Durant la jornada la nostra sòcia Lídia Casanovas va compartir la tasca de prevenció i d’atenció que fem des de Fil a l’agulla en el món educatiu. 

En el segon simposi de la Fundació Barça contra l’assetjament escolar es va dir “fa trenta anys el bullying no es reconeixia com a un problema significatiu. Actualment, les coses han canviat, cap escola diria que no té casos de bullying“. Aquesta transformació social de visibilització i presa de consciència és un primer pas importantíssim per poder desmantellar les discriminacions i les violències que operen en l’assetjament entre infants i adolescents, a les escoles i en els instituts.

Era el segon any que participàvem en aquesta iniciativa social de la fundació esportiva. Durant el matí vam escoltar les presentacions; si voleu recuperar algunes de les idees clau i de les persones ponents, consulteu el perfil de Twitter de la Fundació Barça. El II Simposi contra el Bullying ha comptat amb la participació de reconeguts experts internacionals com Peter Smith, investigador de la Universitat de Londres, especialista en bullying, i creador del terme ciberbullying. A la tarda vam estar convidades als speaker corners que es van organitzar per temàtiques.

Nosaltres estàvem incloses en el grup de treball que abordava l’àmbit de la prevenció, amb gent d’entitats com Cubus Games o el projecte Quiba. La Lídia Casanovas va compartir i explicar els nostres projectes integrals de prevenció i atenció al bullying i a les discriminacions. En el treball al món educatiu donem suport a la convivència en els centres escolars, treballant amb tota la comunitat educativa: professorat, famílies i alumnat. 

El nostre tret distintiu és la mirada restaurativa i els Cercles de Paraula, una eina que empra la pràctica restaurativa per prevenir i atendre les violències. És quelcom que a Fil a l’agulla fa temps que estem creant i introduint a les escoles de primària on treballem i que acompanyem. Com explica la Lídia, va ser molt enriquidor i bonic compartir amb altres experiències. “Veure que hi ha molta gent implicada i molts recursos arreu del territori per posar fi a l’assetjament escolar és molt encoratjador”, comenta.