Els homes no es formen en facilitació - Fil a l'agulla

Els homes no es formen en facilitació

D’aquí un parell de mesos, durant el mes de gener del 2019, iniciem una nova formació de tres anys en facilitació de grups. Estem en procés de crear el grup, queden al voltant de cinc places lliures. Com gairebé sempre en els nostres cursos, la participació dels homes no puja del 15% del total de les inscripcions. La nostra sòcia Neus Andreu escriu sobre aquest fenomen recurrent.

Una altra vegada, no hi ha gairebé homes que mostrin interès o es vulguin inscriure a les formacions en facilitació. Jo em pregunto, com és? Serà que els homes no tenen interès en la facilitació? I si és així, què ho explica? De nou, m’haig de remetre als estereotips de gènere que són els que estan darrere del menor interès per formar-se per part dels homes en general, i en particular, del fet que hi ha certes àrees sobre les quals semblaria que tenen menys interès. I quins són aquells estereotips? Els que diuen que “no saber” no és d’home, els que diuen que la cura de les altres persones, l’atenció a les relacions humanes i a les dinàmiques de grup és cosa de dones, que elles tenen més mà per aquestes coses.

Llavors, si t’identifiques com a home i dubtes si formar-te en facilitació, assegura’t que no estiguin operant dins teu els estereotips de gènere. Potser no és el teu moment vital per formar-te, potser no tens els recursos econòmics en aquests moments… Tot això són molt bones raons. Només et proposem que t’asseguris que, sota aquests motius que et fan dubtar, no hi ha també creences masclistes que minimitzen la importància que té per a tu aquest tema i que no et permeten col·locar-lo al lloc que es mereix dins la teva escala de prioritats.

El món necessita més homes facilitadors, capaços de seure al foc del conflicte. En aquests temps que estem vivint, en què les violències masclistes segueixen a l’ordre del dia, necessitem un canvi. Homes, necessitem que us responsabilitzeu, us formeu en facilitació i que treballeu les vostres violències.