Bullying i mirada restaurativa [Càpsula formativa]

Vivim en relació, en interconnexió, i les nostres accions impacten a les altres persones. Quan aquestes accions són perjudicials, tenim responsabilitats”  

Howard Zehr

Des de ja fa uns anys existeix una preocupació creixent per les dinàmiques d’assetjament al món educatiu. Moltes vegades, però, ens trobem amb certes dificultats per saber què és l’assetjament, de què parlem quan parlem de bullying, i sobretot, què podem fer per generar unes relacions més sanes als centres educatius.

Amb aquesta càpsula volem compartir els nostres coneixements i vivències en el marc del bullying i les dinàmiques de discriminació i també compartir la mirada restaurativa i les seves aportacions al món educatiu.

Per entendre millor les dinàmiques de violència al món educatiu, proposem fer una distinció entre el que és l’assetjament i el que són les dinàmiques de discriminació, que sense constituir casos de bullying, generen un patiment i necessiten una intervenció. La mirada restaurativa és una de les nostres propostes en aquest sentit. Es tracta d’un enfocament que busca la participació de les persones afectades i implicades en l’agressió, per identificar i adreçar individual i col·lectivament danys, necessitats i obligacions amb la intenció de moure’s cap a un nou sentit d’identitat i salut i/o cap a noves relacions sanes.

Combinarem teoria i pràctica, amb exercicis vivencials per poder practicar la presa de responsabilitat, així com donar espai a les preguntes, neguits i estratègies que cadascú ofereix des del seu rol:  famílies, educadores, mestres, professorat, equips directius, professionals del món del lleure, etc.

La Càpsula està adreçada tant a professionals del món educatiu com també famílies i persones interessades en l’educació i en el benestar de les criatures i les adolescents.

 

Cartell càpsula bullying i mirada restaurativa

CONTINGUTS:

  • El marc conceptual de l’assetjament i la discriminació.
  • Mirada restaurativa, enfocament i abordatge.
  • La mirada cap a qui fa mal. Eines pel reconeixement del dany i la presa de responsabilitat.

Facilitadores: Lídia Casanovas i Noemí Canelles

Podeu llegir la normativa de matrícula en aquest PDF. Cal fer inscripció prèvia a través d’aquest formulari, i guardarem les places per ordre conforme us apunteu. El preu de la formació és de 50 euros. La càpsula s’impartirà ONLINE el 20 de maig de  15 a 19 h. Rebreu per correu electrònic les instruccions per accedir-hi.