60 persones al fòrum obert: Som pobles o ciutats de vacances? - Fil a l'agulla

60 persones al fòrum obert: Som pobles o ciutats de vacances?

El passat dissabte, 18 de juny, vam organitzar el Fòrum obert: Som pobles o ciutats de vacances? “L’impacte del turisme a l’Empordà i propostes per promoure el dret a l’habitatge” en el marc del Festival Festival d’Economia Social i Solidària rural 2022 que aquest any reivindicava un turisme sostenible i conscient pensat des de les ruralitats.

A l’acte, celebrat a Corçà, hi van assistir un total de 60 persones i es va generar un espai ric on moltes veus diferents es van poder expressar al voltant de l’accés a l’habitatge i la relació amb el turisme. 

En la primera part es va compartir sobre la problemàtica general que envolta a l’habitatge a l’Empordà: les dificultats d’accés a l’habitatge als nostres pobles i l’impacte de les segones residències i el lloguer turístic, la quantitat de pisos buits que hi ha als municipis, el repte que suposa que els propietaris i propietàries el vulguin llogar (sovint són vivendes de la família), el poc marge que es percep des de l’administració per poder-ho regular, els residus que es genera en els pobles, la despoblació per la manca d’habitatge, serveis, mobilitat, el repte que suposa poder parlar de turisme ja que sovint és un tabú, etc.  

Al mateix temps, també van sorgir veus que van parlar de propostes, alternatives i de responsabilitat individual i col·lectiva de les persones del territori per revertir la situació: des de fer estudis de pisos buits als municipis, promoure la primera residència, crear borses de lloguer assequible, fer pedagogia per sensibilitzar els i les propietàries perquè lloguin com a primera residència, sensibilitzar les persones de segona residència i les turistes de les necessitats del territori on estan,  generar vida als pobles, contemplar les cooperatives d’habitatges en cessió d’ús com a alternatives, etc. 

Vam acabar també apel·lant al sentiment de comunitat, destacant la importància de “seure a la fresca” encara que sigui en aquest estiu calorós i auto organitzar-nos i fer xarxa per fer pressió i generar propostes i alternatives de vida per les persones i els pobles.

Aquesta activitat forma part d’un cicle de jornades de reflexió sobre el projecte ‘Cap a un cohabitatge ecofeminista’ i impulsades per les diferents cooperatives per a promoure els valors de l’ecologisme i el feminisme en aquesta modalitat d’accés a l’habitatge amb gestió comunitària. 

Com a projecte intercooperatiu,  es construeix en base a valors cooperatius com la transformació, la innovació social, la igualtat d’oportunitats, la inclusió, l’autogestió, la democràcia i el compromís amb la comunitat. S’emmarca dins la línia Projectes Singulars per al foment de l’economia social i del cooperativisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.