Curs de gestió democràtica i cures a les organitzacions 2021-22 (Online, 3a edició)

Aprofundint en la democràcia i cuidant els equips

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Estructura: 11 mòduls de 4,5 hores cadascun. El curs té una durada de 81 hores. Si ho preferiu, podeu fer mòduls puntuals, sense les mentories, amb preus diferents segons la durada d’aquests.

Horaris: Quinzenalment cada dimecres de 9:30 h a 14 h | Calendari: 29 de setembre, 13 i 27 d’octubre, 3 i 17 de novembre, 1 i 15 de desembre, 12 i 26 de gener, 9 i 23 de febrer, 9 i 23 de març, 6 i 20 d’abril, 4 i 18 de maig, 1 de juny| Format: Online | Idioma: Català. | Preu: 970 € el curs complet. Si vols fer mòduls per separat, pots consultar els preus a l’apartat “Preus i modalitat de pagament”. Cada sessió del mòdul té un cost de 70 € | Període d’inscripcions per al curs complet: fins al 5 d’octubre de 2021.

La primera sessió és GRATUÏTA (29/09 de 9.30 a 14 h). Cal fer inscripció prèvia.

Les places són limitades i es guardaran per ordre de matrícula. Podeu llegir la normativa de matrícula aquí.

Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org.

Descripció

Formació especialitzada dirigida a persones membres de cooperatives o d’altres entitats del Tercer Sector. Aquest curs serà una oportunitat única tant per les persones que hi participin directament com per les seves organitzacions, ja que, per la seva llargada i profunditat, permetrà que més enllà de la transmissió de continguts i eines pràctiques, les participants pugueu rebre un acompanyament real i força individualitzat per transferir el que aprengueu a la vostra pròpia cooperativa. A més a més, el fet de compartir amb altres persones i organitzacions amb inquietuds semblants enriquirà moltíssim l’experiència i generarà la xarxa de suport necessària per fer els canvis que proposem en el curs.

El curs proporciona eines teòriques i pràctiques, així com el suport suficient per possibilitar que les organitzacions i/o els equips de treball incloguin la perspectiva de les cures i aprofundeixin en la seva gestió democràtica.

El curs et permetrà:

 • Tenir una idea clara del que són les cures i què impliquen
 • Dotar-te d’eines per incorporar-les en la teva organització

Formadores

 • Neus Andreu (coordinadora i formadora principal del curs): soc facilitadora de grups, formadora i consultora organitzacional. Llicenciada en dret i diplomada en Treball de Processos al Regne Unit, soc actualment la coordinadora general de Fil a l’agulla. La meva passió és donar suport a organitzacions, comunitats, grups i persones en moments de canvi o crisi.  Em sento en constant procés d’aprenentatge perquè cada situació a la qual contribueixo a facilitar és única i conté saviesa. Em sento profundament privilegiada de poder dedicar-me a allò que m’apassiona.
 • Anna Espadalé: soc educadora social i psicòloga, diplomada en Treball de Processos. Treballo com a facilitadora de grups, consultora organitzacional i com a terapeuta. Actualment soc la coordinadora tècnica i de seguiment de l’equip a Fil a l’agulla.  M’interessa acompanyar als grups perquè tinguin espais de més seguretat i confiança on totes les persones es puguin sentir vistes, apreciades i puguin aportar tot allò que són. M’agrada donar suport a què les persones puguin connectar amb el seu poder i el seu sentit a la vida, per poder-ho aportar més al món.
 • Núria Danés: soc sociòloga i diplomada en Treball de Processos. Treballo com a formadora, facilitadora de grups i organitzacions i terapeuta. Tinc també experiència en l’àmbit de la participació local i el desenvolupament comunitari. Actualment sóc la coordinadora de l’àrea de Desenvolupament Organitzacional. La formació en Treball de Processos m’ha ofert la possibilitat d’incorporar una mirada més àmplia al voltant de les dinàmiques socials i comunitàries. M’interessa especialment com aborda la realitat social tenint en compte a les persones en tant que individus, relacions i grups, i com podem facilitar una acció social transformadora.
 • Nonty Charity Sabic: soc sud-africana i visc a Europa. Tinc experiència en diferents mitologies col·laboratives, en facilitació, gestió de projectes i grups. M’inicio en els sistemes de coneixement xamànics indígenes de la meva tribu i com a membre dels béns comuns d’Europa. Actualment participo en diverses organitzacions que promouen formes de vida sostenibles i regeneratives. Defenso la justícia climàtica i social, la vida comunitària, la diversitat i la curació i la reconciliació Nord / Sud, utilitzant els principis d’UBUNTU. Des del 2013 participo en la Red Global d’Ecoaldees (GEN) i també soc cofundadora i directora de RISE (Revividores de l’espiritualitat i dels ecosistemes indígenes).

Programa i calendari

Mòdul 0: Introducció [29 de setembre 2021] INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

En aquest mòdul s’introduirà en temes com:

– Què és la gestió democràtica? La participació quantitativa i qualitativa! La democràcia profunda: una qüestió de consciència

– Què són les cures? Diferents formes d’entendre-les i les seves arrels en el feminisme.

– Què és la facilitació?

– El paper de la diagnosi

Mòdul 1: La visió de les organitzacions [13 d'octubre 2021]

Tenir una visió clara i compartida per totes les persones que formen part de l’organització, així com que totes les persones sentin que la visió comú encaixa amb la seva visió personal és fonamental per al bon funcionament i el contacte amb el sentit i el “per què” del que fem.

Mòdul 2: La cohesió, el treball en equip i la gestió emocional [27 d'octubre 2021]

Per tal de tenir equips resilients capaços de poder entomar els canvis constants del món actual i, per tant, també de les organitzacions, cal que les persones siguin tractades com a tals i en totes les seves dimensions. És fonamental crear dinàmiques de companyonia, col·laboració i coneixença que facilitin fer front a les constants dificultats, tensions i reptes amb les que es troben els projectes avui en dia. També cal cuidar la gestió de la pressió interna i externa a la qual els equips estem sotmeses, ja que afecta de forma molt intensa a la salut mental de les persones.

En aquest camí de crear equips cohesionats, el tractament i l’espai que es dóna a la dimensió emocional és fonamental.

Mòdul 3: La gestió de conflictes [3 i 17 de novembre i 1 de desembre de 2021] Participació de la Núria Danés en la segona sessió.

Les cooperatives i altres organitzacions del tercer sector ens caracteritzem per posar en el centre les persones així com per promoure formes d’organització més democràtiques i participatives.

Perquè la democràcia vagi més enllà de ser una qüestió d’estructura i sigui una actitud que formi part de la cultura organitzativa, hem de disposar d’eines per gestionar la diversitat d’opinions, posicionaments, experiències… i els conflictes que d’aquesta diversitat se’n deriva.

Per altra banda, la no atenció als processos conflictuals té conseqüències serioses en la salut i el benestar de les persones i dels equips i fins i tot a vegades poden suposar trencaments, separacions i processos molt dolorosos.

Cal doncs que les cooperatives guanyem capacitats per gestionar els conflictes de tal manera que es converteixin en oportunitats per enfortir els equips, créixer com a persones i com a organitzacions, desenvolupar-nos i guanyar connexió amb el nostre sentit profund.

Mòdul 4: Comunicació, feedback [15 de desembre 2021 i 12 de gener 2022]

En aquest mòdul es treballarà:

– La Comunicació: canals, estils, habilitats. Com promoure una comunicació eficaç, directa i compassiva?

– Els processos Feedback (retroalimentació): donar eines per tal que les organitzacions tinguin sistemes fluids de retroalimentar-se com a element fonamental per la seva sostenibilitat i capacitat d’adaptar-se als canvis.

– El Feedback 721

– Feedback del rendiment = els sistemes d’avaluació i apreci

Mòdul 5: Casos pràctics (només per participants del curs complet) [26 de gener 2022]

A partir de casos i situacions reals que aportin les persones participants, aplicarem el que hem après fins al moment per tal de consolidar el coneixement i veure com es transfereix a les diferents realitats de les persones participants i les seves organitzacions.

Mòdul 6: Poder, lideratge, habilitats directives [9 i 23 de febrer i 9 de març 2022] Participació de Neus Andreu a la primera sessió.

El Consell Rector (CR) o l’equip directiu, juntament amb el coneixement profund de les seves funcions i responsabilitats i la seva capacitat de gestionar la cooperativa i organització, necessita desenvolupar habilitats personals i directives.

El procés d’adquisició d’aquestes habilitats és la mateixa vida, l’acumulació d’experiència personal i professional, i molt sovint es desenvolupen de forma espontània. De tota manera, la formació pot ajudar a consolidar aquestes habilitats i a generar-ne de noves. També ens pot ajudar a ser més conscients del nostre propi potencial, els nostres punts forts i les nostres mancances.

Les persones capaces de dirigir equips i organitzacions saben que una bona direcció no té a veure amb el fet que la gent faci cas o en sotmetre la voluntat dels altres, dirigir en aquest segle ja no vol dir manar. Ans el contrari, té a veure amb posar-se al servei dels i les altres. Fa gairebé mig segle, Robert K. Greenleaf va crear el concepte “servant leadership” en el que definia a un líder no autoritari, que visualitza i conceptualitza, escoltant, empatitzant, comprometent-se amb el creixement de l’equip i creant comunitat.

Mòdul 7: La gestió de persones i el mentoratge [23 de març 2022] Amb Anna Espadalé

En aquest mòdul es treballaran els següents temes:

– Acompanyament a les persones en el seu camí d’empoderament tant en relació amb les capacitats tècniques i de desenvolupament professional, com amb la seva progressiva apropiació del que vol dir pertànyer a l’organització i com encaixa la pròpia visió amb  la visió de l’organització.

– Acompanyar a les persones en cas d’incompliment de la normativa o altres faltes disciplinàries.

– Acompanyament a les persones en moments de crisi o de conflicte.

– Acompanyament a les relacions dins dels equips.

Mòdul 8: El teletreball [6 d'abril 2022] Mòdul en format únicament en xarxa

El teletreball ha vingut per quedar-se. Si bé un cop passada la crisi sanitària es reprendrà una part de la presencialitat, totes les analistes coincideixen en apuntar que el teletreball seguirà present, precisament perquè té molts avantatges a diferents nivells (conciliació, reducció de la mobilitat, augment de l’eficiència…). Però el teletreball té també els seus riscos: aïllament, disminució de la cohesió dels equips, desdibuix dels horaris i manca de límits, entre d’altres. Durant el mòdul donarem algunes claus per millorar les nostres capacitats de liderar equips deslocalitzats.

Mòdul 9: La governança i l'organització interna [20 d'abril 2022]

Els sistemes de presa de decisió i d’organització d’una entitat són una peça molt important per a la gestió democràtica Calen mecanismes de regulació i promoció de la implicació, la presa de responsabilitats així com la participació. També protocol·litzar moments clau i potencialment complicats de la vida d’un projecte com ara les entrades i les sortides.

La regulació i creació d’estructures formals que regulin el poder i les interaccions dins l’organització és una de les claus per cuidar les relacions, per prevenir un bon grapat de conflictes i, en conjunt, per cuidar les persones i promoure la transparència.

Mòdul 10: Dinàmiques de discriminacions [4 i 18 de maig 2022] Amb Neus Andreu i Nonty Charity Sabic

El masclisme i la gestió d’agressions: la mirada restaurativa (4 de maig) Neus Andreu

El privilegi blanc i altres dinàmiques (18 de maig). Nonty Charity Sabic

En els darrers temps els moviments feministes han aprofundit en la seva capacitat d’arribar a tot arreu, també en els àmbits laborals i organitzacionals s’està qüestionant com afecta i com fer front a la cultura heteropatriarcal.

L’existència d’estructures formals masclistes i sobretot, de la cultura organitzacional masclista fa que encara avui dins del cooperativisme i el tercer sector es reprodueixin dinàmiques en el si de les relacions personals i també laborals injustes i desiguals. Cal seguir aprofundint en les diverses formes a través de les quals el masclisme està present a les nostres organitzacions, implementar sistemes reparadors de les agressions que s’hi donen. En aquest sentit, la mirada restaurativa té molt a aportar.

Com el racisme està present en la gestió de les nostres entitats? Segurament és la falta de diversitat el que ens ho posa més de manifest. Com podem treballar per crear cultures organitzatives menys racistes i en general menys discriminatòries? Què cal que tinguem en compte en relació amb la discriminació social dins les cooperatives i les entitats del tercer sector? On comença i on acaba la nostra responsabilitat social en aquest sentit?

Mòdul 11: Casos pràctics i supervisions i tancament (només per participants del curs complet [1 de juny 2022]

A partir de casos i situacions reals que aportin les persones participants, aplicarem el que hem après durant el curs per tal de consolidar els coneixements i veure com es transfereixen a les diferents realitats de les persones participants.

Horaris dels mòduls: Quinzenalment cada dimecres de 9.30 a 14 h

Organització del curs:

Mòduls: es tracta sessions on es treballaran els continguts i es combinaran les exposicions teòriques amb exercicis pràctics que facilitaran la transferència dels aprenentatges a la realitat de les cooperatives i les organitzacions de les persones participants.

Sessions de casos pràctics: es realitzaran 2 sessions dirigides només a les persones que facin tota la formació sencera en la qual es posaran en pràctica els coneixements a partir dels casos aportats.

Preus i opcions de pagament

El preu total és de 970 € i inclou els 11 mòduls (el 5 i l’11 són només per participants del curs complet)

Preus per mòdul: Mòduls amb 1 sessió: 70 €, amb 2 sessions, 140 € i amb 3 sessions 210 €.

Si vols fer mòduls per separat, el seu preuvaria segons la seva durada:

 • Mòdul 0: Introducció (1 sessió) = 0 € INSCRIPCIÓ GRATUÏTA
 • Mòdul 1: La visió de les organitzacions (1 sessió) = 70 euros
 • Mòdul 2: La cohesió, el treball en equip i la gestió emocional (1 sessió)= 70 euros
 • Mòdul 3: La gestió de conflictes (3 sessions) = 210 euros
 • Mòdul 4: Comunicació, feedback (2 sessions)= 140 euros
 • Mòdul 5: (Només per a estudiants del curs complet)
 • Mòdul 6: Poder, lideratge, habilitats directives (3 sessions)= 210 euros
 • Mòdul 7: La gestió de persones i el mentoratge (1 sessió) = 70 euros
 • Mòdul 8: El teletreball (1 sessió) = 70 euros
 • Mòdul 9: La governança i l’organització interna (1 sessió) = 70 euros
 • Mòdul 10: Dinàmiques de discriminacions (2 sessions) = 140 euros
 • Mòdul 11: (Només per a estudiants del curs complet)

Podeu consultar aquí la NORMATIVA DE MATRÍCULA .

Consulta aquí la nova Política de Descomptes Escola Fil 2021-22

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per matricular-se. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.