Curs de facilitació de grups en el món educatiu 2020-21 (Barcelona, 3a edició)

Gestió emocional i eines per posar atenció a les dinàmiques de discriminació i els conflictes

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Objectiu: Introduir a professionals del món educatiu a la facilitació de grups, centrant-nos en la gestió emocional, les dinàmiques de discriminacions i la resolució de conflictes.

Estructura: Tres mòduls repartits en sis sessions, amb un total de 33 hores.

Horaris: Divendres  de 16.30 a 20 h i dissabtes de les 10 a les 14 hores i de 15.30 a 19 h. | Calendari: 2-3 i 30-31 d’octubre, 20-21 de novembre | Lloc: Per determinar, Barcelona. |Idioma: el curs s’impartirà en català |Preu:  400 €.

La data límit d’inscripció acaba el 15 de setembre del 2020. És obligatori fer la inscripció per poder matricular-se i efectuar el pagament. Podeu llegir en aquest enllaç la normativa de matrícula. Les places són limitades i van per ordre d’inscripció. 

Si necessites més informació, ens pots escriure a escolafil@filalagulla.org

Descripció

Part del treball continuat de Fil a l’agulla es desenvolupa al Món Educatiu. Emprem la facilitació per a acompanyar a persones, escoles, equips i projectes educatius a ser més conscients d’allò que està passant al grup; aprendre a gestionar el conflicte i a emprar-lo com a font d’aprenentatge; i a crear espais on les persones puguin expressar allò que senten i ser escoltades. Parem especial atenció a les dinàmiques de poder, ja que són fonamentals per entendre, prevenir i atendre tot tipus de discriminacions. Utilitzem el Treball de Processos com a perspectiva i metodologia.

Oferim aquesta formació perquè quan intervenim als centres educatius, facilitant situacions difícils, moltes persones que hi treballen ens pregunten per les eines que fem servir. Què fem, com i si això es pot aprendre. Les formacions de curta durada que fem als espais educatius sovint no són suficients per aprofundir i compartir la nostra mirada.

A més, als cursos de facilitació que oferim -com el triennal, l’anual i l’introductori- sovint ens trobem alumnes que vénen de l’àmbit educatiu i es queden amb ganes d’abordar la facilitació aplicada en aquest món. És a dir, que volem oferir una especialització de la facilitació de grups per a professorat i educadores.

Formadores

Lídia Casanovas: educadora i facilitadora de grups. Acompanya a escoles i instituts en moments de canvi o de dificultat des de fa deu anys. Treballa en projectes de prevenció i atenció a la discriminació amb infants, joves, famílies i professorat. Compagina el seu background teatral amb les eines i habilitats de facilitació i lideratge.

Anna Boix: Llicenciada en Biologia i postgraduada en Cultura de Pau. Formant-se en el Diploma de Treball de Processos des del 2012. Treballa com a terapeuta, facilitadora i formadora. Ha crescut en grups i coneix la importància de la pertinença i del reconeixement a la individualitat. L’apassiona aprendre dels vincles i les relacions, que l’ajuden a entendre qui és i qui som.

Programa i calendari

Mòdul 1: Gestió emocional [2 i 3 d'octubre 2020]

Al primer mòdul abordarem en profunditat la gestió emocional als grups i compartirem eines que ajudin a conèixer-se i a crear comunitat -el joc, dinàmiques inclouen moviment… Emprarem tècniques individuals i grupals per a conèixer-nos més, a nosaltres i a les altres. A partir d’aquest coneixement, podrem col·locar-nos en un espai que afavoreixi el nostre apoderament i, després, traslladar-ho a la tasca educativa. El contingut del primer mòdul:

 • El posicionament: conèixer la direcció bàsica i la visió personal de la vocació professional.
 • Crear comunitat en el món educatiu: conèixer-nos, conèixer i crear comunitat. Què entenem per això i com facilitar-ho.
 • La facilitació: el rol del facilitador, com desenvolupar-lo i per a què. Quin és el seu paper en el món educatiu.
 • Les emocions i la gestió emocional: conèixer més sobre la cultura grupal i les creences que estructuren les experiències pròpies i les maneres de viure i sentir-les i com donar la benvinguda a la diversitat d’emocions, posant especial atenció a la gestió d’aquelles emocions més difícils d’expressar, escoltar i/o acompanyar.
 • El joc i el moviment com a tècniques per treballar en el món educatiu.

Mòdul 2: Dinàmiques de discriminacions [30 i 31 d'octubre 2020]

Al segon mòdul ens endinsarem a les dinàmiques de discriminació, per tal d’estudiar-les i reconèixer-les. Posarem en pràctica eines per a prevenir i atendre el bullying. Parlarem de poder, rang i privilegis, de la visió sistèmica dels grups. També compartirem com els contes i les històries poden ser les nostres aliades per a treballar aquests temes als nostres grups. El contingut del segon mòdul inclou:

 • Els grups: una visió multinivell i sistèmica dels grups que ens aproximi a conèixer la seva complexitat i tenir una eina per a entendre més en detall les seves dinàmiques internes.
 • Poder, rang i privilegis: com entenem el poder, quins tipus hi ha i com treballar i gestionar les dinàmiques de poder entre els marges i el centre dels grups.
 • Dinàmiques de discriminació i bullying: com identificar-ho, què és, els rols de l’assetjament escolar -víctima/es, persona/es agressora/es, testimoni(s)-, com intervenir i factors que intervenen.
 • Els contes i les històries com a tècniques per a treballar en el món educatiu.

Mòdul 3: Gestió de conflictes [20 i 21 de novembre 2020]

Al tercer mòdul ens centrarem en la gestió dels conflictes. Ens introduirem en la mirada restaurativa i els cercles de paraula; la comunicació i les dobles senyals. També aprofundirem en com fer servir els rituals per a ajudar als grups a gestionar moments difícils. El contingut inclou:

 • El conflicte: què és, com identificar-lo i com intervenir-hi. Creences i relació amb el conflicte.
 • Diferents nivells de conflicte: del conflicte personal, a l’interpersonal i el conflicte grupal. Gestió d’aula.
 • La mirada restaurativa: una aproximació per atendre els conflictes.
 • Els rituals i els cercles de paraula com a tècniques per a treballar en el món educatiu.

Horaris dels mòduls: Divendres de 16.30 a 20 h i dissabtes de 10 a 14 h i de 15.30 a 19 h

I després…

Un cop completada la formació, hi ha diverses opcions per qui desitgi aprofundir en la metodologia. Us recomanem aquestes:

 • Continuar la formació en facilitació de grups amb Fil a l’Agulla, amb el mòdul introductori que fem a Barcelona, Girona i Online.
 • Apostar per una formació continuada en facilitació fent el curs anual de facilitació de grups que impartim a Barcelona i Girona.

Preus i opcions de pagament

El preu és de 400 €.

Podeu consultar aquí la NORMATIVA DEL CURS.

Consulta aquí la nova Política de Descomptes Escola Fil 2020-21

És obligatori fer la inscripció i efectuar el pagament per matricular-se. Les places s’assignaran per ordre d’inscripció.