Eines per habitar el món [que som] - Fil a l'agulla

Eines per habitar el món [que som]

Article de la Neus Andreu Monsech

Com a resposta als estímuls interns i externs de l’entorn on viuen, els animals s’adapten de forma natural als seus hàbitats. No han de pensar com fer-ho, la seva connexió amb el tot i la seva consciència d’interdependència els guia en el seu dia a dia.

Des de la nostra experiència humana, però especialment la de les persones blanques i occidentals, hem creat formes de vida basades en la idea de separació i en la il·lusió que podem controlar els nostres destins. La sostenibilitat de la terra i de la nostra vida en ella depèn en gran mesura de la nostra capacitat de transitar des d’aquest paradigma de separació, control i dominació cap a un de nou, molt més creatiu, i associat amb la VIDA. Necessitem, i amb urgència, cultivar en nosaltres i el nostre entorn, noves maneres de fer i viure de manera responsable. 

Tanmateix, tot això no serà possible sense facilitació i lideratge. Calen persones i comunitats capaces de seure entorn les seves tensions i convertir-les en solucions creatives. Necessitem sortir de la zona de confort, saber veure la diferència i alhora, també, veure el nostre terreny comú o common ground: allò que ens uneix. Cal crear cultures inclusives, capaces d’atendre la diversitat sense convertir-la en discriminació i, per tant, prendre consciència de les dinàmiques de poder. Al mateix temps necessitem determinació, necessitem sentir-nos cridades, deixar enrere pensaments com: “això o allò no és ben bé el meu problema”,  “no en sé prou”, o “qui soc jo per…”  I potser girar la pregunta: Qui ets tu per no fer res en aquest moment? 

Per a respondre i resoldre els dubtes a aquestes preguntes, calen eines. Eines per habitar el món que som, dins i fora. En l’oferta 2022-2023 de cursos de l’Escola Fil t’oferim eines teòriques i pràctiques per generar noves maneres de veure i abordar els problemes. Eines per transcendir la por al canvi  i donar suport a les persones i els grups a transitar cap als nous camins que han de recórrer. Estem en transició, i necessitem aprendre a promoure canvis dins nostre i en el nostre entorn. No podem no fer res en aquest moment i necessitem, cada una de nosaltres, reconèixer i activar el nostre potencial i oferir-lo al món

Des de l’Escola Fil, a més d’oferir eines, vol ser un espai d’empoderament on podràs explorar o comprendre més sobre què és allò que particularment tu has vingut a aportar a aquest moment històric. Tothom és necessari, tu també. 

D’igual manera que en els ecosistemes tots els éssers vius interactuen i es relacionen entre ells i el seu hàbitat,  exercint una funció totalment necessària i vital en el procés evolutiu i d’equilibri, tu també ets vital en aquest canvi. Els canvis que estan per venir i que, de fet, ja estan aquí, demanen formes d’organització i de fer determinats per lideratges ferms, eficients, valents i compartits; i reclama persones capaces d’estar connectades i saber llegir el moment, prenent decisions i camins que vagin en consonància amb els processos vitals i històrics. 

________

Xerrada de presentació i portes obertes: “Eines per habitar el món que som

El pròxim 14 de juny a les 18h durem a terme una jornada de portes obertes i xerrada de presentació de la nova oferta formativa de l’Escola Fil 2022-2023. Us presentarem eines teòriques i pràctiques pensades per habitar el món que som, dins i fora, per a generar noves maneres de viure i conviure, més responsables i sostenibles amb nosaltres i el nostre entorn, i per poder reconèixer què és allò que particularment cada persona ha vingut a aportar a aquest moment històric.
T’hi esperem! Inscriu-te aquí.