Revisem la nostra relació amb el territori | Resum de la darrera jornada tècnica de Fil a l’agulla - Fil a l'agulla

Revisem la nostra relació amb el territori | Resum de la darrera jornada tècnica de Fil a l’agulla

“Territori…

 “…són les meves arrels” 

“…és el meu cos, desplaçant-se” 

“…tots els llocs on he après coses”

“…és camp, és ciutat, és casa meva”

“…són totes les meves relacions”

“…és vincle”

“…és on trobo el meu centre”

“…és on sento connexió en cada moment” 

“…és on la gent sap qui sóc i jo sento que hi pertanyo”

“El territori és vida…”

El passat 4 de febrer ens vam reunir  tot l’equip de Fil a l’agulla en una jornada d’immersió tècnica per a reflexionar al voltant del concepte “territori”. Una ocasió que també va servir d’oportunitat per a revisar-nos en el nostre urbanocentisme, i explorar en quines vies podem ser més sostenibles com a cooperativa.

En el  Cercle de paraula, van anar apareixent totes les definicions d’allò que significa i simbolitza aquest terme per a cadascuna de nosaltres. I d’aquesta manera, vam començar a brodar juntes una definició nova, fruit de la nostra diversitat de com sentim i com pensem sobre el territori. 

La primera conclusió va ser tan natural com lògica: Sabent que el primer territori on vivim és el nostre propi cos, vam establir un paral·lelisme amb la Terra, tot acceptant que allò que ens permet viure, el medi ambient i la matèria que som, s’ha de cuidar. I arran d’aquesta mirada assumim la necessitat d’anar integrant cada cop més una perspectiva ecosostenible. 

Això s’enllaça amb la feina que estem fent a través del projecte del Singulars sobre ecofeminisme a les comunitats. Generar espais de reflexió interna, assumir-nos més com ecologistes i prendre més consciència com a cooperativa de com cuidem i volem cuidar també el planeta, és un dels reptes que tenim al endavant. 

Equipo Fil a l'agulla

Des dels seus inicis, Fil a l’agulla ha estat una cooperativa dedicada a la facilitació i l’acompanyament a persones i a grups que busquen millorar les seves relacions, atendre els conflictes i abraçar la diversitat per crear comunitats saludables i sostenibles. I precisament, en aquesta premissa de fer-nos més sostenibles, no podríem oblidar la nostra relació amb el nostre entorn físic més proper, on desenvolupem la vida, des de i per on ens movem: el territori.

Si bé la cooperativa va endegar la seva activitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, la seva presencialitat s’ha anat estenent al llarg dels anys cap a diferents territoris de Catalunya, en especial terres gironines i Catalunya Central. En aquests territoris també comptem amb espais d’acompanyament individual a Manresa, Berga, Verges (Empordà) i Girona. I en el Cercle de paraula, també vam compartir la necessitat de prendre consciència sobre la nostra diversitat territorial, els diferents accents i llengües que ens recorden les nostres arrels, una diversitat que no només l’associem a les nostres diferents procedències sinó també a les diferents destinacions en què Fil a l’agulla desplega la seva activitat diària. D’on venim i cap a on anem? Com ens adaptem a les particularitats de cada territori, com aprenem d’aquesta diversitat i riquesa territorial i alhora, com conciliem les nostres necessitats individuals amb les col·lectives. 

És en aquesta línia que continuarem treballant, conscients de les nostres arrels i de què, com diu la nostra companya, Anna Boix, la primera mare ancestral és la Terra,  el nostre primer vincle. 

Volem donar un especial agraïment a la casa de la Fundació La Plana, per oferir-nos un espai tan cuidat i bonic per a dur a terme la jornada a Santa Maria d’Oló. 

Foto de l'equip de Fil a l'agulla