El canvi climàtic, la inacció i la relació - Fil a l'agulla

El canvi climàtic, la inacció i la relació

Us compartim un article de Irina Feygina, publicat originalment a Processwork UK on s’aborda un tema cabdal pel planeta: el canvi climàtic. El publiquem la setmana de les mobilitzacions globals de denúncia de la inacció front l’emergència climàtica. Podeu llegir l’original en aquest enllaç. Com diu Feygina, la relació no només és l’arrel de la inacció sinó també l’arrel de l’acció.

El canvi climàtic ens truca a la porta. Tenim totes les eines necessàries per millorar i, possiblement revertir, l’impacte humà en el clima. Tenim els recursos econòmics i humans, la capacitat d’innovació tecnològica i la immensa capacitat de coordinar-nos i aprendre que, si s’aprofiten per abordar aquest problema, pot fer que les coses canviïn.  Però no ho estem fent. Per què no estem afrontant aquest repte amb la saviesa, el coratge i l’esperit comunitari que requereix? Com podem canviar cap a l’acció i donar suport a respostes adaptatives?

Les relacions són subjacents a les nostres respostes a la crisi climàtica

Tendim a imaginar el canvi climàtic com una multitud de tendències mesurables: augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, temperatures globals; variabilitat climàtica i fenomens meteorològics extrems; pèrdua de la naturalesa i extinció d’espècies;augment del nivell del mar i desertificació, la qual cosa condueix a impactes destructius en l’agricultura, la infraestructura, les ciutats, les comunitats, les vides.

No obstant això, les nostres respostes al canvi climàtic i les barreres que tenim a l’acció estan impulsades per un nivell d’experiència diferent, un procés que anomenem “la realitat dels somnis”. Aquesta realitat té a veure amb les experiències subjectives individuals, les percepcions i interpretacions: el nostre món intern, únic i autèntic del qual parteix el nostre comportament. És comprensible que moltes persones que volen  involucrar els polítics i la gent en general amb el canvi climàtic ofereixin fets i coneixements científics per transmetre la gravetat dels riscos i impactes. No obstant això, aquest enfocament no ha tingut èxit perquè no ha reconegut ni abordat les barreres a nivell dels somnis.

En molts anys d’aprendre i tractar d’abordar la inacció del canvi climàtic, vaig descobrir que sota de la resistència hi ha una profunda i anhelant necessitat de relació. Ofereixo aquesta informació com una eina per treballar amb el canvi climàtic de manera diferent, una manera que connecta en lloc d’alienar a les persones.

La inacció climàtica prové de la necessitat de pertinença

La nostra motivació fonamental, que impulsa gran part del nostre comportament, és la necessitat de pertànyer: ser un membre acceptat i valorat d’un grup, sentir-se benvinguda i desitjada, estimada i inclosa en alguna cosa més gran. Les nostres relacions poden ser amb institucions, comunitats, famílies, amics, Déu o entitats espirituals, animals, natura, nosaltres mateixos. Per a la majoria de les persones, les relacions són el nucli o el cor de les nostres vides, ofereixen significat i propòsit i estem disposats a fer tot el possible per protegir-les.

Això es converteix en un impediment clau per acceptar i abordar el canvi climàtic, que amenaça l’estructura mateixa de la nostra societat i el benestar d’aquells que estimem. El canvi climàtic qüestiona les facetes més fonamentals dels nostres sistemes socioeconòmics: la dependència de la indústria, la tecnologia i la noció de progrés, i revela la seva insostenibilitat. Les persones que estiguin fortament identificades i interessades psicològicament en aquests sistemes faran qualsevol cosa per protegir-los, i és probable que participin en la negació del canvi climàtic i la resistència a les solucions. Aquesta dinàmica és efectivament explotada per un esforç polític paral·lel, àmpliament finançat i organitzat per obstaculitzar l’acció i sembrar dubtes sobre la ciència del canvi climàtic.

D’altra banda, aquelles persones que estan disposades a reconèixer la realitat del canvi climàtic sovint no veuen la seva rellevància ni la proximitat en les seves vides i de les persones que els importen. Si ho fan, és possible que no puguin prendre mesures a causa dels aclaparadors sentiments de por, impotència i ineficàcia davant aquest enorme repte. L’absència d’una resposta coordinada encapçalada pel lideratge polític i que inclogui la població deixa un buit que posa de manifest la necessitat d’una realitat compartida. Les persones es queden sense una visió coherent ni un camí cap al compromís que sigui factible i significatiu en les seves vides.

La clau per superar la desconnexió és la relació

L’escepticisme climàtic i la complaença tenen a veure amb la pertinença. Els escèptics perceben un conflicte entre respondre al canvi climàtic i protegir les institucions econòmiques i polítiques amb les que s’identifiquen i de les que depenen. Els complaents prioritzen les responsabilitats en les relacions que tenen en les seves vides, i es perden sense una base comunitària que es comprometi amb el canvi climàtic. Per a tots dos grups, les respostes impulsades per la identitat, la relació i la comunitat (o la manca d’ella) prevalen sobre els riscos i els fets científics.

En conseqüència, treballar eficaçment en el canvi climàtic és treballar en aquests processos relacionals. Ajudar a l’escèptic a desfer el conflicte percebut i aprofitar el seu desig de protegir el sistema reformulant les solucions com una forma de defensar el que la gent estima i se sent aferrada. Ajudar els complaents i desconnectats a connectar el canvi climàtic amb les relacions que els importen: els seus fills, amics, veïnats, treball. Feu que les solucions climàtiques siguin consistents amb els valors i aspiracions de les persones. Construïu comunitat i doneu poder a través del compromís compartit i els èxits.

La relació no només és l’arrel de la inacció sinó també l’arrel de l’acció. Les persones alineen els seus comportaments amb les normes socials com una forma d’encaixar i ser acceptades. Les normes socials són l’impulsor més poderós dels comportaments canviants cap a la sostenibilitat. L’adopció de tecnologies d’energia neta (per exemple, panells solars) es prediu amb més força per quants veïns ho han fet, no pel preu. Les persones es convencen de manera més efectiva per reduir l’ús d’aigua i electricitat mitjançant l’aprenentatge d’altres persones de la seva localitat que ho estan fent. La creixent resistència social dels joves a la inacció governamental està impulsada per la connexió amb els membres i la identitat amb el moviment. Els Acords de París van tenir èxit després de dècades de fallides negociacions internacionals sobre el clima com a resultat de la construcció de relacions i el diàleg entre les nacions del món.

El treball de processos facilita relacions més profundes a través de la diversitat

El Treball de Processos pot oferir moltes eines per donar suport a la dinàmica de les relacions en el context del canvi climàtic. Estic començant a explorar formes de portar aquestes eines a les organitzacions i els grups climàtics, i confio que aquests intents seran els meus mestres en trobar la millor manera d’aprofitar el Procés per donar suport al Somni.

Però aquí hi tinc algunes idees. Com a persones facilitadores, ens esforcem per tenir una actitud més inclusiva que honri i reconegui totes les perspectives, fins i tot les que experimentem com inquietants, desconegudes o aterridores. Quan les parts en conflicte es troben i es reconeixen entre si d’aquesta manera integradora, es crea una base per a una conversa més profunda, en la qual cada part pot reconèixer i reconèixer a l’altra. Això pot donar lloc a solucions basades tant en fets com en somnis més profunds, i fomenta la relació a través de la diferència.

El Treball de Processos ens ensenya a acceptar conflictes, adversitats i ferides, i confiar que l’escolta profunda revelarà el que necessitem saber i mostrarà el camí a seguir. Amb l’aprenentatge de seguir i confiar en el procés vam descobrir les nostres contribucions úniques i els estils de treball en situacions complexes i podem oferir suport a altres per aprofundir en el creixement personal, enfortir les relacions i construir comunitat. També ofereix enfocaments per donar suport a la dinàmica de l’equip i les dificultats interpersonals dins dels grups i abordar l’estat de desesperança i l’esgotament que sovint sorgeixen en abordar reptes profunds.

Explorant l’essència i les portes cap al creixement

El Treball de Processos també ens convida a descobrir l’essència i explorar el misteri del canvi climàtic: què ens està ensenyant i quines portes està obrint? Com ens desafia a crear significat en aquest paisatge desconegut? Quines idees espirituals i de creixement ens exigeix? Anar a l’essència ofereix un punt de vista amb més perspectiva des del qual podem sortir de la cada vegada més intensa polarització i potser descobrir un nou sentit d’interconnexió. També pot ajudar a conrear l’esperança, la resistència i l’apoderament.

És hora que escoltem els somnis darrere de la inacció del canvi climàtic i reconeguem que les nostres respostes són impulsades per la pertinença, la identitat i la relació. Tenim molt a oferir per reconèixer, mantenir i sanar aquests processos relacionals, i passar de la polarització i l’alienació a la comunitat i l’esperança.