Els sabers descolonials, amb la Red de Migración, Género y Desarrollo - Fil a l'agulla

Els sabers descolonials, amb la Red de Migración, Género y Desarrollo

El dia 27 de juny a la tarda, la Sara Cuentas, la Bombo N’dir, l’Arlene Cruz i la Khadija Fath, companyes de la Red de Migración, Género y Desarrollo, col·lectiu de feministes descolonials d’Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i El Carib van compartir amb nosaltres la seva història i els seus sabers descolonials.

Malgrat la calor, una quinzena de participants ens vam aplegar a escoltar el que les companyes anomenen “Diàlegs perifèrics” creats amb el propòsit de teixir xarxes, sumar espais, teixir vincles en l’intercanvi de sabers descolonials. Vam tenir l’oportunitat de conèixer més sobre les ancestres que les han precedit i que inicien un llinatge de lluita feminista contra el colonialisme.

Van començar parlant de com Anakaona va defensar l’Abya Yala davant Colón i els seus homes, ja que malgrat que ella els va donar la benvinguda a les seves terres, ells van saquejar-les, van cometre violacions i morts. Ens van presentar també a la Gaitana, a Micaela Bastida i a Bartolina Sisa, totes elles eren lideresses de les seves comunitats i van fer front als colonitzadors. Aquesta és la resistència de la qual provenen, de la lluita per l’emancipació del sistema colonial, de la la lluita col·lectiva per defensar el territori cos-terra. També ens van parlar de les dones de N’der a Senegal i de com l’estratègia de colonització a l’Àfrica ha estat que els pobles es barallin entre ells i vam poder saber que la primera universitat la va fundar una dona a Fez, al Marroc. Tots exemples de resistències ancestrals que han fet que elles siguin com són.

Així mateix, vam poder revisar com la pràctica colonialista segueix en l’actualitat encara que avui en dia l’anomenem capitalisme neoliberal. El feminisme descolonial posa en qüestió el sistema civilitzatori actual que és androcèntric, que veu la natura com a béns que es poden explotar i que prioritza el desenvolupament economicista. Tot això danya la xarxa de la vida de la qual formem part com a humanitat.

Finalment, ens van compartir les propostes que plantegen des de la descolonialitat feminista, és a dir, el reconeixement i valoració d’altres sabers, tenir en compte el coneixement situat des de la resistència i de l’experiència viscuda de resistència a l’opressió. Valorar que som interdependents i que cal que ens acostem per conèixer-nos i veure què ens uneix, per tal de poder crear una agenda de lluites compartides. Fer vincle des de la diferència sense negar els privilegis.

La darrera estona que vam compartir, vam donar espai a les reaccions diverses que va generar la xerrada i les diferents sensibilitats al voltant del tema. Tal com deia una participant, es genera una fricció en la participació i poder posar-nos en diàleg des de la diferència ens permet avançar. Gràcies a tothom per participar!