Notícies destacades del 2018, per llegir o rellegir! - Fil a l'agulla

Notícies destacades del 2018, per llegir o rellegir!

Comencem el 2019 i abans de passar pàgina fem un repàs de l’any passat amb algunes de les notícies destacades. Us compartim un recull d’articles publicats al nostre web per si voleu llegir-los o rellegir-los!

En col·laboració amb FETSCoopera, la nostra sòcia Mireia Parera ens donava consells per tenir cura de la feina. En aquest enllaç podeu trobar l’article on explica com podem crear espais de treball més acollidors i que atenguin les necessitats de les persones que els integren. No estem parlant només de resoldre “conflictes laborals” sinó que, si apliquem els valors de l’economia social, cal anar més enllà i començar a parlar de cures. Això implica aconseguir no només que els drets de les persones que conformen una comunitat o col·lectiu siguin efectius i respectats a tots els nivells (drets laborals, drets sexuals, etc.), sinó que cal anar més enllà i treballar per garantir la sostenibilitat emocional de les persones i de les organitzacions.

Tenir cura de la feina #FETSCoopera

El maig del 2018 passava quelcom emocionant per l’àrea de Món Educatiu de la nostra cooperativa: una cerca-vila organitzada per l’alumnat de l’escola Poble-Sec. La marxa pels carrers del barri barceloní era el punt culminant de l’aplicació del projecte Escoles Coeducadores en aquest centre de primària. La comunitat educativa implicada: professorat, famílies i batucada. Cinquanta persones a la capçalera, amb la pancarta “Totes som iguals a la nostra manera”.

“Totes som iguals a la nostra manera”

El 2018 també ha estat un any important per donar a conèixer una de les nostres metodologies: els cercles de paraula. La nostra sòcia Lídia Casanovas ens en parlava en aquest article i explicava una experiència a un centre escolar. Els cercles restauratius són una eina per abordar i prevenir les discriminacions, a més de crear espais on es doni la benvinguda a les emocions i s’ensenyi a l’alumnat a escoltar-les i a expressar-les.

Cercles de paraula i discriminació a les escoles

Relacionat amb els cercles de paraula, no podem oblidar un dels moments més emocionants d’enguany. La jornada “Parlar sobre bullying és revolucionari!” que vam fer a mitjans de novembre. En aquesta presentació de la feina desenvolupada a l’escola gracienca Montseny, vam comptar amb la participació del professorat per explicar com han incorporat els cercles de paraula en la rutina del centre. Ens agrada molt saber que hem pogut contribuir a donar més eines i habilitats a les mestres i també a l’alumnat.

Petita revolució una tarda de tempesta

Aquest any també hem publicat diversos articles relacionats amb la gestió i el reconeixement del poder, la relació amb els conflictes i com construir relacions més sobiranes. Per parlar del poder, la nostra sòcia Núria Mateu va escriure a Xarxanet un article on explicava que moltes vegades quan entrem en conflicte amb algú perdem el contacte amb el poder propi, projectant-lo en l’altra persona. Altres vegades no tenir consciència del poder que tenim ens fa no veure l’altre i a fer-li mal sense ni tan sols notar-ho. Per això, les organitzacions, col·lectius i empreses han de fomentar les habilitats necessàries per gestionar els conflictes, i això vol dir també gestionar les emocions i el poder.

Gestió de conflictes i poder, com abordar-ho?

La sòcia Anna Espdalé escrivia aquest article, que ha tingut moltes lectures, on ens convidava a fer amistat amb els conflictes i ens posa en alerta envers els fantasmes interns. Us ha passat mai que us enfadeu amb algú i us noteu tenint una reacció molt forta, fins i tot desproporcionada? O davant d’algunes persones o d’alguns conflictes us sentiu ofuscades, entreu com en un estat alterat o de trànsit, i us quedeu bloquejades, paralitzades i no us sentiu capaces d’expressar com esteu ni defensar la vostra opinió? Doncs llegiu el text i trobareu algunes eines per millorar-ho!

Fer amistat amb els conflictes

Pel que fa a les relacions més lliures, igualitàries i sostenibles, la sòcia Neus Andreu va fer-ne una xerrada en el marc de la VI FESC. Vam recollir algunes de les idees d’aquesta trobada participativa, on vam tenir una assistència rècord: la sala es va quedar petita! Per promoure unes relacions més curoses i conscients, cal començar per adonar-se que tothom tenim actituds discriminatòries o que es basen en els nostres privilegis. Tenir i fer aquestes conductes discriminatòries no és una excepció ni és estrany que passi. Per què no les hauríem de tenir, donat el marc on hem crescut i viscut? El problema ve quan no les reconeixem com a pròpies perquè ens creiem diferents: llavors tanquem la porta al canvi i les perpetuem. Podeu saber-ne més llegint els dos articles que vam publicar arran d’aquesta xerrada en un espai tan emblemàtic com és la Fira de l’Economia Solidària de Catalunya.

Idees per construir relacions més sobiranes (Part 1)

Idees per construir relacions més sobiranes (Part 2)

Arran dels cursos que hem oferit enguany, hem pogut constatar quelcom que ens preocupa: sembla que els homes no es volen formar en facilitació. L’alumnat de la nostra Escola de Formació és majoritàriament format per dones. La Neus Andreu reflexionava sobre el tema en aquest article, aprofitant que aquest mes de gener inaugurem una formació nova. Es tracta del curs triannual de facilitació que fem en col·laboració amb l’Institut de Treball de Processos. Esperem que el 2019 hi hagi més homes que se sentin responsables d’adquirir habilitats de facilitació de grups. Nosaltres farem tot el possible per promoure-ho.

Els homes no es formen en facilitació

I al 2019 també continuarem un altre projecte d’intercooperació. Parlem de Perviure, que conjuntament amb Celobert i Coopdemà vol promoure el cohabitatge. Enguany hem fet diverses activitats per explicar què és el cohabitatge i quins valors promou des de l’economia social i solidària. Respon a les lògiques de retorn a una vida des de la col·lectivitat. És a dir, que trenqui amb el paradigma actual de llars tancades al fet comú, però sense que això repercuteixi en una pèrdua de la privacitat domèstica. Que estableixi lligams entre les persones que hi viuen i desmunti la tendència atomitzadora imperant. Que mancomuni els recursos i les necessitats, per tal d’optimitzar i fer més equitatiu l’accés a tota una sèrie de drets habitacionals, però parant una atenció especial als impactes socioeconòmics i ambientals de cada projecte. En resum, el cohabitatge permet una convivència més conscient amb la comunitat pròxima, l’entorn on es desenvolupa el projecte i les persones amb qui es porta a terme.

Perviure: fem realitat el cohabitatge

Podríem fer encara més recull de notícies, però ho deixem aquí. Les podeu llegir totes a la nostra pàgina web. Gràcies per confiar en nosaltres durant el 2018, us esperem al 2019 per seguir construint conjuntament societats on les persones puguin ser més qui són.