Ens sumem a la vaga feminista - Fil a l'agulla

Ens sumem a la vaga feminista

Des de la cooperativa Fil a l’agulla ens sumem a la vaga laboral, de cures, consum i estudiantil convocada el pròxim 8 de Març. Una vaga feminista que convoca a tota la població, però on dones, lesbianes i trans en som les protagonistes. Fem vaga feminista per celebrar la força col·lectiva i l’aliança entre dones, lesbianes i trans.

Per celebrar la llibertat i la diversitat. Per celebrar les diferències d’identitat de gènere,  d’opció i desig sexual, d’origen cultural, de color de pell, de classe social, d’edat, de diversitat funcional… Volem estimar-nos com som, lliures de cànons estètics i decidir sobre el nostre cos en tots els àmbits (salut, drets reproductius, sexualitat, etc.).

Per visibilitzar i valorar el treball domèstic i de cures que al llarg de la història hem fet les dones gratuïtament. Actualment el 72%* de les feines parcials a l’Estat espanyol les fem les dones perquè som nosaltres les que conciliem les feines remunerades amb sostenir la vida de criatures i familiars: alimentació, higiene, suport emocional, educatiu, espais d’oci… Estem cansades de fer-ho soles, a costa de la nostra salut i carrera laboral. No volem seguir amb la doble o triple jornada laboral.

Per a la corresponsabilitat: volem famílies i comunitats corresponsables, on ningú ajudi sinó que tothom es responsabilitzi. Mantenir-nos vives i sanes és cosa de tothom: tothom ho necessita i tothom ho pot fer.

Per reconèixer tots els models de família: monomarentals i monoparentals, separades, divorciades, extenses, nuclears, amb barreja cultural, homosexuals, adoptives, etc., i per a que totes elles tinguin el suport que necessiten. Actualment les famílies monoMARENTALS representen el 83%* del total de les famílies amb un sol adult com a cap de família. D’aquestes, el 53%* viuen al llindar de la pobresa.

Perquè volem que els valors, tradicionalment feminitzats, de la cura, el suport i la sororitat siguin assumits com a patrons culturals de relació i de resolució de conflictes. Són alternatives a la violència, la guerra, la jerarquia i els abusos de poder que ofereix la cultura masclista.

Per la recuperació de la memòria històrica i la sanació de les sequel·les de la guerra i la dictadura a l’estat espanyol des de l’òptica de la justícia restaurativa: veritat, justícia, reparació i no repetició. També pel reconeixement del llegat de les dones des de la Segona República, la guerra civil, fins al día d’avui.

Per la fi del racisme, la islamofòbia i les polítiques migratòries actuals que tanquen fronteres a les persones però obren les portes a les mercaderies i les inversions financeres.

Per un feminisme interseccional i autocrític que generi aliances diverses entre dones que viuen diferents realitats. Per ser conscients de les relacions de poder que podem generar entre dones o dins els col·lectius LGTBIQ+ i transformar-les. Cal prendre consciència del privilegi blanc; aquest 8 de març, per exemple, moltes de les dones racialitzades i migrades que viuen sota condicions de major precarietat no podran fer vaga de cures ni de treball.

Per la incorporació de la coeducació a l’educació pública en totes les etapes formatives: volem viure lliures d’estereotips i normes de gènere, on el món femení sigui revalorat  i el compromís amb la diversitat sigui ferm.

Per una educació afectivosexual alliberadora en lloc d’atemoridora, que respecti la diversitat d’experiències, necessitats i desitjos i es basi en la cultura del respecte, la cura i els límits. Per eliminar els estigmes i els estereotips d’unes feminitats i masculinitats encorsetades.

Perquè s’erradiquin les violències masclistes i de gènere en totes les seves formes:  visibles i invisibles, directes, culturals, institucionals, simbòliques, laborals… En especial, volem aturar els feminicidis que, entre 2010 i principis del 2018 han sumat més de 990 dones assassinades pel fet de ser dones, a territori espanyol. Volem models de resposta a les violències masclistes basats en la reparació i l’assumpció de responsabilitat per part dels agressors, la societat i les institucions públiques.

Perquè les dones, lesbianes i trans volem desenvolupar el nostre projecte vital i professional amb dignitat i autonomia, amb igual accés al patrimoni (a l’estat espanyol només el 28,8%* de la terra és propietat de dones), sense el sostre de vidre ni l’escletxa salarial (actualment representa el 25%* menys de salari, que equival a uns 6.300 euros menys anuals), lliures d’explotació laboral i lliures del tràfic de persones (el 98%* de les víctimes d’explotació sexual són dones i nenes).

Pel reconeixement dels drets de les treballadores sexual i per posar fi a l’estigmatització d’aquestes.

Per convenis laborals dignes per a les treballadores de llars i cuidadores que assumeixen amb absoluta precarietat salarial i de drets les tasques reproductives i de cures que les llars externalitzen.

Per la biodiversitat i la sobirania alimentària: cuidem a les persones i el planeta. Apostem per una economia sostenible, social i solidària, que no prioritzi l’acumulació de capital per davant de la sostenibilitat ecològica i del benestar de les persones.

Per tot això, i molt més, des de Fil a l’agulla avui fem vaga general. Per totes les companyes que ens han precedit, les que estan amb nosaltres en el present, i les que vindran en el futur, lluitem per una societat feminista! Visca la lluita feminista!

 

*Totes les dades s’han extret de l’argumentari per la Vaga Feminista, on hi podreu trobar més informació