“Em preocupa com ens relacionem amb allò desconegut” - Fil a l'agulla

“Em preocupa com ens relacionem amb allò desconegut”

A vegades crec que ens acostumem massa ràpid a les coses. Ara fa ja unes setmanes de l’atemptat a Barcelona, que per mi personalment va ser un trasbals i una bona barreja d’emocions. Malgrat això, però, el que em sorprèn és com ja no hi penso. Com se m’oblida mirar als ulls d’aquelles persones anònimes amb les quals em creuava, i els hi deia, amb la meva mirada, et veig i et reconec.

Sóc de les optimistes que creu que el crit antiislamòfob és prou fort i que, per tant, aquests fets no faran incrementar el racisme i les manifestacions i accions islamòfobes que ja existeixen.

No hi penso i sóc optimista fins que, de nou, un dia com avui, veig les notícies que diuen que a Nou Barris una part del veïnat s’ha manifestat en contra de la construcció d’una mesquita nova. Això em preocupa, més enllà que pugui estar o no relacionat amb els atemptats de Cambrils i de Barcelona, i també més enllà de l’oportunisme de grups l’extrema dreta d’aprofitar la conjuntura actual.

Em preocupa que no hi hagi diàleg. Em preocupa com ens relacionem amb allò desconegut. Em preocupen les idees preconcebudes i el poc interès que tenim per contrastar-les. Em preocupa que no coneguem o tinguem curiositat pels nostres veïns i veïnes. Em preocupa aquest “NO” i em preocupa la reacció a aquest “NO”.

Em pregunto a què estan dient que no. Què és realment el que no volen? Es podrien apropar les posicions si anéssim al fons d’aquestes qüestions?

Allò que m’agradaria és que poguéssim atansar-nos, preguntar-nos, compartir impressions, pors, recels… Que confiéssim en què podem entendre’ns i posar-nos d’acord.  

Aquí és on jo vull posar el meu granet de sorra. En ser aquesta persona que té curiositat i pregunta per entendre i aprendre. I també en ser aquesta que facilita que cada cop més hi hagi diàlegs significatius que ens facin guanyar consciència i ens ajudin a transformar la manera de relacionar-nos i ens apropin cada cop més cap a aquest món que volem.

Mireia Parera, sòcia de Fil a l’agulla