Les petjades del passat: elaborant la memòria històrica col·lectivament - Fil a l'agulla

Les petjades del passat: elaborant la memòria històrica col·lectivament

És la història només passat? Com és que està tan present en les converses, fins i tot, de futur? N’hauríem de parlar o és millor oblidar-la i seguir endavant?

Oblidar la història, deixar-la enrere i mirar cap al futur, és important i útil per no ser-ne presos. Alhora, però, hi ha moments en què només seguir endavant no és sostenible ni possible. També necessitem mirar enrere i processar la nostra història col·lectiva. Les tensions socials i els problemes polítics estan mediatitzats, condicionats i, fins i tot, incendiats, per traumes col·lectius històrics no processats. És per això que proposem una formació per adquirir eines teòriques i pràctiques que puguin facilitar el procés de mirar enrere sense que sigui retraumatitzador, sinó alliberador, i que ens permeti construir un futur sense reproduir els cicles destructius de la història.

L’objectiu principal és donar a conèixer i formar en la importància d’incloure la perspectiva històrica quan treballem amb persones i col·lectius. Sovint, els conflictes socials i les problemàtiques relacionades amb la cohesió social tenen arrels en dinàmiques històriques que no han estat ateses ni facilitades. Per tant, l’adquisició d’eines per treballar amb la memòria col·lectiva no és només important per les persones que treballen específicament amb la memòria històrica, sinó també per qualsevol persona que fa intervenció social amb vocació de tractar els problemes des de l’arrel.

fulletó memòria històricaEl procés formatiu que proposem té dues modalitats: o bé dos dies de seminari o bé els dos dies de seminari i la participació a tres fòrums oberts, que durem a terme entre setembre i desembre, per tal de veure i viure una aplicació pràctica del que parlem durant el seminari. Els fòrums són espais públics que acullen discussions obertes sobre problemes comunitaris o socials i suposen un marc idoni per a que una comunitat conegui la gran diversitat d’idees i sentiments de les seves i els seus participants.

Els fòrums: el valor de la memòria històrica, trencant el silenci sobre les dones i identitat nacional 

Fòrum 1 Posar sobre la taula els episodis difícils de la memòria col·lectiva no és gens agradable. Sovint, preferim no parlar-ne i seguir endavant. Altres vegades, la història apareix amb força en les converses i debats. Quin ha de ser el seu paper? El passat és passat i punt o cal seguir abordant-lo? Aprofundirem en perquè és important asseure’ns i parlar del passat.

Fòrum 2 Memòria històrica i dona: un doble silenci. En aquest fòrum ens concentrarem en històries de dones. Parlarem i compartirem experiències d’opressió i rebel·lió per contrarestar el silenci que les ha acompanyat.referim no parlar-ne i seguir endavant. Altres vegades, la història apareix amb força en les converses i debats. Quin ha de ser el seu paper? El passat és passat i punt o cal seguir abordant-lo? Aprofundirem en perquè és important asseure’ns i parlar del passat.

Fòrum 3 Identitat nacional i història. En un moment en què la identitat nacional està al centre del debat polític, és molt important obrir espais en què les diferents veus i sensibilitats es trobin per dialogar i intercanviar visions tenint en compte el rol que la història té en la tensió del debat.

Formadores 

La formació serà facililitada per Boris Sopko i Neus Andreu. Formats en treball de processos (psicologia orientada a processos), comparteixen interès i passió per la història i la transformació del trauma en maneres creatives de viure la vida individual i col·lectiva.

El Boris fa 20 anys que treballa entorn al trauma i acompanya persones amb problemes de salut mental.

La Neus és formadora sobre treball amb grups i comunitats i facilitadora de conflictes en organitzacions i col·lectius des de fa 15 anys.

Detalls de la formació 

– Modalitat A: Seminari de dos dies. Preu: 130 euros.

– Modalitat B: Seminari de dos dies + Participació als 3 fòrums. Preu: 160 euros.

El seminari serà impartit en català i anglès, amb traducció al català.

Dates i horaris

– Formació: Divendres 30 de setembre i dissabte 1 d’octubre, de 9 a 14h i de 15:30 a 18h.

– Fòrums: 13 d’octubre, 3 de novembre i 1 de desembre, de 17 a 20h.

Lloc: Barcelona (pendent de determinar)

Inscriu-te a http://bit.ly/formaciópetjadesdelpassat

Per a qualsevol aclariment, no dubteu en escriure’ns! neus@filalagulla.org