Taller de jocs i joguines no sexistes - Fil a l'agulla

Taller de jocs i joguines no sexistes

Algunes idees a l’hora d’escollir les joguines…
  • Quan comprem una joguina, preguntem-nos quins valors, habilitats, actituds i rols fomenta i si afavoreix el  desenvolupament integral (personal, relacional i social). Hem de ser conscients que algunes joguines fomenten valors sexistes i violents i que podem regalar-ne que fomentin la igualtat i la cultura de pau.

  • No es tracta d’imposar, forçar o prohibir res. Es tracta d’afavorir que els infants puguin jugar al que vulguin, independentment del seu sexe. Es tracta de, a partir de les diferències personals de cada nen i nena, que puguin desenvolupar al màxim les seves capacitats i aptituds al marge dels estereotips imposats.

  • Regalar joguines diverses que afavoreixin un desenvolupament més complet:

 

◦     Jocs que fomentin l’acció i l’activitat (no la violència)

◦     Jocs que fomentin l’esport…

◦     Jocs que fomentin la tranquil·litat… (no la passivitat)

◦     Jocs que fomentin la cura de les altres persones, la tendresa…

◦     Jocs que valorin el treball domèstic…

◦     Jocs que afavoreixin l’autonomia …

◦     Jocs que afavoreixin la relació amb altres i la cooperació…

◦     Jocs de tots els colors, formes i textures…

◦     Jocs per a jugar dins a casa  i jocs per jugar fora, al carrer, als parcs…

 

  • Quan els nens i nenes ens demanen les joguines, tenir curiositatper saber per què els agrada, què els ha portat a voler aquesta joguina en concret, de quina manera hi juguen… Sovint estan molt influenciats pels mitjans de comunicació i per la pressió social (el que volen o tenen els nens i nenes de la classe). És interessant parlar amb ells/es de tot això, analitzar conjuntament els anuncis i animar-los/les a escollir les joguines que més els agradin, més que no pas les que vol tothom.

 

  • Sigui quina sigui la seva elecció, podem fomentar la seva creativitat i imaginació. Moltes joguines, a part de transmetre valors sexistes i violents,  estan fetes per ser mostrades (mira què fa!) i tenen molt limitades les seves capacitats d’ús. Podem comprar aquelles que despertin més la imaginació i la creativitat i també podem, a partir del joc, ampliar les possibilitats, crear-ne de noves, fomentar altres valors.

 

  • Escollir, no consumir. Tenir en compte que el mercat de les joguines és un mercat de consum com tots els altres. Existeixen moltes més joguines de les que surten a la TV o als catàlegs. Podem intentar buscar altres botigues que tinguin més oferta que les habituals per a trobar altres tipus de joguines que poden despertar el seu interès. Inclús convertir objectes que poguem trobar per casa en jocs o joguines.
 jocs per trencar estereotips de gènere
 
Coses que podem fer quan juguem
  • Resignificar les joguines en el joc (canviar l’associació tradicional). És el joc el que fa la joguina. Exemple: les Bratz se’n van d’escalada,o fan una ponència a la universitat, l’Astèrix i el Hulk fan un cafè i xerren sobre com els va la vida.

 

  • Donar suport a les emocions vetades pels estereotips de gènere.  Recolzar la ràbia, l’enuig, l’autoconfiança, la valentia d’atrevir-se a provar, a embrutar-se, a creure en la potència física del seu cos… en les nenes, i recolzar la tendresa, l’empatia, la inseguretat, la tristesa, voler estar guapos, l’afecte, les carícies…, en els nens.

 

  • Convertir activitats de la vida quotidiana en joc, per promoure àrees que queden fora dels estereotips o que són poc valorades per la cultura masclista. Per exemple, jugar a cuinar, a parar o netejar la taula, a invertir els rols i que els infants facin de mares o pares i ens hagin de cuidar a nosaltres (especialment en nens), jugar a fer l’hort, a fer tasques de jardineria, a desafiar la força, fer curses (especialment amb nenes), etc.

 

ALERTA: Des de petites les nenes acostumen a tenir una pressió extra sobre el cos i l’estètica «per estar guapes», «anar netes»: juguen a maquillar-se, a vestir-se de princeses. No és un problema en si, però es converteix en problema quan això va lligat a  haver d’agradar als altres i, per tant, amaga un missatge: el teu valor depèn del teu físic i el teu valor es defineix per si agrades o no. I als nois que ho fan se’ls criminalitza o se’ls diu «marica».

Més informació

On trobem joguines i contes no sexistes? 

 

Laura M. Arbiol i Joana Bou Suàrez