Com la diferència i desigualtat entre homes i dones (entre d’altres) va calant gota a gota en el cervell del meu fill - Fil a l'agulla

Com la diferència i desigualtat entre homes i dones (entre d’altres) va calant gota a gota en el cervell del meu fill

Yakari, el nen Sioux que parla amb els animals, fa aventures. Estic temptada de dir, com qui no vol la cosa: “Yakari és una nena molt valenta”. Però llavors, apareix una nena amb trenetes que es queda espantada al poblat, i em tira la manipulació enlaire.

Mirem Tom i Jerry. La gata amb pestanyes llargues miola i en Tom va boig. La dona performa la feminitat a l’extrem. L’home… és la norma? La criada negra de mitjons apedaçats crida a la cuina. La cangur blanca amb ulls blaus cuida del bebè trapella (blanc).

A la pausa publicitària no hi ha treva. Una veu masculina anuncia amb passió un joc de guerra i competició amb unes naus espacials de plàstic. Següent anunci: unes nenes rimen frases estridents sobre ungles perfectes amb purpurina.

No puc més. A la biblioteca observo amb sorpresa com Les Tres Bessones tenen un dels seus contes dedicats a Cristòfol Colom. Vergonya aliena.

L’endemà, anem al Cosmocaixa. La noia de la ludoteca científica parla tota l’estona de què fan els científics quan es reuneixen. Les poques nenes de l’activitat no participen a la ronda de descobriments. Se senten al·ludides?

L’endemà, mirem aparadors de joguines. Oriento l’atenció del Norai cap a un carro amb una escombra i un motxo i una galledeta. El Norai s’emociona i ho troba el més guai. Jo i el papa escombrem i el papa m’omple la galleda d’aigua i jo frego i, quan tu arribes de la feina, dius: ‘Qui ha netejat tot això? Ha sigut el Norai!'”

D’acord, societat heteropatriarcal racialment estructurada 20 – Mare feminista 1. Vaig perdent. Però n’he marcat un!!!

Joana Bou