Educar des de qui ets tu mateixa vol dir educadores empoderades - Fil a l'agulla

Educar des de qui ets tu mateixa vol dir educadores empoderades

“Volem saber qui ets i com entres en el rol d’educadora o de profe: què tens, què aportes i on t’agradaria anar”. És la idea base a partir de la qual es desenvolupa la formació ‘Mestres empoderades i empoderats’, un programa internacional dirigit a enfortir les capacitats personals de mestres, educadors i educadores per tal que puguin treure’n el màxim partit a l’hora d’encarar la tasca educativa diària.

És a dir, l’objectiu de la formació és que professorat i altres professionals de l’educació guanyin eines per educar tot partint i reforçant capacitats que els són pròpies, no lligades al seu rol en el marc educatiu.

La importància que dóna ‘Mestres empoderades i empoderats’ a l’autenticitat personal en el rol de docent o educadora és una característica diferenciadora d’aquesta proposta formativa, que vam importar a Catalunya el curs passat i que revalidem amb una segona edició. L’Institut de lideratge Grundkraft la va idear a Suïssa l’any 2008 i, a dia d’avui, està implantanda a països ben diversos, com Alemanya, Eslovènia, Grècia o Sud-Àfrica.

En pocs dies repliquem l’experiència, convençudes que hem de contribuir a ser més i més les educadores que aprenguem a desplegar el rol professionaldes de qui som nosaltres mateixes.

I perquè és necessari educar amb plena consciencia de qui s’és, connectades amb les potencialitats personals? El programa parteix d’identificar que, en el context educatiu, existeix el risc que el rol professional actuï com un mur d’autodefensa davant de possibles situacions que poden fer mal si les educadores i profes mostrem els sentiments. I el perill és situar-nos en una posició de pèrdua de la passió i la humanitat davant del grup.

Davant d’aquesta realitat, el programa ‘Mestres empoderades i empoderats’ aposta per què les persones que es dediquen a l’educació rebin el suport, per ser i mostrar qui són en l’exercici de la tasca educativa,sense abandonar el rol professional.

Una resposta a la manca d’atenció al benestar del professorat i les educadores

Orientació a la personalitat i lideratge són dos conceptes clau del programa, basat en el treball de processos, una metodologia orientada a desenvolupar l’estat de consciència de les persones, és a dir, a ajudar a adonar-nos de quines parts de nosaltres mateixes marginem en la quotidianitat i ens limiten la capacitat de resposta i de transformar(-nos).

El programa ‘Mestres empoderades i empoderats’ busca recordar a les professionals de l’educació la necessitat d’apreciar-se i, lluny de partir de la idea que són persones dèbils a les quals empoderar, reconeix que les persones dedicades a l’educació manquen per norma d’un espai en el qual aprendre recursos per tal de fer servir les pròpies eines de la manera més útil a l’hora d’exercir en el món educatiu.  

A diferència de la majoria de formacions adreçades a professorat, s’interessa i parteix de l’experiència personal de les i els participants. És aquest valor i centralitat de les vivències personals el que ha despertat l’interès de moltes educadores i mestres pel programa.