TANCAMENT DEL CURS 2012-2013

Marxem de vacances fins al mes de setembre. Estem preparant la memòria d’activitats però també ens venia de gust, per qui ho vulgui llegir, fer un relat-memòria de l’experiència. Aquest ha estat un curs intens i acabem amb la sensació d’haver assolit moltes fites i haver afrontat molts reptes. Començàvem el curs conscients del context social i econòmic, conscients de la crisis profunda en la que ens trobem immerses. I l’acabem amb la sensació d’haver fet un pas més i important en el nostre procés de consolidació i sostenibilitat. 

BREU MEMÒRIA DE CADA ÀREA

L’àrea d’educació: un pas més

En l’àrea d’educació hem tingut la oportunitat d’haver pogut, un any més, seguir aprofundint en la metodologia dels tallers de coeducació i prevenció de violència a primària i secundària. Al mateix temps, hem realitzat intervencions amb personal tècnic i professorat que ens han permès  transmetre la importància de la coeducació en els diferents nivells de la comunitat educativa. Estem molt satisfetes de les formacions realitzades i tenim ganes de continuar treballant en aquesta línea.

L’àrea de teràpia: consolidació

Aquest ha estat un any de creixement sostingut i de consolidació de l’àrea de creixement personal i teràpia. Ja comptem amb molts clients i clientes que confien i recomanen la nostra proposta d’acompanyament i de presa de consciència. Tenim ganes de seguir enfortint aquesta àrea i de seguir aprenent. Moltes gràcies a totes i tots els que esteu fent el vostre procés personal o de parella amb nosaltres i també moltes gràcies a tothom que ens ha recomanat!

L’àrea de desenvolupament organitzacional: facilitant i formant

En aquesta àrea hem seguit acompanyant per 4t any consecutiu a la Fundació Pere Relats. Aquest és un acompanyament organitzacional que ens permet aprofundir i portar a la pràctica la nostra visió sobre l’acompanyament a les organitzacions perquè aquestes siguin sostenibles. Estem molt satisfetes del procés que hem portat a terme fins ara i també de l’obertura i confiança que ens han mostrat i que ens permet arribar cada vegada més lluny.  També hem realitzat altres facilitacions a Girona i al Barcelonès així com formacions diverses sobre lideratge, relacions, etc. Volem destacar de forma especial la bona acollida que han tingut els cursos introductoris a la facilitació de grups i el curs d’aprofundiment que ens han portat al disseny d’un curs anual de facilitació de grups que realitzarem el proper curs amb el suport de l’IGOP.

L’àrea de creativitat i teatre: contacontes i espectacles infantils

Aquesta és una àrea que tenim moltes ganes de poder impulsar molt més. Durant aquest curs hem pogut explicar contes en diferents espais  i rodar l’espectacle infantil de les pallasses Col i la Figue per diferents indrets de Catalunya rebent una molt bona a acollida.  Al mateix temps, hem portat a terme dos projectes engrescadors: un espai de dones creadores  i una col·laboració amb CREART en un projecte de creativitat i cultura de Pau a diferents escoles de Sarrià (Barcelona). Pel curs vinent estem impulsant nous cursos de teatre social, d’escriptura creativa, de contes i titelles…i estem preparant l’adaptació en titelles del conte Pessigolles que ens permet aprofundir en l’àmbit de la sexualitat infantil, tema que ens sembla apassionant i molt necessari.

REPTES INTERNS

A més a més de les fites aconseguides en cada àrea hem tingut l’oportunitat de seguir aprenent dels processos interns:

La Marina, en Norai i el repte de la conciliació

L’Helena i la Joana han sigut mares i això ha volgut dir aprendre molt i ràpid sobre què vol dir conciliar, sobre què vol dir vetllar per les necessitats de tothom, respectar la maternitat i el seu procés i al mateix temps respectar les necessitats de la resta i, a més, garantir la sostenibilitat de la cooperativa. Ens n’hem sortit? hi ha hagut moments de tot, moments de fluïr i moments més difícils i dolorosos. El que sí hem aconseguit és poder dialogar entre totes les parts, una i altra vegada, per trobar maneres…Aquest és el gran privilegi de tenir la teva pròpia cooperativa.

La nova web i la nova imatge: un altre part

Sí, aquest també ha estat l’any en què hem estrenat nova imatge corporativa i nova web. Com ha costat moure’s per móns desconeguts i amb els que ens indentificàvem poc…i com n’és d’important aprendre a posar límits a la presa de decisions conjunta. Ens hem adonat, un altre cop i més que mai, que no cal que totes ho decidim tot. Sovint, quan hi ha tantes coses a fer i tantes decisions a prendre i tants fronts oberts, calen lideratges i propostes. Acabem el curs amb moltes ganes de ser cada vegada més visibles i poder arribar a més gent inaugurant el butlletí mensual i preparant noves idees que anirem portant a terme el proper curs.

L’arribada del Pròpolis

I quan les mares es començaven a situar i ja ens miràvem la web orgulloses i contentes, amb la sensació d’haver fet un pas…va arribar de forma inesperada un projecte nou: El Pròpolis!!! Un projecte de creixement personal amb joves que unificava totes les nostres línies de treball. Ens hi vam tirar de cap i ja portem mig any nedant entre les seves aigües, aprenent i confiant…aquest juliol rebiem un Garci pel projecte, el millor reconeixement possible!

Una nova incorporació, la Lídia

I acabem el juliol ampliant la família de Fil a l’agulla!! s’incorpora la Lídia! Ha estat un procés interessant i ens ha ajudat molt a prendre consciència de l’importància dels processos d’entrada. Ara ja tenim un model per compartir i pel nostre futur, estem contentes. La seva incorporació ha estat molt natural i orgànica, hem passat a ser 6 quasi sense adonar-nos-en i això ha estat possible perquè  la Lídia ja portava temps col·laborant amb nosaltres i tota la part d’identificar-se amb el projecte ja estava feta. A més, evidentment, de les seves grans habilitats per ubicar-se, per valorar, per aprendre, per il·lusionar-se, per sommiar i per treballar fort.

Més lideratge i més suport

L’últim aprenentatge de l’any, la necessitat de que cadascuna de nosaltres pugui liderar més i, al mateix temps, donar-nos més espais de suport intern. Sí, a nosaltres també ens passa :). Han passat ja gairebé 4 anys des del nostre naixament i han sigut uns anys de molta feina, de moure’ns molt cap enfora per sobreviure, per poder sostenir-nos. Ara sentim que estem en un altre moment i que necessitem més temps per nosaltres, per mirar cap endins, per reflexionar i per cuidar-nos més. Aquest serà un dels grans reptes pel proper curs i l’afrontem amb confiança i amb moltes ganes! el resultat el sabrem el proper estiu…

I gràcies

Abans de marxar, gràcies a tothom per continuar confiant i apostant per nosaltres. Sense el vostre suport i el vostre interès en la nostra proposta Fil a l’agulla no seria possible, i ara no ens podríem prendre 5 setmanes de vacances 🙂

Gràcies també a les persones amb qui hem col·laborat en les diverses àrees perquè contribueixen a que el projecte sigui possible i l’enriqueixen amb el seu interès i la seva qualitat humana i professional. Gràcies Alba, Aitana, Ainoa, Marta, Mireia, Anna, Roger…esperem poder seguir comptant amb vosaltres!

I això és tot, tornarem al setembre per continuar processant, formant, educant, acompanyant, dialogant…perquè això, en definitiva, és el que som, el que ens mou i  el que ens dóna sentit.

 Nos vamos de vacaciones hasta el mes de septiembre. Estamos preparando la memoria de actividades pero también nos apetecía , para quien lo quiera leer, hacer un relato -memoria de la experiencia . Este ha sido un curso intenso y acabamos con la sensación de haber alcanzado muchas metas y haber afrontado muchos retos . Empezábamos el curso conscientes del contexto social y económico , conscientes de la crisis profunda en la que nos encontramos inmersos. Y la acabamos con la sensación de haber dado un paso más e importante en nuestro proceso de consolidación y sostenibilidad .

BREVE MEMORIA DE CADA ÁREA

El área de educación : un paso más

En el área de educación hemos tenido la oportunidad de  seguir profundizando, un años más, en la metodología de los talleres de coeducación y prevención de violencia en primaria y secundaria . Al mismo tiempo, hemos realizado intervenciones con personal técnico y profesorado que nos han permitido transmitir la importancia de la coeducación en los diferentes niveles de la comunidad educativa. Estamos muy satisfechas de las formaciones realizadas y tenemos ganas de seguir trabajando en esta línea.

El área de terapia : consolidación

Este ha sido un año de crecimiento sostenido y de consolidación del área de crecimiento personal y terapia . Ya contamos con muchos clientes y clientas que confían y recomiendan nuestra propuesta de acompañamiento y de toma de conciencia. Tenemos ganas de seguir fortaleciendo esta área y de seguir aprendiendo . Muchas gracias a todas y todos los que están haciendo su proceso personal o de pareja con nosotros y también muchas gracias a todos los que nos ha recomendado !

El área de desarrollo organizacional: facilitando y formando

En esta área hemos seguido acompañando por 4 º año consecutivo a la Fundación Pere Relats. Este es un acompañamiento organizacional que nos permite profundizar y llevar a la práctica nuestra visión sobre el acompañamiento a las organizaciones para que éstas sean sostenibles. Estamos muy satisfechas del proceso que hemos llevado a cabo hasta ahora y también de la apertura y confianza que nos han mostrado y que nos permite llegar cada vez más lejos . También hemos realizado otras facilitaciones en Girona y el Barcelonès así como formaciones diversas sobre liderazgo, relaciones , etc . Queremos destacar de forma especial, la buena acogida que han tenido los cursos introductorios a la facilitación de grupos y el curso de profundización que nos han llevado al diseño de un curso anual de facilitación de grupos que realizaremos el próximo curso con el apoyo de l’Escola de l’IGOP .

El área de creatividad y teatro : cuentacuentos y espectáculos infantiles

Esta es un área que queremos  impulsar mucho más. Durante este curso hemos podido contar cuentos en diferentes espacios y rodar el espectáculo infantil de las payasas Col y la Figue por diferentes lugares de Catalunya recibiendo una muy buena a acogida.  Al mismo tiempo, hemos llevado a cabo dos proyectos inspiradores: un espacio de mujeres creadoras y una colaboración con CREART en un proyecto de creatividad y cultura de Paz en diferentes escuelas de Sarrià ( Barcelona ). Para el próximo curso estamos impulsando nuevos cursos de teatro social, de escritura creativa, de cuentos y marionetas … y estamos preparando la adaptación en títeres del cuento Cosquillas que nos permite profundizar en el ámbito de la sexualidad infantil, tema que nos parece apasionante y muy necesario .

RETOS INTERNOS

Además de los logros en cada área hemos tenido la oportunidad de seguir aprendiendo de los procesos internos:

Marina, Norai y el reto de la conciliación

Helena y Joana han sido madres y esto ha supuesto aprender mucho y rápido sobre qué quiere decir conciliar, sobre lo que significa velar por las necesidades de todas, respetar la maternidad y su proceso y al mismo tiempo respetar las necesidades del resto y, además , garantizar la sostenibilidad de la cooperativa. Lo hemos conseguido? ha habido momentos de todo, momentos de fluir y momentos más difíciles y dolorosos . Lo que sí hemos conseguido es poder dialogar entre todas las partes, una y otra vez, para encontrar maneras … Este es el gran privilegio de tener tu propia cooperativa .

La nueva web y la nueva imagen: otro parto

Sí, este también ha sido el año en que hemos estrenado nueva imagen corporativa y nueva web . Como ha costado moverse por mundos desconocidos y con los que nos identificábamos poco … y nos hemos dado cuenta de lo importante que es aprender a poner límites a la toma de decisiones conjunta. Nos hemos dado cuenta , otra vez y más que nunca, que no es necesario que todas lo decidamos todo. A menudo , cuando hay tantas cosas que hacer y tantas decisiones a tomar y tantos frentes abiertos, hacen falta liderazgos y propuestas . Terminamos el curso con muchas ganas de ser cada vez más visibles y poder llegar a más gente inaugurando el boletín mensual y preparando nuevas ideas que iremos llevando a cabo el próximo curso .

La llegada del Propólis

Y cuando las madres se empezaban a situar y ya nos mirábamos la web orgullosas y contentas, con la sensación de haber dado un paso … llegó de forma inesperada un nuevo proyecto: El Própolis! Un proyecto de crecimiento personal con jóvenes que unificaba todas nuestras líneas de trabajo. Nos tiramos de cabeza y ya llevamos medio año nadando entre sus aguas, aprendiendo y confiando … en julio recibíamos un Garci por el proyecto, el mejor reconocimiento posible!

Una nueva incorporación, Lidia

Y acabamos en julio ampliando la familia de Fil a l’agulla! se incorpora Lídia! Ha sido un proceso interesante y nos ha ayudado mucho a tomar conciencia de la importancia de los procesos de entrada. Ahora tenemos un modelo para compartir y para nuestro futuro, estamos contentas. Su incorporación ha sido muy natural y orgánica, hemos pasado a ser 6 casi sin darnos cuenta y esto ha sido posible porque Lidia ya llevaba tiempo colaborando con nosotras y toda la parte de identificarse con el proyecto ya estaba hecha.  Además, evidentemente, de sus grandes habilidades para ubicarse, para valorar, para aprender, para ilusionarse, para soñar y para trabajar fuerte .

Más liderazgo y más apoyo

El último aprendizaje del año, la necesidad de que cada una de nosotros pueda liderar más y, al mismo tiempo, darnos más espacios de apoyo interno. Sí, a nosotras también nos pasa 🙂 . Han pasado ya casi 4 años desde nuestro nacimiento y han sido unos años de mucho trabajo, de movernos mucho hacia fuera para sobrevivir, para poder sostenernos. Ahora sentimos que estamos en otro momento y que necesitamos más tiempo para nosotras, para mirar hacia adentro, para reflexionar y para cuidarnos más. Este será uno de los grandes retos para el próximo curso y lo afrontamos con confianza y con muchas ganas! el resultado lo sabremos el próximo verano …

Y gracias

Antes de irnos, gracias a todos/as por seguir confiando y apostando por nosotros. Sin vuestro apoyo y vuestro interés en nuestra propuesta Fil a l’agulla no sería posible, y ahora no nos podríamos tomar 5 semanas de vacaciones 🙂

Gracias también a las personas con las que hemos colaborado en las diversas áreas que contribuyen a que el proyecto sea posible y la enriquecen con su interés y su calidad humana y profesional. Gracias Alba , Aitana , Ainoa , Marta , Mireia , Anna, Roger … esperamos poder seguir contando con vosotros/as !

Y eso es todo, volveremos en septiembre para continuar procesando, formando, educando, acompañando, dialogando … porque eso, en definitiva, es lo que somos, lo que nos mueve y lo que nos da sentido .