Segona edició "Càpsules formatives per la gestió col·lectiva"

Sis tallers per introduir-se a la facilitació per a organitzacions

INFORMACIÓ DE FUNCIONAMENT

Participants: màxim 30 persones per càpsula.

Horari: els dies lectius es faran les sessions de les 10 a les 14 hores, amb una pausa per dinar, i es reprendran de les 15:30 fins a les 18:30 hores.

Lloc: Lleialtat Santsenca, espai per a usos veïnals cooperatius i de cultura popular. Carrer d’Olzinelles, 31, 08014 (Barcelona).

Preu per càpsula: 60€/persona i càpsula.

Cal fer inscripció prèvia! 

Teniu més informació en el document de condicions de matrícula. Acabades les tres primeres sessions, us compartim l’enllaç de les sessions del segon semestre. Cliqueu aquí per indicar a quins dels tres tallers monogràfics us voleu inscriure.

 • 4a càpsula: data límit d’inscripció 14 de setembre
 • 5a càpsula: data límit d’inscripció 5 d’octubre
 • 6a càpsula: data límit d’inscripció 26 d’octubre

 

SET ÚLTIMES PLACES PER LA DARRERA CÀPSULA FORMATIVA: inscripcions aquí

Formadores

Anna Espadalé: educadora social i psicòloga. Té formació i experiència en l’àmbit social i en la teràpia individual i grupal. Actualment s’està formant en Treball de Processos i compta amb molta experiència facilitant grups i organitzacions des de Fil a l’agulla. Té molt d’interès a acompanyar els grups perquè siguin espais de més seguretat i confiança on poder créixer.

Mireia Parera: llicenciada en Ciències Ambientals i formada en facilitació de grups, des de l’any 2011 està realitzant la formació de Treball de Processos. És formadora, educadora, facilitadora d’organitzacions i terapeuta.  L’apassiona la gestió del foc del conflicte i les dinàmiques de poder i treballar des de l’aquí i ara de grups i persones per acompanyar-les a connectar amb el seu potencial.

 

PROGRAMA

1-  La facilitació en els processos col·lectius: 18 de maig

“Arriba un moment en què cal abandonar les robes usades que ja té la forma del nostre cos i oblidar els camins que ens porten sempre als mateixos llocs. És el moment de la travessa. I, si no gosem emprendre-la, ens haurem quedat per sempre al marge de nosaltres mateixos.” F. Pessoa

Les organitzacions i grups són com sistemes que s’organitzen per caminar cap a la seva visió i pel camí hi ha reptes que cal afrontar. La facilitació és un rol i una actitud que pot donar suport als processos col·lectius, a partir de la presa de consciència. Aquesta càpsula endinsa la mirada cap a les dinàmiques internes dels equips o grups i el paper de la visió comú, per tal de conèixer què pot aportar la facilitació a tots els nivells.

Contingut:

 • El grup com a sistema complex
 • La identitat del grup
 • Els diferents nivells d’experiència
 • La visió comú: per què és important i com treballar-la
 • La facilitació de grups: què és, eines i habilitats per facilitar

2-Poder, apoderament i nous estils de lideratge: 15 de juny

“Quan tots els membres del grup s’adonen del seu poder i del poder de les altres persones es pot donar un canvi de veritat.” A. Mindell

El poder i el lideratge són temes claus en la gestió d’un grup. Hi ha estructures de poder i lideratges invisibles que afecten tota l’organització. Com més entenguem els seus mecanismes, més bon ús farem del nostre poder. Aquest taller pretén posar atenció a les estructures de poder, per tal de guanyar consciència i fomentar nous estils de lideratge més democràtics a un nivell realment profund.

Contingut:

 • El poder, percepció del poder i consciència
 • Tipus de poder i com afecta en les relacions i els grups
 • El poder en l’organització. L’estructura i funcionament intern de les organitzacions
 • Lideratge i ús del poder

3- Les reunions: espais de participació i processos d’indagació participativa: 13 de juliol

“No podem resoldre problemes utilitzant el mateix tipus de pensament que usem quan ho vam crear.” Einstein

Per a crear allò que desitgem de manera col·lectiva són necessaris espais de reunió, de debat, de presa de decisions i d’indagació. Aconseguir que aquests espais siguin productius i satisfactoris per tothom sovint és una tasca difícil. La proposta d’aquesta càpsula és reflexionar sobre les creences entorn de la participació, ser conscients de com afecten les dinàmiques de poder en les diferents maneres d’estar i participar, què facilita o dificulta la participació, així com compartir eines i estratègies que donin suport als espais de reunió i d’indagació.

Contingut:

  • Participació i espais de participació. La relació entre les dinàmiques de poder internes i la participació
  • Processos d’indagació participativa
  • Eines per la indagació: Oasis, els Barrets de Bono, les Tecnologies Socials, els Cercles…
  • La presa de decisions

4- Gestió emocional i de les cures: 28 de setembre

“On hi ha espai per la intimitat, el conflicte i l’amor, hi ha una comunitat més sòlida.” J. Diamond

Hi ha moltes experiències que ens diuen que sense posar atenció a les persones, les relacions i a les cures, els projectes fracassen. Però, què volem dir com a cures? Què vol dir cuidar-se? I com tenir cura d’un/a mateix/a, de cadascú i de l’organització? Per què pot ser útil parar atenció al vessant emocional? Aquest taller és un espai per reflexionar sobre aquestes preguntes i d’altres en relació a la gestió emocional i les cures en les organitzacions.

Contingut:

  • Les emocions
  • El paper de les emocions en l’organització. Cultura grupal en relació a les emocions
  • La gestió grupal de les emocions i les situacions personals: dolor, dol, desesperança, ràbia, estrès, ansietat…
  • Què són les cures. Per a què. Espais i maneres de dur-ho a terme

5- Gestió de conflictes: 19 d’octubre

“El conflicte és la manera més directa de crear comunitat” A. Mindell

Aprendre del conflicte és deixar-nos sorprendre pel potencial de creixement que poden aportar les experiències difícils; és afavorir el diàleg i la interacció entre les diferents parts; és ampliar la visió que tenim de qui som en cada instant; vol dir actuar d’una manera més lliure, més conscient davant de cada situació de la vida quotidiana.

En aquesta càpsula volem crear un espai per compartir la nostra relació amb el conflicte i poder desenvolupar eines, habilitats i estratègies per ser més capaces d’aprendre’n a través de la seva gestió.

Contingut:

 • Conflicte: què és, com identificar-lo, creences sobre el conflicte
 • El conflicte en els grups
 • Fases del conflicte
 • La gestió del conflicte orientat a processos.

6- Comunicació i gestió de la crítica: 9 de novembre

“La incongruència en la comunicació és la mare de la tensió i el conflicte. Les dificultats apareixen perquè les persones i grups ens identifiquem només amb una forma del nostre comportament i neguem l’existència d’altres.” A. Mindell 

És impossible no comunicar, la comunicació és part intrínseca de les relacions. En aquesta càpsula volem posar atenció als senyals en la comunicació, en tot allò que diem sense voler dir-ho o ser-ne conscients, per aprendre a gestionar la crítica i treballar les relacions.

Contingut:

  • Comunicació i dobles senyals
  • Crítiques: donar i rebre feedback
  • Treball de relacions: aprendre a facilitar relacions i la importància de les relacions i de relacionar-nos

 

Descarregueu-vos el programa en PDF.

 

HEM EXHAURIT PLACES PER TOTES LES SESSIONS. GRÀCIES!